KONSERVATIV SEIER I AUSTRALIA

 

VANT: Konservative Scott Morrison vant lørdagens valg i Australia. Morrison fortsetter som statsminister. Her sammen med sin kone, Foto: Facebook

Den liberalkonservartive regjeringskoalisjonen til statsminister Scott Morrison (51) vant en overraskende seier ved parlamentsvalget i Australia lørdag. Den innvandringskritiske og klimaskeptiske statsministeren fikk fornyet tillit. Den tidligere fagforeningslederen Bill Shorten fra Labour greide ikke å sette en stopper for seks år med liberalkonservative styre i Australia.

Klima, innvandring og økonomi var sentrale temaer i valgkampen. Australia har de siste årene hatt en solid økonomisk vekst, og sittende statsminister Scott Morrison har kjørt en tøff valgkamp hvor økonomisk stabilitet og videre vekst har vært en gjenganger. Scott Morrison har også vært kritisert av venstresiden for å ikke ta påståtte klimautfordringer alvorlig nok. 

De konservative i Det liberale partiet har også fått kritikk for deres tøffe innvandringspolitikk hvor immigranter som kommer sjøveien blir sent til interneringsleirer i Stillehavet med liten mulighet for å komme inn i Australia. 

Men velgerne mente Scott Morrison var et bedre alternativ enn Labours Bill Shorten. 

Scott Morrison er dypt religiøs og har også markert seg som motstander av likekjønnet ekteskap.

ØKONOMI: Australia har opplevd en stabil økonomisk vekst under  styret til det liberale partiet, og velgerne gav lørdag det konservative partiet ny tillitt. Foto: Facebook

Drøye 16 millioner australiere hadde stemmerett ved årets valg, og i Australia er det påbudt å stemme. De som ikke deltar får normalt en bot tilsvarende 120 norske kroner. Scott Morrison – eller bare ScoMo som venner og tilhengerne kaller ham – har styrt Det liberale partiet siden august i fjor da han slo ut sin forgjenger  – den styrtrike Malcom Turnbull som tilhørte den moderate fløyen i det konservative partiet. Morrison er sønn av en politimann og kommer fra et av arbeiderstrøkene sør for Sydney sentrum. Han har tidligere vært finansminister.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.