FORFØRENDE VALENCIA

 

Det er lett å bli forført av Valencia – Spanias tredje største by. Flott streder, historiske bygninger, supermoderne arkitektur signert Santiago Calacava og masse kulturtilbud også i sommersesongen. Byen er også stedet hvor matrettem paella ble skapt.  

VALENCIA(Essensielt) Valencias hjerte ligger i gamlebyen El Carmen. Begynn kvelden  på en av de mange barene og kafeene rundt Plaza de la Virgen  – Jomfruens plass. Her i skyggen av den store katedralen, kan du nyte et glass vin eller en drink fjernt fra bilstøyen. Du oppdager snart at Valencia har langt færre turister enn Madrid, Barcelona og Sevilla. Men ekspertene tror Valencia kommer til å bli et svært populært weekendreisemål de nærmeste årene.

Men foreløpig er er det ingen tendenser til noen form for anti-turist-stemning slik det har vært tendenser til i Barcelona.

Mens Valencia tidligere vendte ryggen til  Middelhavet, har byen de siste 20 årene gjennomgått en omfattende byfornyelse. Det begynte med at elven Turia ble ledet utenom byens sentrum. Store og gjentagende oversvømmelser, gjorde det fristende å lede elven utenom sentrum. Det frigjorde store arealer midt i sentrum. Det tidligere elveleiet er i dag omgjort til flotte parkanlegg og flotte idrettsanlegg. Her kan du vandre i timesvis, eller slå deg ned og nyte solen i de mange grønne parkene. 

ELVELEIE: Det tidligere elveleiet til Turia, er nå omgjort til park- og idrettsanlegg.

I nærheten av elvens tidligere utløp støter du på en ny bydel –Ciutat de les Arts i les Ciències (Kunst- og vitenskapsbyen, CAC) hvor den verdensberømte Valencia-arkitekten Santiago Calatrava har fått boltre seg fritt. Den futuristiske bydelen inneholder blant annet kunstmuseer, et vitenskapsmuseum og et stort akvarium. Byggverkene ble så avanserte i form og materialvalg at noen av bygningene har hatt tekniske problemer. Men spektakulært er det. CAC lokker både spanjoler og utenlandske turister, og årlig besøker over tre millioner mennesker det 350.000 kvadratmeter store området.

 

POPULÆR BYDEL:Kunst- og vitenskapsbyen i nærheten av havnen i Valencia trekker til seg hundretusener av besøkende – både fra Spania og utlandet.

Litt lenger øst ligger Valencias flotte og langstrakte strender.  Best  er Las Arenas og Malvarrosa. Langs sistnevnte ligger barene tett i tett i sommermånedene.

Her ved Middelhavet ligger også den ny marinaen, og mange av de gamle lagerlokalene og verkstedene er nå blitt til restauranter, barer og kunstgallerier. Valencia er også blitt en betydelig utgangspunkt for  cruise i Middelhavet – til priser som ofte virker lavere enn tilsvarende cruise ut fra Barcelona.

Litt sørøst for havneområdet – ved den store lagunen Albufera – ligger landsbyen El Palmar som er kjent som opprinnelsesstedet for paella valenciana.

Tilbake i sentrum av Valencia troner byens katedral fra 1262 – bygget på ruinene av en moské. Byggverket er en herlig blanding av ulike stilarter; blant annet romersk, gotisk, renessanse og barokk. Like i nærheten ligger også byens sentralmarked (Mercado Central) i en flott bygning i jugendstil. Et eventyr av et matmarked og ett av Europas største innendørsmarkeder.

Valencia er også kjent for sin folkefest Falles (Las Fallas på spansk) som holdes til ære for St. Josef – møbelsnekkernes skyttshelgen. Festen finner sted i midten av mars og kjennetegnes av sine store og flotte papp/maché-figurer som brennes på folkefestens siste dag.

STORE: Fallas-figurene er ofte gigantiske og kan koste sponsorfirmaene titusener av euro.Foto: Wilipedia Commons

Valencia har ingen direkte flyforbindelse fra Norge. Ryanair  har forsøkt seg uten å lykkes. Men Valencia har en superrask togforbindelse med Madrid (halvannen times behagelig reise) som gjør at du kan komme raskt og billig til byen. Valencia ligger også drøye to timers biltur fra Alicante som har flere daglig forbindelse med flere byen i Norge.

TEKST: MORTEN AASBØ FOTO: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.