BALTISKE BADEPERLER

 

BAD I BALTIKUM: Baltikums strandbyer var fore 100 år siden populære hos den russiske adelen. På 1930-tallet reiste velstående svensker til andre siden av ØStersjøen for spa og bad. Nå frister BAltikums badeperler også nordmenn med sol, lave prier og topp service. Foto: KMikkin

Bare en kort og billig flytur fra Sør-Norge ligger 11 baltiske badebyer og venter med kilometerlange strender og flust med nye eller nyrenoverte hoteller. I sommer er det billigere og enklere enn noen gang å komme seg til fristende badeidyller på østsiden av Østersjøen. Gjør som de russiske tsarene gjorde for 100 år siden; dra på badeferie til Jurmala, Pärnu, Haapsalu, Liepaja, Tallinn, Narva Jõesuu,Palanga og de andre spa- og badebyene langs den baltiske rivieraen

 

Det er ikke mer enn drøye 20 år siden badebyene lå i et sovjetiskokkupert område og var utilgengelig for vestlige turister. I dag er det 70-80 ukentlige flyavganger fra flere norske flyplasser til de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Og vil du ha bilen med, er det daglige ferger fra Sverige til både Tallinn, Riga og Ventspils.

Og de baltisk strendene står ikke noe tilbake for det du finner i Danmark og Sverige. Melaktige, hvite sandstrender så langt øyet kan skimte, og nye renseanlegg sørger for like bra vannkvalitet som på andre siden av Østersjøen. Og billigere badeferie får du ikke andre steder i Nord-Europa. Både overnatting og restaurantpriser ligger gjerne rundt det halve av hva du betaler hos konkurrentene i Sverige og Danmark. Vi har testet 11 av de mest populære badebyene i Estland, Latvia og Litauen.

Kast deg ut i de baltiske bølgene denne sommeren. Og skulle skyene komme, finnes det flust med nye og restaurerte spaanlegg langs hele den baltiske rivieraen.

PRAKTISKE: Praktiske omkeldningsmuligheter er det mange av langs den baltiske rivieraen. Foto: Morten Aasbø

 

NARVA-JÕESUU (Estland)

Bade- og spabyen Narva-Jõesuu ligger helt på grensen til Russland ved Narva-elvens utløp. Stedet som tyskbalterne kalte Hungersburg, fikk sitt første kuranstalt allerede i 1876 og ble tidlig et populært reisemål for adelen i nærliggende St. Petersburg. Også mange kunstnere og intellektuelle fant veien hit – malerne Ilja Repin og Ivan Sjisjkin var stamgjester her. I dag finnes det to nyrenoverte spahoteller med høy kvalitet og en del nye og enklere overnattingssteder. Sandstranden er hele 14 km lang og sanden er finkornet. Russerne bosatt i området samt turister fra Russland dominerer stedet.

OVERNATTING Meresuu Spa & Hotel (www.meresuu.ee) og Narva-Jõesuu Spa (www.narvajoesuu.ee)

TRANSPORT Tre timers kjøring (210 km) øst for flyplassen i Tallinn. Ekspressbuss eller leiebil.

 

 

SEVERDIGHETER Den historiske byen Narva ligger en halvtime sør for Narva-Jõesuu.

NETTSIDE www.narvajoesuu.com.

 

+ Genuint russisk miljø. Flott sandstrand.

– Noe språkproblemer. Langt fra flyplass.

RUSSISK: Narva-Jöesuu ligger helt ved russergrensen øst i Estland og har mange russiske gjester. Foto: Morten Aasbø

Terningkast 4

TALLINN (Estland)

Estlands spennende hovedstad, Tallinn, er også en badeby med en strand både vest (Stroomi) og nordøst (Pirita) for sentrum. Pirita er den mest kjente stranden og ligger fem km utenfor sentrum eller 15 minutter med buss. Like ved stranden ble seileøvelsene under Moskva-OL i 1980 holdt, og her er mye tilbud innenfor båtutleie og seilbrett. Flere volleyballnett og serveringssteder. Vannet rundt Tallinn var så sterkt forurenset under sovjettiden at det var badeforbud her på slutten av 1980-tallet. I dag er renseanleggene på plass og vannet holder god kvalitet. I nordenden av stranden holder naturistene til. Stranden Stroomi på andre siden av sentrum er russerdominert. Masse aktiviteter for voksne og barn. I likhet med Pirita er stranden langgrunn og velegnet for barn. Vannkvaliteten er akseptabel på Stroomi.

PIRITA: Pirita like nordøst for byen er, Tallinns flotetste bystrand. Foto: Morten Aasbø

OVERNATTING Pirita Top Spa Hotel. (www.tallink.com) og Kalev Spa Hotel (www.kalevspa.com).

TRANSPORT Tallinn flyplass ligger ca. fem km fra Pirita og ca. 10 km fra Stroomi.

SEVERDIGHETER Middelalderbyen Tallinn har alt en turist kan drømme om. Yrende uteliv.

NETTSIDE www.Tourism.tallinn.ee

 

+ To strender ved spennende storby. Masse hotelltilbud.

–  Spesielt Stroomi-stranden er svært langgrunn.

 

Terningkast 5

STROOMI: Stroomi-stranden ligger på vestkanten av Tallinn og er nesten fri for turister. Foto: Morten Aasbø

 

 

HAAPSALU (Estland)

 

Haapsalu 100 km vest for Tallinn er også en bade- og kurby som var populær både hos tsarene og adelen fra St. Petersburg. Byens togstasjon, som nå er nedlagt, har en 216 meter lang overbygd plattform – nøyaktige like lang som tsarenes tog. Her kom også velstående svensker med båt i mellomkrigstiden da Estland var selvstendig på 1930-tallet. Tsjajkovskij var også hyppig gjest her. To mindre strender og trivelig smågater med kafeer og gallerier. Beskjedent uteliv. Astrid Lindgrens tegner, Ilon Wikland, vokste opp her før hun flyktet med båt til Sverige i 1944.Hun ar fått sitt museum.

HAAPSALU. Haapsalu på vestkysten av Estland var svært populær spaby for den russiske adelen med tsarene i spissen.Også Tsjajkovskij var svært glad i stedet. Foto: Morten Aasbø

OVERNATTING Fra Mare Hotel (www.framare.ee).

TRANSPORT Snaue to timer med buss fra Tallinn.

SEVERDIGHETER Byens flotte sositetshus (kuursaal), svenskestlendernes museum.

NETTSIDE www.haapsaalu.ee.

 

+ Idyllisk småby. Mange festivaler.

– Strendene er små.

 

Terningkast 3

 

KURESSAARE (Estland)

 

Byen Kuressaare på øya Saaremaa (Ösel på svensk) har lange tradisjoner som kur- og badested. Mudderet fra den grunne havsbukten skal ha gode egenskaper for flere sykdommer. Øya, som mange sammenligner med svenske Gotland, var stengt for utlendinger under sovjettiden, og selv estlendere fra fastland måtte søke om å besøke slektninger på øya. Kuressaare har i dag en rekke nye spahoteller til gode priser. Mindre strand i Kuressaare, men den beste stranden er Järverand 13 km vest for Kuressaare.

 

KURRESAARE: Kurresaare har mange nye flotte hoteller med flotte spaavdelinger. Foto: Shutterstock

OVERNATTING Georg Ots Spa Hotel (www.otsspa.ee) og Spa Hotel Rüütli (www.saaremaaspahotels.eu).

TRANSPORT Tre-fire timer med buss (inkludert ferge) fra Tallinn til Kuressaare..

SEVERDIGHETER Biskopsborgen og rester etter sovjetiske militærbaser.

NETTSIDE www.saaremaa.ee.

 

SAAREMAA: Saaaremaa er også kjent som Ösel og har øde strender rundt nesten hele øya. Foto: Morten Aasbø

+ Idyllisk småby. Mange nye spa-anlegg.

– Ingen lang strand i selve byen.

 

Terningkast 4

 

PÄRNU (Estland)

BAD I BALTIKUM: Baltikums strandbyer var fore 100 år siden populære hos den russiske adelen. På 1930-tallet reiste velstående svensker til andre siden av Østersjøen for spa og bad. Nå frister Baltikums badeperler også nordmenn med sol, lave prier og topp service. Her fra Pärnu. Foto: Mikkin

Pärnu er Estlands sommerhovedstad og ligger snaue to timers kjøring sør for Tallinn. Sommerstid øker befolkningene fra de 45.000 fastboende til nærmere 100.000 når hotellene og gjestehusene fylles opp med Tallinn-ungdom og turister fra Finland og Sverige i alle aldersgrupper. Pärnu har en lang historie og byene var en blomstrende hansaby på 1300-tallet. I dag kan byen fremvise fem nyrenoverte spahoteller og mange nye overnattingssteder i alle prisklasser. Men populariteten blant finner og svensker har presset prisene noe opp. Masse strandaktiviteter ved og rundt den populære Sunset Club. Offisiell naturistseksjon for kvinner (nordenden) og uoffisiell naturistdel for begge kjønn helt sør på den 10 km lange tranden.

 

ESTLANDS SOMMERHOVEDSTAD: Pärnu er Estlands sommerhovedstad med masse aktiviteter på den flotte bystranden.

OVERNATTING Scandic Rannahotel (www.scanichotels.ee).

TRANSPORT Ekspressbusser fra Tallinn hver halvtime. To timers reise.

SEVERDIGHETER Katarina-kirken og den flotte strandpromenaden.

NETTSIDE www.visitparnu.ee

 

+ Topp badeby. Spennende uteliv.

– To timer til nærmeste flyplass.

 

Terningkast 6

 

 

VECAKI (Latvia)

LIKE NORD FOR RIGA. Veckaki, en kort togreise nord for Riga, er populær blant latviske naturister. Foto: Morten Aasbø

Vecaki er en gammel fiskerlandsby med en lang strand en halvtimes togreise fra sentralbanestasjonen i Riga. Et par enkle kafeer her. Stranden er veldig populær blant Rigas naturister som holder til i nordenden. Her finnes overnattingsmuligheter, men velg i stedet å bo i Riga og dra hit med tog når sola skinner.

 

OVERNATTING Hotel Justus (www.hoteljustus.lv).

TRANSPORT Tog fra sentralstasjonen ca. hver halvtime. Stedet ligger på togrutene til Saulkratsi og Skulte.

SEVERDIGHETER Gamlebyen i Riga. Jugendarkitektur.

NETTSIDE www.liveriga.com.

 

+ God sandkvalitet. Naturistparadis

– Lite uteliv. Ingen aktiviteter for barn

 

Terningkast 3

 

 

JURMALA (Latvia)

TREBEBYGGELSE: Jourmala var under sovjettiden et av de mest populære badestedene i Sovjetunionen. I dag er trehusbebyggelsene restaurert og vannet holder topp kvalitet. Foto: Morten Aasbø

Jurmala er et område bestående av flere badebyer på rekke og rad sørvest for Riga. Jurmala har vært populært som bade- og spa-by i snart 200 år. Stranden er hele 33 km lang. Under sovjettiden bygde fagforeningene sine betonghoteller blant furuskogen i Jurmala, og byen var en av de største sovjetiske feriebyene ved Østersjøen. I dag er alle de tidligere kommunisthotellene privatisert og de fremstår i dag som flunkende nye, og mange av de nyrenoverte hotellene har egne store spaavdelinger. Her finner du også mange små boutiquehoteller i de nyrenoverte trevillaene. Mens det var badeforbud her på 1980-tallet, er vannet nå så rent at Jurmala kan bruke det blå miljøflagget. Sentrum av Jurmala, som er Majori og Dubulti, ligger ca. 20 km fra Riga og for de som velger å bo inne i Riga går det tog flere ganger i timen til og fra Riga. Også båt i høysesongen. I Riga bor det like mange russere som latviere og det gjenspeiler seg også i Jurmala sommerstid. Men stadig flere skandinaver finner og tyskere finner veien til Jurmala. Nattelivet kan ikke måle seg med Riga, men det swinger bra på utstedene langs gågaten Jumas ielea i Majori. Nord i Jurmala ligger et av Baltikums største badeland.

 

RUSSISK: MAnge russerer ferierer  i Jurmala.. Foto: Morten Aasbø

 

OVERNATTING Baltic Beach SPA and Resort Hotel (www.balticbeach.lv).

TRANSPORT 10 -15 minutters kjøretur fra flyplassen i Riga. Ferje fra Stockholm til Riga (www.tallink.no)

SEVERDIGHETER Flott trebebyggelse. Stor vannpark. Rigas mange severdighter ligger kun en halvtime unna.

NETTSIDE www.tourism.jurmala.lv.

 

+ Stor badeby med flott strand.

– Litt for ” russisk” for noen.

 

Terningkast 6

 

VENTSPILS (Latvia)

 

Ventspils ligger i regionen Kurland vest i Latvia og var under sovjettiden en grå havneby hvor de eksporterte olje og kjemiske stoffer. I dag er mye endret i byen 20 mil vest for Riga. Renseanleggene er kommet på plass og den 1,2 km lange og opptil 300 meter brede stranden kan slå i bordet med EUs miljøflagg.

 

 

 

 

OVERNATTING Raibie Logi (www.raibielogi.lv)

TRANSPORT Fly til Riga og videre med bil/buss 2 ½ time. Ferge fra svenske Nynäshamn direkte til Ventspils

SEVERDIGHETER To store vannparker og en flott og nyrenovert havnepromenade.

NETTSIDE www.visitventspils.com

 

+ Flott strand.

– Langt til flyplass.

 

Terningkast 3

 

LIEPAJA (Latvia)

 

Liepaja er Latvias 3. største by og er i dag en by med et trendy image med flotte rockeklubber og en av Baltikums mest populære musikkfestivaler i slutten av juli. Også på hotellfronten er Liepaja spennende med nye og trendy boutique-hoteller som har kommet på plass. En tidligere dansk rockesanger og eksentriker, Louis Fontaine, står bak mye av det som tilbys på hotell- og utelivsfronten i byen.

Og vil du oppleve en smak av Sovjetunionen, kan du besøke den nedlagte – og tidligere avstengte – marinebasen Karosta. Stranden har melaktig sand og ligger nær sentrum og kan nå smykke seg med EUs miljøflagg. Naturistene holder til i sørenden av stranden. Byen ligger kun 65 km fra Palanga flyplass i nabolandet Litauen

FLOTT BYSTRAND: Den tdiligere flåtebyen Liepaja harb en langstrakt bystrand emd mulighet for strandvolleyball. Foto: Liepaja tourist

OVERNATTING Fountain Royal Hotel (www.fontaineroyal.lv).

TRANSPORT Fly til Palanga i Litauen (65 km) eller Riga (220 km), Tallink-ferge mellom Stockholm-Riga. Buss eller tog mellom Riga og Liepaja.

SEVERDIGHETER Nedlagt sovjetisk marinebase med en gigantisk russisk-ortodoks kirke. Havnepromenaden.

NETTSIDE www.liepaja.lv

 

+ Spennende uteliv. Mange fine hoteller.

– Flyplassen ligger 65 km fra byen.

 

 

 

Terningkast 5

 

PALANGA (Litauen)

 

Palanga var – ved siden av Jurmala – den største sovjetiske feriebyen ved Østersjøen på 1970- og 80-tallet. Og forsatt er det noe eksotisk ved Palanga med alle de russiske og hviterussiske turistene som kommer her sommerstid. Palanga har en lang strand på hele 25 km med finkornet sand og ved solnedgang samler feriegjestene seg på den store piren som stikker ut i Østersjøen. I dag finnes det mange overnattingssteder å velge mellom – også noen luksuriøse for bortskjemte skandinaver. Blue Flag-sertifisert strand. Med offisiell nakenstrand for kvinner en halvtimes vandring nord for sentrum av stranden. En uoffisiell nakenstrand for begge kjønn ligger en halvtimess vandring sør for piren. Palanga kalles Litauens sommerhovedstad og byen har et intenst uteliv i sommermånedene med sentrum langs gågaten Basanvicius.

 

 

 

OVERNATTING   Hotel Palanga Spa (www.palangahotel.lt)

TRANSPORT Fly fra Oslo til Palanga.

SEVERDIGHETER Stort ravmuseum og byens botaniske hage.

NETTSIDE www.palanga.lt

 

+ Flott strand og intenst uteliv.

– Noe språkproblemer.

 

Terningkast 6

 

NIDA (Litauen)

 

 

Landsbyen Nida ligger på Det kursiske neset utenfor byen Klaipeda. Nida-området er Baltikums svar på Maspalomas-ørkenen på Gran Canaria. Nida – eller Nidden – var inntil slutten av annen verdenskrig en del av den tyske provinsen Øst-Preussen. I Nida bodde blant annet nobelprisvinneren Thomas Mann noen somre på 1930-tallet, og huset hans er i dag museum. Nida har alltid vært et ferieparadis for kunstnere og stedet er i dag også populært blant velstående litauere og tyske turister. De strenge byggerestriksjonene gjør at hotellstandarden her er noe lavere enn i de andre baltiske badebyene. Badevannet er bedre på østersjøsiden av landtungen, enn på de mindre strendene som vender inn mot den kuriske lagunen. Begrenset uteliv.

 

OVERNATTING Prie Mariu (www.priemariu.com).

TRANSPORT Fly fra Oslo til Palanga.

SEVERDIGHETER De flotte sandynene samt Thomas Mann-museet.

NETTSIDE www.visitneringa.lt

 

+ Flotte sanddyner og strender.

– Få gode hoteller.

 

Terningkast 5

 

 

TRANSPORTSELSKAPER

 

Fly

www.estonian-air.ee, www.airbaltic.com, www.norwegian.no og www.ryanair.com

 

Ferger

www.tallink.no og www.scandlines.se.

 

 

Foto

 

Foto 1 (oppslag)

PÄRNU-STRANDEN: Pärnu sørvest i Estland er en av de mest populære baltiske badebyene.

 

Foto 2

RUSSERE: Stranden i Narva-Jöesuu grenser til Russland og byr på diverse transportmidler.

 

Bilde 3

PIRITA: Langstrakte Pirita like nordøst for Tallinn sentrum er byens mest populære strand.

 

Bilde 4A

RUSSERSTRANDEN: Stroomi like vest for Tallinn er populært blant byens russiske befolkning.

 

Bilde 5A

BADENYMFER: Badenymfer i stranden ved estiske Haapsalu.

 

Bilde 5B

SPABY: Haapsalu hadde for drøye 100 år siden besøk av de russiske tsarene samt Tsjajkovskij.

 

Bilde 6

SAAREMAA-KYSTEN: Øya Saaremaa (svensk Ösel) ligner mye på svenske Gotland.

 

Bilde 7 A

 

SOMMERHOVEDSTAD: Pärnu regner seg for Estlands sommerhovedstad og stranden er ofte full i sommermånedene.

 

Bilde 7B

SOMMERHOVEDSTAD: Pärnu regner seg som Estlands sommerhovedstd og har vaktsomme livreddere.

 

Bilde 8

NATURISTPARADIS: Vecaki like nord for Riga er favorittstedet til Latvias voksende skare av naturister.

 

Bilde 9 A

JURMALA: Jurmala like sørvest for Riga var en av Sovjet-tidens største feriebyer. I dag er hotellene nyrenoverte eller nybygde og vannet holder høy kvalitet.

 

Bilde 9B

STØRST: Jurmala er den største bade- og spabyen langs den baltiske kysten.

 

Bilde 10

KITING: Ventspils på den latviske vestkysten byr på gode kiting-muligheter.

 

Bilde 11

STRANDSPORT: Liepaja har mange musikkfestivaler og en flott bystrand.

 

Bilde 12A

SOLNEDGANG: Palanga i Litauen er kjent for sine flotte solnedganger.

 

Bilde 12B

APEKATTER: Palanga har fortsatt sine turistapekatter.

 

Bilde 13A

KANOER: Landsbyen Nida på Det kuriske neset byr på kanoutleie og gigantiske sanddyner.

 

Bilde 13B

BREDE: Nida-området har brede strender og god plass.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.