Kina vil lande på månens bakside

Kina vil i løpet av 2018 lande et bemannet romskip på baksiden av månen. Baksiden av månen vender alltid bort fra jorden og det blir første gangen det lander mennesker der.  Kina viser nå at de mener alvor med at de skal bli en supermakt i rommet.

Leder4 for kinesernes måneforskning, Liu Jizhong, sier til nyhetsbyrået Xinhuaat denne landingen på bakssiden av månen vil gjøre Kina til det ledende landet med best ekspertise på månelandinger.
Det er det kinesiske romskipet ”Changé-4´s” som skal benyttes.
Det ligger også mye politisk prestisje i denne romferden. Landet ønsker å gjennomføre en slik historisk månelanding for å markere seg som en nasjon med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise. Det enerådende kommunistpartiet vil også markere at de har greid å få landet ut av fattigdom.

Dekket av et tynt lag med støv og grus

Det er nå snart 10 år siden Kina sendte en romskip rundt månen. Kineserne har også mer enn antydet at før 2020 skal de ha en operativ romstasjon i verdensrommet.
Kineserne landet i 2013 en ubemannet månesonde (Vhangé-3) på lavasletten Mare Imbrium . Ved hjelp av en medbragt månebil (YuYu) fikk kineserne utforsket mineraler. Overflaten av månen er dekket av det som kalles regolitt, som er et tynt lag av støv og grus, som forklares med meteorittregn og solstormer. I løpet av milliarder av år er dette blitt gnagd opp og omgjort til steinsmuler.

Kinas store interesse for å utforske månen, har også skapt ny interesse for månen hos amerikanerne. USA la ned sitt program for bemannede måneferder i 2010, men ledende folk i NASA snakker nå om å oppgradere beredskapen og følge tettere med på hva kineserne planlegger. NASA sier også at de vil ha med private aktører på sine videre satsning på utforskning av månen.

Kina har vist stor interesse for å få tak i sjeldne jordmetaller til blant annet elektronikk og helium-3 som kan benyttes til fremtidens strålingsfrie kjernekraftverk.

LANDET FEIL STED: Sinus Iridum i utkanten av Mare Imbrium var det planlagte landingsområdet for den kinesiske forskningsferden til månen. Men ved en feil foregikk landingen mer mot øst, i selve Mare Iridium. Foto: NASA

Leave a Reply

Your email address will not be published.