TARTU: Tallinns sjarmerende lillesøster

te

 

SENTRUM: Rådhusplassen med den flotte fontenen og skulpturen med de kyssende studentene, er Tartus sentrum.

 

 

 

Svenskene kalt byen Dorpat og etablerte et stort universitet der likestilt med det i Uppsala da de kontrollerte Estland på 1600-tallet. Estlendere i dag kaller Tartu landets åndelige og intellektuelle hovedstad.

 

TARTU (Essensielt) Den supermoderne bussen fra selskapet Sebe jager bortover det nesten øde slettelandskapet mellom Tallinn og Tartu. Bussen er hovedsakelig fylt med unge studenter som har vært hjemme i Tallinn i helgen og som nå skal tilbake til universitetsbyen Tartu. Bussen er utstyrt med skjermer innbyd i seteryggen hvor passasjerene kan se film, se nyheter eller surfe på internett.

Jeg er på vei til Estlands nest største by Tartu. Vi skal ikke lenger enn drøye 20 år tilbake i tid da jeg som vestlig turist ikke hadde adgang til byen. Tartu var da en grå sovjetby med en gigantiske flybase like utenfor sentrum. Noe som gjorde byen til forbudt område for folk fra Vesten.

I dag brukes den tidligere sovjetiske flybasen til dragracing og universitetsbyen Tartu tar gjerne imot besøkende fra alle verdenskanter.

Stor base med Dudajev som sjef 

Kontorlokalet til toppledelsen ved basen lå i sentrum av Tartu og huser i dag hotellet Barclay. En av de mektige militære toppsjefene som satt her på slutten av 1980-tallet var Dzjokhar Dudajev som senere skulle bli den første presidenten i Tsjetsjenia. Estlenderne satte stor pris på at Dudajev, som ansvarlig for den store sovjetbasen i Tartu, støttet deres frigjøringskamp. En planket henger utenfor hotellet og på et av hotellets rom, hvor han hadde kontor, henger et portrett av han. Dudajev ble tatt av dage da russerne greide å lokalisere han da han snakket i en satellittelefon under den andre tsjechenske krigen.

I sovjettiden ble den store flybasen kun omtalt som ”objektet” av folk i Tartu. Her hadde sovjet stasjonert sine Tupolev Tu22M strategiske bombefly med atomvåpen. Tartu-basen var sovjets nest største base i Øst-Europa. Basen er nå flyttet til den vestrussiske byen Tver.

 

 

SVENSK: Universitetet i Tartu ble grunnlagt av svenskekongen Gustav II Adolf.

 

 

Russere, tyskbaltere og svensker

Tartus historie er lang og Estlands krigerske nabofolk har stadig kjempet om kontrollen over byen ved elven Emajögi sørøst i det som i dag er Estland.

Storfyrsten Jaroslav 1 av Kiev erobret det da lille handelsstedet med en enkel borg i 1030. Han utvidet borgen og kalte stedet Jurjev. Russerne skulle bruke samme navn på Tartu under russifiseringsperioden på slutten av 1800-tallet og frem til den første estiske selvstendighetsperiodens begynnelse i 1918. Et par århundrer etter at Jaroslav erobret stedet, kom de tyske ordensriddere til byen på 1200-tallet. Tyskerne kalte byen for Dorpat og melde den inn i Hansaforbundet.

Svenskene fikk kontroll over Tartu på tidlig på 1600-tallet og i 1632 bestemte Kong Gustav II Adolf at byens universitet, som han hadde grunnlagt, skulle likestilles med det i Uppsala. Svenskekongen ville at Tartu skulle bli et åndeligs sentrum i kampen mot katolisismen.

 

POPULÆRE: Populære lærere – samt noen upopulære – får sine portretterbilder i universitetsbygningens vinduer.

 

Sentrum for landets nasjonalisme

 

Universitetet i Tartu er også mye av forklaringen på at byen ble et sentrum for den spirende nasjonalismen på slutten av 1800-tallet og det ledende stedet i kampen mot sovjetstaten på slutten av 1980-tallet. Under sovjettiden fikk Tartu også et rykte som et sted med litt mer frihet enn andre steder med hensyn til kultur og religion. Kanskje en tradisjon som startet før kommunismen da de russiske gammeltroende ble sendt hit til område mellom Tartu og Peipus-sjøen helt i utkanten av det russiske imperiet.

Fortsatt bor det titusener av russiske gammeltroende langs vestsiden av Peipus-sjøen hvor de dyrker sin løk og tar sine fiskefangster i den enorme innsjøen på estiske side av sjøen. Innsjøen er Europas fjerde største ferskvannssjø.

 

 

 

 

Solzjenitsyn bodde her

 

Alexander Solzjenitsyn var en opposisjonell som tilbragte mye tid i Tartu i perioden 1963-68. Han kjørte flere ganger hit i sin slitne Moskwitch for å besøke sin fengselskamerat fra Lubjanka-fengslet – Tartu-mannen Arnold Susi. Mye av Solzjenitsyns storverk, Gulag-arkipelet, er skrevet i den lille bygda Vasule utenfor Tartu og på en hytte i det kjente vintersportsstedet Otepää like sør for Tartu. Her fikk han stort sett jobbe i fred uten å bli trakassert av KGB.

Også en liten koloni med hippier – trolig de eneste i Sovjetunionen– fikk stilltiende lov til å eksisterer her på 1970- og 80-tallet. Men som en av dem tørt bemerket i etterkant – Vi manglet det meste av materielle goder og vi hadde ikke som våre brødre i vest noen kapitalisme vi kunne protestere mot.

SANGFESTIVAL: Tartu har , som resten av Estland, sterke samngtradisjoner, og byen har flere  årlige sangfestivaler.

 

 

 

 

 

Tartu er mer estisk enn Tallinn

Etter en behagelig bussreise gjennom øde sletter og enkelte små husklynger, parkerer bussen på byens nye busstasjon i underetasjen på en av byens mange nye shoppingsenter. Hotel Dorpat – et tre år gammelt nytt hotell – ligger like ved. Rommet gir meg utsikt til det lokale markedet hvor bestemødre og andre pensjonister fra den russiskdominerte drabantbyen Annelind handler inn sine grønnsaker. Her er det fortsatt litt sovjetstemning. Men selv om okkupasjonsmakten plasserte en stor sovjetisk base her, er Tartu langt mer estiske enn hva tilfellet er i Tallinn. Bare ca. 14 prosent av innbyggerne har russisk bakgrunn her, mens det i Tallinn er drøye 36 prosent russere.

KGB-huset er blitt museum

 Fra hotellet er det 15 minutters gange opp til det tidligere KGB-huset i Rigagaten. Deler av huset er i dag blitt et svært interessant museum over sovjettidens undertrykkelse. Tartu-beboerne snakket bare om ”det grå huset” med de mange rommene i kjelleren. Etter stalintidens slutt midt på 1950-tallet, ble det oppdaget 190 lik i en brønn i nærheten av huset. Mange Tartu-folk ble trakassert og torturert her, før de ble henrettet eller havnet i arbeidsleirer i Gulag-systemet. Museet gir også en god innføring i hvordan det var å tilbringe årevis i de kommunistiske arbeidsleirene. Titusener av estere døde i leirene og de siste fangene kom hjem til Tartu på slutten av 1980-tallet. Det var folkefest i byen da Mart-Olav Niklus ble båret på gullstol gjennom byen. Niklus er i dag en av Øst-Europas mest kjente tidligere Gulag-fanger, og han fikk på 90-tallet tilbake familiens murhus i Vikerkaare 25 – ikke så langt fra KGB-huset. I kjelleren hos KGB ble han gjentatte ganger trakassert og banket opp før han ble sent til arbeidsleirer i Gulag-helvete. I dag kan han risikerer å møte en av KGB-toppene når han handler. Eks KGB-mannen jobber i dag med sikkerheent på et av byens shoppingsentre.

 

Tilbake til sentrum tar jeg veien om Domkirkehøyden (Toomemägi) nordvest for Rådhusplassen – som er byens gamle sentrum. Høyden domineres av de imponerende domkirkeruinene i rød teglsten. Katedralen skal ha vært den største i Øst-Europa da katedralen ble ødelagt i en brann i 1624. På Domkirkehøyden finner du også et gammelt flott observatorium og flotte gangbroer. Nedenfor Domkirkehøyden ligger den monumentale hovedbygningen til Tartus kjente universitet. I bygningene rundt hovedbygningen ser man de mange vinduene som er dekorert med store sort/hvite bilder av lærere ved universitetet. Det sies at de skal ha gjort noe spesielt før studentene beærer dem med store sort-hvitt bilder. Noen havner også her etter å ha gjort tabber av ymse slag.

Det skal være over minst 17.000 studenter og lærere knyttet til Tartu-universitetet. Og i dag er det estiske som er undervisningsspråket. Under sovjettiden foregikk alt på russisk.

 

Mye studentablegøyer

 

Tartu er en pulserende universitetsby og studentene er kjent for sine ablegøyer og studentuker. I dag er alle de tidligere studentforeningene gjenopprettet. Mange av de var ledende i kampen for frihet tidlig på 1900-tallet og under frigjøringsprosessen på slutten av 1980-tallet.

 

HANSA-BY: Tartu er en gammel Hansa-by og hver sommer er det mye aktiviteter under Hansa-dagene.

De mest støyende festlighetene finner sted i forbindelse med studentdagene i mai. Da er det merkelige farkoster på Emajögi-elven, og da brenner studentene sine forelesningsnotater og drikker det lokalet ølet A. Le Coq i industrielle mengder. Da kan du som besøkende virkelig oppdage Tartu Vaim (Tartu-ånden) – den akademiske og bohemske atmosfæren som også preges av litt forakt for studentene som studere business og tekniske fag i Tallinn. Studentene i Tallinn er – ifølge Tartu-studentene – bare ute etter raske penger og flotte BMWer. Det er også under studentdagene at du kan se studenter som utfører den farlige sporten å klatre over en av buene som bærer den største gangbroen over Emajögi-elven. Har du gjort dette vågestykket – og i tillegg hatt sex på universitets hovedbibliotek – nærmer du deg retten til å kalle deg en ekte Tartu-student. Alle andre er simple ”Tartu-turister”.

AHHA: Ahha er et relativt nytt fantastisk vitenskapssenter for barn i alle aldersgrupper.

 

Idylliske suppeby

Tartu er en kompakt by hvor alt ligger innenfor gangavstand. Den vakre Johanneskirken (Jaani kirik) ligger like ved Universitetet og er nå gjennomrenovert etter at sovjetiske fly la den i grus under andre verdenskrig. Kirken er kjent for sine mange små terrakottaskulpturer. Ta også en tur borte til Suppebyen (Supilinn). Navnet har bydelen fått fordi de fleste gatene har navn etter grønnsaker. Under sovjettiden var dette byens fattigstrøk hvor byens alkoholikere og prostituerte holdt til. I dag er det ungdommen og kunstnerne som har kjøpt mange av trehusene i varierende grad av forfall. Men stadig flere blir renovert og et besøk i dag avslører at det fortsatt bor mange alkiser og andre hyggelige mennesker der. En håndfull hederlige horer skal visstnok fortsatt ha adresse her, selv om mange har flyttet til Tallinn for å betjene viagrainfiserte finske pensjonister.

 

SUPPEBYEN: I Supilinn (Suppebyen) har de aller fleste gatene navn etter grønnsaker. I dag er det mange kunstnere bosatt her.

 

 

Landets største bryggeri

 

Blir du tørst av vandringene i Suppebyen, ligger Estlands største bryggerier A. Le Coq fristende til på en høyde like ved Suppebyen. Bryggeriet har en historie tilbake til tiden da Tartu var en del av det russiske keiserrike. Albert Le Coq var en belgisk industrimann som kjøpte bryggeriet på slutten av 1800-tallet for å komme inn på det russiske markedet. Under sovjettiden ble bryggeriet nasjonalisert under det – ganske typisk – sosialistiske navnet Tartu Õlletehas (Tartu ølfabrikk). Kvaliteten gikk ned, men ikke verre enn at ekspertene på sovjetisk øl hevder at Tartu-ølet var et av de beste i hele Sovjetunionen. I dag eies bryggeriet av den finske bryggerigiganten Olvi. Bryggeriet har omvisninger på torsdager (14.00) og lørdager (10, 12, 14) med muligheter for smaksprøver.

 

SØRØST: Tartu ligger nær Peipsi-sjøen sørøst i Estland.

Vinterhovedstaden Otepää

Vinterstid er et besøk i nærliggende Otepää et must. Byen er Estlands vinterhovedstad og hver år på den tredje søndagen i februar arrangeres Tartu skimaraton med mange norske deltakere blant de tusener som deltar. Otepää er også hjembygden til Smigun-søstrene Katrin og Kristina. OL-vinneren Kristina har bygd seg bygdas fineste og største villa. Skulle hun si nei til ønske om ”couchsurfing” fra en norsk langrennsentusiast, kan du ta inn på Hotell Karupesa (Bjørnehiet) hvor langrennsstjernen Andrus Veerpalu i 2004 investerte fire av sine mange millioner. Mannen som alltid greide å treffe formkurvens høydepunkt ved store mesterskap, skal også ha hatt hellet meg seg i forretningslivet.

OTEPAA: Otepaa, like sør for Tartu, er Estlands vinterhovedstad, og hjembyen til Smigun-søstrene. Hvert år er det skimaraton i Otepaa.

 

TEKST: MORTEN AASBØ FOTO: MORTEN AASBØ, ESTONIAN TOURIST BOARD KART: MARTIN AA. RINGDAL

 

FAKTA TARTU

REISE DIT

Nordica (www.nordica.ee), Norwegian (www.norwegian.no)og Ryanair (www.ryanair.com/no) flyr alle nonstop til Tallinn fra Oslo-regionen. Priser fra ca. 500 kr tur/retur med kun håndbagasje. Mellom Tallinn og Tartu går det topp moderne busser og flunkende nye togsett. Priser fra 80 kr per strekning. Tider og priser på www.tpillet.ee .

HOTELLER

Antonius Hotell er byens beste hotell. Åpnet i 2007 i en historisk bygning fra 1600-tallet. Rommer også byens beste restaurant. Fra 800 kr. www.hotelanyonius.ee

Dorpat Hotell Nytt, flott mellomklassehotell. Priser fra 600 kr. www.dorpat.ee

Tartu Hotell er et greit billigalternativ med sentral beliggenhet. Priser fra 350 kr. www.tratuhotell.ee

HOTELL: Hotel Dorpat er et av byens nyeste hoteller.

RESTAURANTER

Yakuza Sushi Bar (Küüni 5B) har alt du kan begjære av makis og nigiris.

Tokyo Sushi Bar ( Üllikooli 5) er populær blant trendy unge mennesker.

Tblisis (Lai 29) Liten georgisk restaurant med store porsjoner til gode priser.

Werner (Üllikool 11) er en institusjon i Tartu som har eksistert siden 1895. Ligger i tilknytning til universitetet. Kjent for sine kaker.

Antonius (ûllikooli 15) En av Estlands 50 beste restauranter ifølge en fersk kåring. Stramme linduker, levende lys og svevende kelnere. Mange lune avkroker for romantiske par.

UTELIV

Tartu har et fantastisk natteliv til å være en by på ca. 100.000 mennesker Det sørger alle studentene for. Og i Estland er det mer vanlig enn hjemme at godt voksne mennesker oppsøker samme steder som ungdommen. Maasikas er den store klubben med et publikum som er fra 30 år og oppover.(Küüni 7) www.clubmaasikas.ee . Byens aktive jazzklubb holder til i Üllikooli 20 (www.jazzklubi.ee).

OPPLYST: Sentrrum av Tartu opplyst av nyttårsraketter

SEVERDIGHETER

Domkirkehøyden byr på Domkirkeruinene, et observatorium og flotte lysthus hvor du kan sitte å nyte folkelivet. Kyssekollen er en liten høyde hvor alle nygifte kommer for å kysse. De nygifte fester også en hengelås som tegn på evig troskap på en av de små gangbroenes rekkverker. Det skjeve huset ligger like øst for Rådhusplassen. Rådhusplassen (Raekoja plats) er byens historiske sentrum. Byens flotte rådhus ble oppført etter den store bybrannen i 1775. Tartus nye stolthet er AHHAA vitenskapssenter som er en mellomting mellom et teknisk museum og en avansert lekeplass for barn i alle aldre. Imponerende! I vinter – frem til 26. april –har de en spesialutstilling om dinosaurer.   www.ahhaa.ee/en.

 

SKJEVT HUS: Det skjeve huset ved Rådhussplassen i Tartu er et yndet fotomotiv.

SHOPPING

Tartu har tre store og flotte shoppingsentre med priser som ofte ligger noe lavere enn i Tallinn. Tasku er vanskelig å unngå der det ligger midt i sentrum (Turu 2). Lounakeskus er størst og ligger litt utenfor sentrum komplett med stor skøytebane (Ringtee 75) www.lounakeskus.com .

 

SPA

Hotell Dorpat har et bra spa med mange gode behandlingstilbud. www.dorpatspa.ee.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.