MED FISK PÅ VEGGEN I PAHARGANJ

AKVARIUM: Akvarium i veggen: Ikke et helt vanlig gjesterom.

 

NEW DELHI (Essensielt)  Hvilke forventninger er det rimelig å ha til værelsene i et hotell som reklamerer med en rompris på 222 kroner døgnet? Neppe særlig store, selv i et lavprisland som India? Sant å si var vi slett ikke sikre på om vi hadde gjort et klokt valg ved å velge et Delhi-hotell med en døgnpris på beskjedne 1758 rupi, dvs. 222 kroner, det hele bestilt over nettet via finn.no et par uker i forveien.

Hotel Hari Piorkos beliggenhet, nær den vestlige enden av Main Bazar Road, burde riktignok være OK. Den rundt 1 km lange gaten utgjør det fremste handle- og restaurantstrøket i den livlige Delhi-bydelen Paharganj («kupert nabolag» direkte oversatt fra hindi), klemt inne mellom nærliggende New Delhi i sør og Old Delhi i nord. I sin østlige ende munner den smale gaten ut ved hovedinngangen til New Delhi Railway Station. Her fører en passasje over de mange jernbanesporene til New Delhi Metro Station og Delhis omfattende T-bane eller metro-nett.

 

Lavpris-labyrint 

Oppført i 2008 med 120 gjesteværelser er Hari Piorko bare det ene av mer enn 500 lavprishoteller og pensjonater trengt sammen langs Main Bazar og i labyrinten av trange smug som grener ut fra hovedstrøket. Allerede med økende India-interesse blant 1970-årenes hippies ble området med sin sentrale beliggenhet et populært stoppested både for ryggsekkturister og andre på jakt etter rimelig innkvartering. Dette skapte samtidig en fargerik flora av restauranter og spisesteder, mange spesialisert på globale kjøkkener, og en tilsvarende overflod av internett-kaféer.

Førsteinntrykket av Hari Piorko var enda bedre enn hva vi hadde håpet, med et reisebyrå som også tar seg av drosjebestillinger i et hjørne av den romslige foajéen, mens selve resepsjonen ligger midt i lokalet, omgitt av en skranke.

En hjørne bak på skranken er avsatt til en mini-utgave av Ganesh, den mest kjente og kjære av alle guddommer i det hinduistiske pantheon. Med sitt elefanthode er Ganesh lykkens gud, som gir velstand og suksess, Ganesh fjerner både materielle og åndelige hindre, er høyt elsket i alle deler av India, og samtidig den av de mange indiske gudeskikkelsene som er best kjent utenfor landets grenser. Foran figuren i hotellresepsjonen er det plassert en liten skål til brenning av røkelse.

En sterk smak av India gir filialen av den velrennomerte ayurvedic-klinikken Body & Soul. Den har egne lokaler like innenfor foajéen, med et imponerende spekter av tradisjonelle, indiske massasjeformer på menyen.

Selv om hotellrestauranten Fire & Ice i 2. etasje i tillegg til den varierte menyen også lokker med luftkondisjonering, foretrekker mange likevel å innta måltidet på den tilstøtende balkongen ut mot gaten, med strålende oversikt over det livlige og til tider kaotiske gatelivet like nedenfor.

 

KUNDER: Ingen kundemangel: Kryddersterke, indiske småpaier blir solgt ut så snart de frembys .

Også selve hotellværelset overasket. Om det var verdt prisen? Komfortabel dobbeltseng med laken, dyne- og putetrekk i egyptisk silke, en stor vifte under det høye taket, kabel-TV, trådløst internett, og skrivebord med komfortabel stol. Ingen stikkontakt ved skrivebordet riktignok, men det fant vi ved et mindre bord ved akvarie-veggen. Også dette i god arbeidshøyde, og med samme komfortable stol. Videre kjøleskap og vannkoker ved siden av klesskapet, og på badet god utluftning samt «rainfall» dusjhode og toalettsete med innebygget bidet-inspirert spyler i japansk stil.

Fra Paharganj er avstanden kort både til Connaugh Place i hjertet av New Delhi i sør og Old Dehli i nord, med den gamle hovedstaden Shahjahanabads administrative og politiske sentrum bak de høyee murene til mektige Red Fort fra 1684. Festningsanlegget var hovedkvarter og bolig for Indias Mughal-herskere i nesten 200 år, til britene inntok og overtok det hele i 1857.

METRORUSH: Før hoved-rushet kommer: På vei fra New Delhi til Old Delhi.

2,19 millioner passajerer hver dag 

Mellom New Delhi og Chandni Chowk stasjon i Old Delhi er det bare ett stopp med T-banen.

Delhi Metro Rail Corporation åpnet den første linjen 24. desember 2002, og nettet omfatter i dag seks linjer, med en samlet lengde av 213 km og 160 stasjoner. I 2014 kom passasjertallet opp i 799,6 millioner. Det utgjør 2,19 millioner reisende pr. dag i snitt. Dagsrekorden så langt ble satt 28. august 2015, med 3.175.000 passasjerer.

Togsettene er både raske og effektive. Men regn med å bli flatklemt i de travleste tidene på dagen, med mindre du er kvinne og kan ty inn i en vogn forbeholdt kvinner. Køene går tregt foran billettlukene på de store stasjonene, med kvinner og menn i annenhver kø. Før du kommer så langt, er det køer også ved passering av sikkerhetskontrollen. Her står både gjennomlysning av håndvesker og en rask kroppsvisitering på programmet – med egne køer for kvinner også her.

Men billig er metro-reisen, også ved kjøp av enkeltbillett. Den koster på kortere strekninger 80 rupi, eller én krone. Det er i det hele tatt ikke bare hotellene som kan lokke med rene fantasipriser i den indiske hovedstaden. Et aktuelt magasin som India Today (en indisk parallell til Time eller Newsweek, men med langt høyere sidetall) får du for 40 rupi (50 øre), en 600 ml flaske med Coca Cola for 200 rupi (kr. 2,50), mens en drosjetur fra Paharganj til Indira Gandhi International Airport koster 500 rupi (kr. 63) – eller 400 rupi uten aircon, men gjerne med nedrullede vinduer…

TEKST OG FOTO: KNUT NOER jr.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.