STILLINGSKRIG I MINSK

ANTI-LUKASJENKO: Minsk og de andre store byene i Hviterussland har sett store demonstrasjoner etter valget 9. august. Et valg som de fleste mener var rigget.

VILNIUS (ESSENSIELT) De folkelige demonstrasjopnene etter det omstridte presidentvalget i Hviterussland tiltar i styrke. Samtidig vandrer diktator og sittende president Aleksander Lukasjenko rundt i sitt gigantiske palass utenfor sentrum klyngende på en Kalasnikov-rifle. Selv under besøk på de store statlige bedrifter i Minsk, hvor Lukasjewnko tidligere hadde sine kjernevelgere, er det liten støtte og hente. Også der er kravet at Hviterusslands sterke mann gjennom 26 år må trekke seg.

SLÅR HARDT TIL: Spesialstyrkene til Lukasjenko slår hardt til mot folk som protesterer. Opposisjonen hevder seks personer er døde. Flere demonstranter er savnet etter urolighetene. Foto: Faksimile YouTube

Men foreløpig er det ingenting som tyder på at 66 åringen vil gå av. Han hevder han fikk over 80 prosent av stemmene ved valget 9.august, og at oposisjonskandidaten Svetlana Tsikhanouskaya (37) kun fikk drøye ni prosent. Lukasjenko har fått støtte fra Vladimir Putin i nabolandet Russland som lover militær hjelp hvis situasjonen for Lukasjenko skal bli truende.

Putin viser til en forsvarsavtale de to landene har inngått. Den russiske presidenten sier de har en spesialstyrke klar, men foreløpig er situasjonen ikke alvorlig nok til at han vil sende den vestover til nabolandet. Det var ikke mange ukene siden Lukasjenko anklaget Russland og Putin for å sende leiesoldater til Minsk for å skape kaos i forbindelse med valget 9. august. I dag er leiesoldatene fra Wagner-gruppen trygt tilbake i Moskva. Og forholdet mellom Putin og Lukasjenko det blitt langt bedre de siste dagene.

Men Putin er redd for at opposisjonen i Hviterussland skal vende seg mot nabolandet. Motstanden mot Lukasjenko har i dag ikke antydning til å være anti-russisk. Men opprøret kan fort endre karakter hvis Putin skulle finne på å sende noen “grønne menn” til Hviterussland slik han gjorde det på på Krim i 2014, og siden i de østlige provinsene i Ukraina.

I VILNIUS: Svetlana Tsikhanouskaya, som trolig vant presidentvalget i Hviterussland 9.august, har gått i dekning i nabolandet Litauen. Foto: Facebook

I mens sitter opposisjonslederen Svetlana Tsikhanouskaya i nabolandet Litauen hvor hun rømte straks etter valget. Hun fryktet for sin og barnas sikkerhet. Opptil 150.000 mennesker har deltatt i de største demonstrasjonene i Minsk etter at regimet til Lukasjenko gikk ut med valgresultatene , som få eller ingen observatører tror på. Valget foregikk denne gangen uten internasjonale observatører.

KALASNIKOV: Aleksander Lukasjenko med en spesial-Kalasnikov søker trygghet i sitt gigantiske palass like utenfor Minsk. Foto: Presidentens pressetjeneste

Flere tusen er blitt arrest de siste ukene. Ifølge oposisjonskilder er minst seks personer drept. Flere skal også være savnet. Sosiale medier har vist bilder av arresterte som er banket opp til det ugjenkjennelige. Vitnesbyrdene som de fengslende beretter er også sjokkerende. Store grupper arresterte blir stuet inn i trange celler beregnet på tre-fire personer. De har hatt problemer med å puste. Flere titalls personer må dele på en flaske vann. Kvinner blir truet med voldtekt hvis de ikke skriver under på dokumenter som sier de er skyldige i diverse lovbrudd.

Pårørende får ikke beskjed om hvor deres kjære sitter arresterte. Utenfor fengslene står store grupper og venter på å få se sine kjære. Mange viser bilder fra mobiltelefonene til folk som slipper ut, i håp om at noe skal ha sett dem.

Opprørspolitiet bruker sjokkgranater og tåregss og de angriper også folk som står og følger demonstrsjonene fra sine balkonger.

Regimet i Minsk arresterer og mishandler også uavhengige journalister som har kommet til Minsk. Flere av de utenlandske journalistene har allerede blitt utviste.

Tekst: MORTEN AASBØ

Les også: Essensielt i Minsk: Lukasjenko utfordres av

Leave a Reply

Your email address will not be published.