Supersoniske raketter mot barnesykehus

Russlands tyrann Vladimir Putin sendte mandag 38 rakettter mot Kyiv og fire de andre ukrainske byer på høylys dag. I Kyiv valgte russerne landets største barnesykehus som et passende mål. Deler av sykehuset raste sammen over de unge pasientene og byens ordfører, Vitalij Klitsjko, sier angrepet mot byen var det verste siden krigen startet for drøye to år siden.

FULLTREFFER: Putins generaler fikk inn en fulltreffer mot Ukrainas største barnesykehus midt i Kyiv.

Det er for tidlig å si hvor mange som er drept, men det antydes at mer enn 40 er døde og langt flere alvorlig såret i angrepene som må ha kostet Putin-regimet mer enn 250 millioner dollar bare for rakettene som ble brukt. Russerne brukte sine mest avanserte supersoniske raketter av typen Kinzjal i mandagens angrep. Rakettene flyr fem ganger fortere enn lyden, noe som gjør det svært vanskelig å stanse dem med luftvernraketter. Det ukrainske luftvåpenet meldte at de greide å skyte ned 30 av de 38 rakettene som ble sendt mot Ukraina.

Ifølge den ukrainske helseministeren ble intensiven og avdelingen for kreftbehandlingen ved barnesykehuset Okhmatdyt truffet i angrepet.

Nødetatene fikk hjelp av nasjonalgarden for å ta seg inn i ruinene og redde folk som kan være fanget under bygningsruinene.

TOTALSKADET: Barnesykehuset Okhmatdyt er totalskadet etter det russiske rakettangrepet.

Ved siden av Kyiv ble også Dnipro, Prokovsk, Kropyvnytskyj og Kryvyj Rih rammet av de russiske rakettene. Kryvyj Rih er som kjent hjembyen til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som mandag var i Polen for å møte landets president Donald Tusk.

– Hele verden må bruke sin viljestyrke til å få slutt på de russisje angrepene. Bare sammen kan vi oppnå virkelig fred og sikkerhet, sier Zelenskyj.

Det er uvanlig at russerne angriper hovedstaden midt på formiddagene med mye folk i gatene.

BARN MED KREFT: Mange av pasientene ved sykehuset er kreftpasienter.

– Angrep mot Ukraina på den tiden av døgnet når det er mest folk i gatene. Gale russiske terrorister, skriver Andrij Jerma, som er stabssjefen til president Zelenskyj på kanalen Telegram.

Tekst: MORTEN AASBØ Foto: Okhmatdyt sykehuset/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.