Bjørndalens svoger brutalt banket opp av OMON-folk

Ole Einat Bjørndalens hviterussiske svoger, og bror til skiskytterdronningen Darja Domratsjeva, ble brutalt slått ned og banket opp av Lukasjenkos spesiaøstyrker Omon. Foto: Faksimile av Twitter

Essensielt (RIGA) Nikita Domratsjeva, som er en anerkjnet arkitekt i Hviterussland, var på vei til en familiesammenkomst da han plutselig ble omringet av de fryktede OMON-styrkene. Han ble brutalt revet av sykkelen og banket opp, før han ble kjørt til en politistasjon for mer vold. Spesialstyrkene OMON er de mest fryktede av politienhetene i diktator Alexander Lukasjenkos regime.

– Jeg fryktet for livet, forteller en sjokkert 38-åring til det uahengige nettstedet tut.by.

Både på bakken og i minibussen ble han brutalt slått gjentatte ganger. Han forteller til uavhengige og Lukasjenko-kritiske medier at han bevist unnlot å fortelle at han er bror til den hviteruiske superkjendisen og folkehelten Darja Domratsjeva.

SVOGER: Arkitekt Nikitia Domratsjeva har tegnet det flotte huset til søster Darja og svoger Ole Einar Bjørndalen utenfor Minsk . Forleden ble han banket opp og pågrepet i det han syklet forbi en demonstrasjon mot landets diktator Alexander Lukasjenko. Foto: MORTEN AASBØ

Det er nettopp Nikita Domratsjeva som har hjulpet sin søster og sin svoger, Ole Einar Bjørndalen, med å tegne skiskytterparets nye og fasjonable luksusbolig utenfor Minsk.

I landsbyen Laporovichi bor de to idrettsheltene i et området som mest av alt ligner på et såkalt «gated community» hvor fremmed som ankommer straks vekker oppsikt. Da Essensielt tok seg ut til parets bolig i sommer, ble vi møtt av Domratsjevas mor som ofte fungerer som barnevakt for parets datter, mens Bjørndalen og Domratsjeva er i Kina hvor de jobber som trenere for det kinesiske skiskytterlaget.

Domratsjeva har, som mange andre toppidrettsutøvere i landene i det tidligere Sovjetunionen, vært tett knytte til kommunistregimettil Lukasjenko. Domratsjeva konkurrerte for klubben Dynamo Minsk som er klubben til den hviterussiske sikkerhetstjenesten (som fortsatt bruker navnet KGB). Hun skal ha hatt løytnants grad.

I sommer overrasket Domratsjeva noe ved å gå ut på sin Instagram-konto og uttale at hun håpet det kommende presidentvalget ville gå rettferdig og verdig for seg.

Det overrasket mange. Domratsjeva har fått flere utmerkelser av Lukasjenko ( hun fikk blant annet «Helt av Hviterussland»-medaljen), og både hun og Bjørmdalen skal ha vært gjester i Lukasjenkos palass ved flere anledninger. Bjørndalen er også fotografert sammen med Lukasjenko, men er nøye med å ikke gi noen politiske uttalelser. Han skryter av den gode melken i landet og de mange flotte parkene i Minsk.

Etter valget i august og Lukasjenkos-regimets brutale aksjoner under de fredelig demonstrsjonene, har stadig flere av landets mange kjente idrettsfolk stått frem med hard kritkkk av politiets og spesialstyrken OMONs brutalitet. Hele 900 sportsfolk skal nå ha signert et åpent brev hvor de krever omvalg og slutt på brutaliteten fra politiets side. Flere av landets ledende idrettsfolk har blirr fengket for kortere tidsrom, blant annet den kjente basketstjernen Alena Lewtsjanka som satt fengslet i 15 dager.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.