NYGAARD-SAKEN HENLEGGES

RASERI: Salman Rusdies (bildet) bok vakte raseri hos muslimer verden over. Foto: Wikipedia Commons

Statsadvokaten i Oslo henlegger  saken der forelegger William Nygaard ble skutt tre ganger utenfor sitt eget hjem i oktober 1993. Drapsforsøket ble straks koblet opp mot Nygaards rolle som forelegger i Aschehoug utgivelse av Salman Rusdies (76) roman «Sataniske vers»  i 1988.

Romanen førte til raseri blant muslimer verdens over og synliggjorde at islam i praksis er uforenlig med ytringsfrihet. Både forleggere og oversettere fikk dødstrusler

Irans åndelige leder, ayatolla Khomeini, avsa en dødsdom – såkalt fatwa over alle  involverte i bokutgivelsen. Nygaard ble skutt utenfor sitt hjem i Holmenkollen i Oslo, men overlevde attentatforsøket. Politiet satte inn store ressurser  i et forsøk på å finnen de skyldige, me klarte aldri å få noen dømt for handlingen. Nå er saken henlag

– Dette er en sak som angår oss alle, ikke min person spesielt, og dette er en stor skuffelse. Jeg er ganske rystet, sier Wiliam Nygaard til NRK.

Nygaard og hans advokat, Halvard Helle, opplyser til NRK at de nå vil klage henleggelsen til riksadvokaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.