TITUSENER HEDRET ALEKSEJ NAVALNYJ

ALEKSEJ NAVALNYJ: Bare slektninger og nære venner av Aleksej Navalnyj var til stedet i kirken.

Titusener av russere har besøkte Aleksej Navalnyjs grav på Borisovo-gravlunden sørøst i Moskva første dagen etter hans begravelse. I går var det kilometerlange køer rundt gravlunden av sympatisører som ville hedre den avdøde opposisjonspolitikeren med blomster, selv om regimet hadde gått ut med advarsler mot å komme til begravelsen.

Opprørspolitiet var mannsterkt til stede under begravelsen på lørdag. Det var satt opp sperringer ved hovedinngangen, og de sørgende ble ransaket. Et hundretalls sørgende ble arrestert. Også i andre russiske byer ble Navalnyj-sympatisører arrestert, melder menneskerettsgruppen OVD-Info. Folkemengden skanderte «Takk, Navalnyj», «Putin er en morder» og «Russland skal bli fri».
Uder begavelsen ble det spilt musikk fra «Terminal 2» og Fransk Sinatras «My Way».

VÅGET IKKE: Aleksej Navalnyjs enke, Julia Navalnaja, og deres to barn våget ikke å komme til begravelsen i Moskva.


Aleksej Navalnyj (47) døde under uklare omstendigheter i en fangeleir i den arktiske delen av Russland. Han sonet en straff på 19 år for påståtte lovbrudd – lovbrudd som mange mener skyldes hans opposisjon mot det autoritære Putin-regimet.Vestlige ledere mener Putin bærer ansvaret for hans død, mens hans enke, Julia Navalna, anklager Putin for å ha beordret drap på ham.
Julia Navalna og parets to barn i tenårene lever i eksil på hemmelig adresse i Vest-Europa. Navalna våget ikke å reise til Moskva for å delta i begravelsen til sin ektemann. Hun har lovet å fortsette mannens kamp for demokrati og frihet i Russland. Og mange mener nå hun kan bli et viktig symbol for den liberale motstanden mot Putin-regimet.
Tekst: MORTEN AASBØ Foto: Instagram & Facebook

TITUSENER: Titusener av sørgende Navalnyj-tilhengere forsøkte å komme til gravlunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.