Widerøe vil fly jetfly

 

BOMBARDIER: En Bombardier CS100 under testflygingen i 2013. Dette kan bli Widerøs første jetfly om to-tre år.Foto: Wikipedia Commons

 

Widerøe har konkrete planer om å begynne å fly jetfly med plass til 80-120 passasjerer i løpet av de nærmeste to-tre årene. Canadiske Bombardier/Canadair, russiske Sukhois og brasilianske Embraer er tre flyprodusentersom har egnede fly.  Widerøe flyr i dag Dash-8 maskiner fra Bombardier. De største av de, DAsh 8-Q400, har plass til 78 passasjerer.

De nye jetflyene vil trolig bli satt inn på de lengre rutene som  Bergen-Tromsø og Bergen-Bodø. Widerøe har også noen utenriksruter– spesielt sommertid – til Sverige, Danmark og Storbritannia

Ifølge nettsiden hangar.no har det gått rykter de siste månedene om at Widerøe har visse planer om å ta om kampen mot Norwegian og SAS på norske innenriksruter.

Den største favoritten til å få leveransen er trolig canadiske Bombardier som Widerøe i flere tiår har hatt et godt samarbeid med.  Kanadierne har flyet CS100 med plass til opptil 135 passasjerer med normalt fem i bredden. Flyet ble satt i kommersiell drift sommeren 2016, og brukes blant annet av Swiss.

Sukhois Superjet 100 har vært i kommersiell drift soden 2011 og benyttes av blant andre Aeroflot og flere asiatiske selskaper. Flytypen kan ta ca. 100 passasjerr med fem i bredden. Brasilianske Embraer har flere modeller, blant annet E175 og E195 med inntil 80 og 124 passasjerseter.

De aktuelle regionale jetflyene er dyrere i drift en turboprop-flyene som Widerøe benytter i dag. Turbopro-flyene  har lave drivtsoffutgifter og kan gå ned på kortere rullebaner enn jetflyene. Men de har lavere marsjfart og har også dyrere motorvedlikehold enn de regionale jetflyene som snart kan bli satt inn på Widerøs mest trafikkerte ruter.

 

SUKHOI: Aeroflot er ett av flere selskaper ssom har kjøpt nye Sukhoi Superjet 100-fly. Kan også bli aktuell i Widerøes flåte. Foto: Aeroflot

EMBRAER: Finnair bruker ofte Embraer190-maskiner mellom Oslo og Helsinki.Kanskje blir flytypen også å se i Widerøs grønn-hvite design. Foto: Essensielt

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.