– Knut Hamsun var kritisk til forbrukersamfunnet

I boken Segelfoss by gir Knut Hamsun en satirisk fremstillingen av et forbrukersamfunn og varehandelen der. En norsk Hamsun-kjenner mener forfatteren og nasjonalsosialisten Hamsun tar et oppgjør med forbrukerens rolle og kommer med noe som vi i dag ville blitt kalt grønn kritikk av forbrukersamfunnet.

I boken Segelfoss by, som kom ut for ca. 100 år siden, oppfordrer forfatteren folk til å handle kortreist mat og benytte lokal kvalitet.
– Han tar et oppgjør med forbrukerens rolle og kommer med det vi i dag vil kalle en grønn kritikk av forbrukersamfunnet, sier professor i nordisk litteraturhistorie ved UiT (Norges arktiske universitet), Henning Howlid Wærp.

Til nettmagasinet forskning.no, sier Wærp at Segelfoss-bøkene (Segelfoss by er én bok i en triologien) ikke tilhører Hamsuns mest kunstnerisk sterke verk, men at de på mange måter er en nøkkel til hans forfatterskap.
Professoren mener det er mange paralleller mellom dagens forbrukerjag og storhandel i forbindelse med julen.
– Mye av det vi handler, betaler vi for med lånte penger – ofte dyre forbrukslån. Antall pengekrav og tvangsinndrivelser stiger, sier Wærp.
Og dette mener han er som hentet ut fra en 100 år gammel Hamsun-roman.

I romanen lar han lokalbefolkningen bli fristet av motens jåleri. Selv stedets skomaker ender opp med å kjøpe moderne sko som varer i en måned eller to.
– Hamsun skriver at kystbefolkningen må kle seg etter klima, og da har silkekimonoene kommet til feil sted. Klærne må fungere i den lokale hverdagen. Kjøpmannen som selger kimonoene beskrives som en mann med mange kunnskaper, men liten forstand og ringe skjønn, sier Wærp til forskning.no.
Litteratur-professoren sier videre at Hamsun i sine bøker tar et tydelig standpunkt i spørsmål om verdier og forbruk. Hamsun kritiserer den overdrevne handelen, ofte med penger som man ikke har, der man kjøper ting man ikke trenger, sier Wærp.

– Segelfoss-triologien kom mellom 1913 og 1933. Selv om dette selvsagt er en fiktiv handelssentrum, er det mange historiske paralleller mellom romansamfunnet Segelfoss og kystsamfunnet Melbu i Nordland. Hamsun lar stedet utfolde seg i de 20 årene fra den første boken til den siste boken i triologien.
– Hans budskap er at forbruksvekst ikke nødvendigvis er knyttet til økt livskvalitet. Av dagens nyhetsbilde tar opp de samme problemstillingene, viser at Hamsun er like aktuell i dag som for 100 år siden, sier Henning Wærp.

AKTUELL: Knut Hamsun, her fotografert av Anders Beer Wilsee, tok et klart oppgjør med forbrukersamfunnet i sin Segelfoss-triologi. Han ville i dag blitt kalt en grønn kritiker av forbrukersamfunnet, mener en norsk professor. Foto: Beer Wilsee/Wikipdia Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published.