Fire drept i Wien av islamist

SKYTER: Terroristen dreper tilfeldige perssoner i en gågate i sentrum av Wien
DREPER: Terroristen skyter og dreper tifeldige mennesker i en gågate i wien. Foto: Twitter

Den antatte hovedmannen bak islamterroren i Wien mandag kveld var en 20 år gammel radikalisert muslim innvandret fra Nord-Makedonia. Han hadde også østerriksk statsborgerskap og ble så sent som i 2019 dømt for terrororganisering. Han ble tatt under et forsøk på å reise til Syria for å slutte seg til i Islamske Stats (IS) terrorhær. Hans unge alder gjorde imidlertid at han slapp å sone mesteparten av dommen. Terroren i Wien kostet livet til fire personer, mens over 20 personer ble skadet.

Mannen, Kujtim Fejzualai, ble drept at anti-terrorstyrker, da han gjorde motstand under arrestasjonen. Han var bevæpnet med maskingevær, en pistol og en machete under terrorangrepet i sentrum av Wien. Han hadde også et bombebelte, som senere viste seg å være falskt. Østerriksk politi har saumufart flere boliger i forbindelse med terrorangrepet og flere potensielle medsammensvorne er arrestert.

Avisen Kronen Zeitung skriver at boligen til Fejzualaiu like i nærheten av St. Pölten universitetssykehus er endevendt av politiet. Det samme skjedde med en annen kontaktadresse i Fuhrmannsgasse. Fejzualai skal også hatt kontakter i Sveits, hvor politiet har arrestert to personer og i Tyskland, hvor det også er pågrepet islamister.

Terroren i Wien i går er ett av mange islamske terrorangrepene i Europa de siste dagene. For første gang siden terrorangrepene i Paris 13. november 2015, ble det brukt skytevåpen.Tidligere har det oftest vært benyttet kniver, kjøretøy og sprengstoff.

Kujtim Fejzulai
TERRORISTEN: Kujtim Fejzualai var kjent av politiet i Wien, men de trodde hab var avradikaloisert. Foto: Instagram

Som de fleste andre større byer i Europa har Wien en stor muslimsk folkegruppe. Wien har også en historisk symbolsk betydning for muslimer ettersom to tidligere forsøk på å invadere Europa har blitt stoppet i Wien. Østerrike har i dag også mange tilbakevendte jihadister fra borgerkrigen i Syria. Over 100 av de skal for tiden være under oppsikt av sikkerhetstjenesten. Den antatte hovedmannen fra gårsdagens terroraksjon ble ansett for å være for ung til å utgjøre noen stor fare. Han gjennomgikk også et avradikaliseringsprogram for unge muslimer, som politiet trodde hadde gitt gode resultater.

Fire dager etter terroren blir det også klart at østerrikes antri-terrorsjef går av. Han skal ha fått tips fra tysk etterretning om at Kujtim Fejzualai hadde kontakt med islamister bosatt i Tyskland som ble tett fulgt tysk etterretning. Østerrike politi skal også ha blitt tipset av slovakisk politi om at Fejzualai hadde forsøkt å kjøpe ammunisjon i Slovakia.

Det er nå også blitt kjent at Østerrike stenger to moskeer i Wien som ofte ble besøkt av terroristen. Politiet mener at de har bidratt til å radikalisere islamisten.

Tekst: Redaksjonen

Leave a Reply

Your email address will not be published.