ERITREA KREVER SKATT AV EKSIL-ERITREERE I NORGE

ENEVELDIG: DIktator Isaias Afweki har styrt Eritrea eneveldig siden 1993. Foto: Creative Commons

Utenriksdepartementet oppfodrer eksil-eritreere i Norge til å gå til politiet og anmelde saken når de blir utsatt for trusler og tvang for å betale skatt til landet de har flyktet fra. Et av Afrikas siste diktaturer forlanger at for eksil-eritreerne betaler to prosent av sin inntekt i skatt til gamlelandet.

Det vakte oppsikt for noen år siden da Finansavisen i 2016 kunne avsløre Eritreiske Informasjonsforbundet i Norge – under press og trusler – krevde inn skatt fra flyktninger fra Eritrea i Norge. Det sosialistiske regimet i Eritrea til Isaias Afwerki har styrt landet med jernhånd de siste 27 årene. Landet har ca. seks millioner innbyggere. Hver måned flykter nye grupper fra det adrikanske landet for å slippe den fryktede samfunnstjenesten som ofte varer opptil flere år. Ved å benytte seg av de åpne offentlige skattelistene har regimet i Eritrea lett avgang til eksil-eritreere i Norge. Tidligere har det norske utenriksdepartementet protestert overfor ambassaden i Stokholm – til ingen nytte. Oslo-politiet har tidligere henlagt anmeldelser fra eksileritreere.

Eksil-eritrerere blir bedte om å betale to prosent av sine inntekter fra jobb eller NAV til regimet i Eritrea. Mange frykter for sine slektninger i diktaturet Eritrea og betaler skatten de blir krevd for.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.