RUSSLANDS ENESTE LAVPRISSELSKAP OVERBEVISER IKKE HELT

IINGEN SERVERING: Pobeda brydde seg ikke om å selge mat eller drikke mellom Riga og Moskva. Et glass gratis vann fikk imidlertid de som spurte.

Pobeda Airlines heter Aeroflots lavkostselskap som har eksistert i i snart fem år. Folk som har levd en stund gjenkjenner navnet som et sovjetisk bilmerke som på 1960-tallet var en populær bil for drosjeeiere i restriksjons-Norge. Ordet Pobeda betyr på russisk «seier».
MOSKVA ( Essensielt) Vi prøvde flyselskapet på en tur-retur-reise Riga-Moskva. Og det var lite å utsette på flyturen i en flunkende ny Boeing 737-800 maskin. Men neste gang skal vi kjøpe billetten på selskapets egen nettside og ikke på det store online reisebyrået. Gotogate. Selskapet er en del av Marco Polo Travel AS som igjen eies av Etravel AB som er et av Nordens største e-handelsselskaper. Gotogate mer enn dobler prisene på bagasje i forhold til det Pobeda forlanger.


Gotogate kom opp med den laveste prisen da vi googlet Riga-Moskva flyreise. Men stadig påslag gjorde at prisen økte fra drøye 700 kroner til drøye 2200 kroner. Bagasje er dyrt når man reiser med lavkostselskaper, men å betale mer for kofferten enn for setet er ikke dagligkost. Gotogate er frekke nok til å ta 45 euro per strekning per 20 kilos koffert – samme pris som Pobeda tar hvis du kommer i skranken på flyplassen med en koffert. Pobeda har langt lavere priser for bagasje som bestilles online. Gotogate forlangte også betaling for samtlige setevalg om bord (25 euro for de dårligste setene). Vårt favorittsete på 737-800 maskiner, 29 D eller C ( nær to toaletter og størst sjanse for å få en fri tresetersrad for deg selv. Samt det sikksrhetsmessige; passasjerene i de bakerste setene kommer sist frem til ulykkesplassen hvis flyet krasjer på bakken eller i forbindelse med landing eller take-off). Vi har aldri tidligere opplevd å måtte betale for å sitte på en av de bakerste seteradene. Gotogate forlangte betaling.
Online reisebyråer skal selvsagt få tjene penger på å selge flybilletter, men det haddevært mer redelig å legge fortjenesten inn i et adminisrtrasjondgebyr.
Bare ca 80 prosent av setene var fylt med passasjere på turen til Moskva, og enda færre seter var solgt på tilbaketuren, selv om Rigas befolkning består av snaue 50 prosent russere.

KONKURRERER: Pobeda konkurrerer med sitt søsterselskap Aeroflot mellom Riga og Moskva.


Merkelignok var det ingen servering på den nesten to timer lange flyturen. Det ble riktignok delt ut gratis vann til de dom spurte om det. Pobeda har en god sikkerhetsstatistikk. Ingen dødsulykker i selskapets nærmere fem år lange historie.

Pobeda er ekstremt nøye med hva folk drar inn i kabinen. Bagasje som kan være for omfangsrik, blir plassert ned i en boks og nåde den som ikke får bagasjen sin ned der. De har til og med laget et lokk over boksen.
Selskapet har en enhetsflåte på ca. 30 Boeing 737-800 maskiner og flyr til hele 67 destinasjoner i Russland, Sentral-Asia og Øst-Europa.
Pobeda er Aeroflots andre forsøk på å etablere et lavkostselskap. Forsøket med selskapet Dobrolet endte med konkurs i 2014.
Pobeda skulle i år ha mottatt 20 Boing 737 Max 8, noe som nå er utsatt på ubestemt tid.

RASK: Pulkovo-flyplassen har kjapp og billig togforbindelse med sentrum av Moskva (Kievskaya metro- og jernbanestasjon).


En stor fordel med Pobeda er at de flyr til Pulkovo flyplassen sør for Moskva sentrum. Flyplassen har rask togforbindelse med Kievskaya jernbane-stasjon og metrostasjon. Det tar ca. 40 minutter inn til sentrum. Pulkovo er en populær flyplass som i fjor ble kåret til Russlands beste. Flyplassen har mange av de beste og billigste matkjedene, som den populære Mu Mu- kjeden med billig husmannskost. Passasjerene har også muligheter for å skaffe seg en blund, ved å tleie seg inn på såkalte kapselhotell. Det koster ikke mye.

VUKONOV: Vukonov er ikke største, men ble i fjor kåret til Russlands beste flyplass. Her er mange billige spisesteder og også to kapselhoteller som gir mulighet for lengre eller kortere hvilestunder.

Tekst & Foto: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.