POLENS STRANDPARADIS

 

 

 

IDYLLISK: Nesten hele Polens Østersjøkyst har langstrakte og melaktige strender. Foto: Dollarphoto

Hvite, melaktige sandstrender kilometer etter kilometer. Strender som verken er overbefolket eller fulle av påtrengende selgere. Og skulle været slå feil, ligger historiske byer og frister med lave priser og flust med muséer og spennede krigs-minnesmerker. Det historiske landskapet Pommern har mye å by sine gjester på.

Strekningen fra havne- og fergebyen Swinoujscie ved grensen til den tyske grensen til Sopot og Gdansk lenger øst er nærmest en sammenhengende strand – på snaue 60 mil. Og med ujevne mellomrom dukker det opp små kompakte byer og landsbyer – de fleste med sine kirker og andre viktige hus i rød murstein. Her er lite rester etter forstyrrende industriområder som lenger sør i Polen. Strekningen er også kjent for sine sanddyner og furuskogen som dekker område innenfor strendene, samt de mange små lagunene som stikker inn i kystlandskapet.

Tidligere fagforeningssanatorier

Under sosialisttiden frem til 1990 var denne strandstrekningen stort sett forbeholdt sanatorier kun tilgjengelig for polske fagforeningsfolk. Sosialisme er for lengst blitt et fyord i Polen, og de mange nedslitte sanatoriene er enten totalrenovert eller revet og erstattet med flunkende nye spa- og hotellanlegg,

Ja, selv de populære store strandkurvene som kjennere av tyske strandbyer er blitt glad i, finnes nå også øst for den tyskpolske grensen.

Pommerns strandidyller – eller Den polske rivieraen som andre kaller denne kyststrekningen – kan ikke konkurrere med middelhavslandene om soltimer og høye temperaturer. Men været her langs Østersjøens sørlige bredde er mer behagelig enn både i de danske og svenske feriersteder samt de tyske strandbyene på Nordsjø-siden.

SWINOUJSCIE: Fra Swinoujscie kan du vandre bort og over den tysk-polske grensen.

Pommern, med sin beliggenhet på begge sider av elven Oders utløp, har vært et stridsområde i generasjoner. Området har vært kontrollert av dansker, svensker, prøysere, tyskere og polakker. Før Den andre verdenskrigkrigen var dette et tysk område, men Postdamavtalen fastslo at området skulle bli polsk og den tyske befolkningen ble sendt vestover og erstattet med polakker fra områder øst i landet som nå ble tilkjent en av seierherrene – Sovjetunionen.

Solid polsk husmannskost

Tyskerne er imidlertid tilbake i dag, men nå som velkomne og kjøpesterke turister. Her kommer de for å oppleve sol og strandliv, god og solid polsk husmannskost – til et prisnivået som er nærmest det halve av det de finner på andre siden av grensen. For nordmenn og andre skandinaver er det relativt sett enda billigere når vi snakker om mat og drikke. Når tyskerne harryhandler drar de til Polen på samme måte som vi drar til Strømstad, og de kombinerer det med sol- og badeferie i sommermånedene. De fire månedene fra begynnelsen av mai til slutten av september byr alle på et jevnt godt klima med store sjanser for sol og sommervær.

Masse billige flybilletter

Vi fløy til Szczecin/Stettin, som er en av de mange polske byene hvor Norwegian, Ryanair eller ungarske Wizz flyr til fra flere steder i Norge – og til svært lave priser. Det er lett og finne datoer hvor turen kommer på under tusenlappen tur-retur. Og byer som Stettin og Swinoujscie ligger under to timers buss- eller togreise fra verdensmetropolen Berlin – hvor det også er flust med lavprisbilleter for de som vil kombinere Berlin med bade- eller spaferie.

Szczeein-lagunen og Odra-elven gjør at Østersjøen trenger helt inn til storbyen Stettin, men skal du ha flotte strender må du ta den korte turen fra flyplassen, som ligger i Goleniow nord for Stettin, ut til Østersjøkysten og Swinoujscie. Denne fergebyen er ikke til å kjenne igjen fra et tidligere besøk på 1970-tallet da fergelinjen mellom svenske Ystad og byen fristet oss som studenter på haiketur til Polen. Det går fortsatt ferger over til Sverige, men av en helt annen kvalitet enn 1970-tallets øststatsferger. For 40 år siden var LP-plater med polsk jazz noe av det mest spennende man kunne ta med seg hjem i ryggsekken. Polsk jazz holder fortsatt god kvalitet, og siden skulle vi oppdage at de fleste feriebyene langs kysten her nord i Polen har sine trivelige jazzklubber som et alternative for 20-åringenes rytmepalasser.

DINU: Hotel Diune i Kolobrzeg er kjent for sin eksklusive restaurant.

Militært nærvær

Swinoujscie har også fått rikelig med malingsstrøk siden sist der den ligger utspredd på en rekke øyer som forbindes med ferger – ofte gratis – som piler frem og tilbake. Det er fortsatt et merkbart militær nærvær i byen med orlogsfartøyer oppankret langs flere småøyer. Men i dag er det ingen vaktsomme og morske menn in skinnjakker som sender oss olme blikk når de militære fergene fotograferes av oss turistene. Polen er blitt NATO-medlem og alliert av oss i dag, og satser relativt sett langt mer på å ha et avskrekkende forsvar enn vi gjør hjemme på berget.

Spaserer over grensen

De beste strendene i Swinoujscie-området ligger vest for lagunemunning og brer seg mot Tyskland. Her er strendene på det bredeste og en fin plankesti er bygd langs stranden vestover mot Tyskland. Litt utenom skoleferien er det tyske pensjonister som utgjør hovedtyngden av turistene her. Det er ingen fysiske sperringer mellom Polen og Tyskland, og det er en fin vandretur å ta de ca. to kilometrene bort til den lille tyske byen Ahlbeck. Du merker at du er kommet til Tyskland når folk i netto møter deg på stranden. Ahlbeck har, som andre tyske feriebyer langs Østersjøkysten, sine godt merkede FKK-strender (naturiststrender). For noen år siden var det tilløp til konflikt her da tyskere vandret i eva- og adams drakt over grensen til Polen. I Polen står katolisismen sterkt, og eldre polakker er ikke like store naturistentusiaster som broderfolket i vest. Nakne tyskerne som havnet på polsk side av grensen ble høflig men bestemt bedt om å kle på seg eller returnere til tysk side av grensen hvis de ønsket å være naturister.

Kommandosentral for Warzawapakten

Mange severdigheter i kystlandskapet minner om Polens nære fortid som en del av den sovjetdominerte Warzawapakt-alliansen, og som tvungen alliert med Sovjetunionen. I et gigantisk virvar av tuneller og dype bunkre av stål og betong noen kilometre øst for Swinoujscie, lå soldater fra Folkerepublikken Polen og enkelte sovjetiske offiserer klare til å utløse en atomkrig – hvis det skulle komme til en åpen konfrontasjon med USA og Vest-Europa. Fra denne strengt hemmelige bunkeren skulle de øverste lederne for Polens militær ha kommandoen over landsatte polske tropper i det sørøstlige Danmark.

MILITÆR-GUIDE: Fort Gerharda har noen superflinke guider som lever seg inn i sine roller.

Bunkeren ble opprinnelig bygd av tyskerne i 1936 da dette området med byen Swinoujscie (Swinemünde på tysk) tilhørte Tyskland. Da krigslykken for nazistene tok slutt i 1944-45, overtok sovjetiske styrker bunkerasanlegget i mars 1945. Siden ble anlegget oppgradert og utvidet, og en gang på 1950- og 60-tallet fikk militæranlegget status som en kommandosentrale for Polens øverste generaler i en tenkt krigssituasjon. Den velkjente general Wojciech Jaruzelski var her flere ganger under store øvelser, og i dag kan du se Jaruzelski i helfigur og i stram uniform ved sitt skrivebord nede i bunkeren. Først i 2013 ble anlegget frigjort og omgjort til museum. Det tilhører museumskomplekset Fort Gerharda noen kilometre lenger vest. Fort Gerharda er et av de best bevarte kystfestingene i Europa og har en historie tilbake til midten av 1800-tallet.

KJENT ANSIhusker mange. I sine velmaktsdager var han ofte på besøk i bunkeren i Fort Gerharda like utenfor Swinoujscie.

På begge stedene er det noen usedvanlig dyktige guider som – i full uniform og ofte bevæpnet – lever seg inn i sine roller. En kvinne i følget fikk nede i bunkeren beskjed om å overta en kraftig pistol – bare sånn i tilfelle det skulle dukket opp noen amerikanske spioner. Og rett som det var ble det oppstilling og høylytt kjefting for manglende disiplin og manglende militær oppmerkssomhet.

Fine golfbaner

Like øst for sentrum av Swinoujscie ligger den idylliske småbyen Miedzyzdroje. En by som i juli og august har et veldig ungdommelig preg. Litt lenger østover ligger det lille feriestedet Dziwnow. Området her byr også på golfbaner (både 9. og 18-hulls). Sør for kysten og strendene ligger Wolin nasjonalpark. Her er det laget flotte planke- og vandrestier i et spennende morenelandskap.

Lenger østover er det en imponerende utsiktpunkt på en høyde over havet med flott utsikt over store deler av kyststripen. Her ser du rester etter militære vakttårn som tidligere skulle passe på at ikke innbyggerne skulle legge ut på ”farefulle” fluktforsøkt mot Sverige.

STRAND: Det historiske polske landskapet Pommeren byr på endeløse strender:

En av Polens eldste byer

Vår tur østover tar oss forbi mindre turiststeder som Pobierowo med ca. 1000 innbyggere, Rewal hvor det bor ca. 900 innbyggere samt Wólka før vi ender opp i det største feriestedet i Vest-Pommern, Kolobrzeg. Området her hadde sin første bosetning allerede på 600-tallet da det ble oppdaget saltholdige vannkilder her. Byen er en av de eldste i Polen, og i år 900 ble det reist en borg her. Byen har sett en rekke fremmede hærstyrke passerer her. Byen var en av de rikeste medlemmene av hansabyene – rikdommen stammet fra en omfattende saltproduksjon. Saltproduksjonen opphørte på begynnelsen av 1600-tallet, men et par hundreår senere ble byen kjent over store deler av Europa som kurby. Kolobrzeg har et spesielt mikroklima med en luft som har mye jod og salt. Folk med luftveisproblemer strømmet til byen.

Bombet av sovjetiske luftvåpen

Byen var en av de første som ble befridd fra nazismen i slutten v den andre verdenskrig, og det meste ble ødelagt under de intense to ukers lange kampene mellom Den røde arme og tilbaketrekkende tyske tropper våren 1945. Byen er bare delvis gjennombygd – men mange av de flotte husene i gamlebyen, er nå gjenoppbygget. Ikke all arkitektur i byen er direkte vakker, men alle bombene sovjetiske flyvåpnene slapp, har i dag blitt til flotte grønne parker med livlige utendørsserveringer.

Vi tar inn på det nye luksushotellet Hotel Marine. For øvrig det samme hotellet som ble valgt av det danske landslaget under EM i fotball i 2012. Lekker spavdeling og store, moderne rom med flott utsikt over Østersjøen.

Stranden ligger like ved og det er en halvtimes vandring langs stranden vestover til byens pir og sentrum.

Og her finnes også trivelige restauranter som i dag kan serveres langt mer enn pierogi og zapiekanki (bagett med smeltet ost og hakket sopp). Maten på de nye luksushotellene langs kysten holder også høy standard i restauratene.

LABYRINT: Hortulus Garden øst for Kolobrzeg kan by på en 3,2 km lang utendørs labyrint.

 

Mellom Kolobrzeg og Gdnydia er det også nærmest sammenhengende strand med finkornede strender . Her finnens også de beste dynelandskapene.

I Ustka er det bygd noen glimrende hoteller i luksusklassen (sjekk Grand Lubiz Hotel og Hotel Lubicz) eller tre-stjerneres Jantar Hotel.

Lenger øst passere vi Slowinski nasjonalpark med store laguner og enorme sanddyner som stadig flytter på seg. Det er ca. 140 km med preparerte stier og noen utkikkstårn i nasjonalparken. Turisstedet Leba har hoteller og campingplasser for de som vil stoppe her en dag eller to for å utforske parken.

Hel-halvøya er en 35 km lang sandtunge som stikker ut i Gdanskbukten. Bredden varierer mellom 100 og 300 meter. Her går det faktisk også en jernbane helt ut landsbyen Hel ytterst på landtungen.

BADEVAKTER: Byen Kolobrzeg er en av Polens mest populære badebyer, og har selvsagt dyktige livreddere på plassen hele sommeren.

Her ligger feriebyer som Jurata, Jastarina, Kuznica, Chalupy og Wladyslawowo, og halvøya er svært populært for utøvere av kiting og brettseiling.

 

Helhavøya har som retsen av Pommern mye krigshistorie å vise frem. Øya var i mange tiår en militær festning og ved slaget ved Hel i 1939 brukte polakkene dynamitt for å gjøre halvøya om til en ly. Tyskerne bygde ut øye militær da de kontroillerte den mellomn 1939 og 1945, og de overga seg førte et pr uker etter at resten av tyskerne hadde gitt opp. Også under kommunisttiden var øya nærmest avsperret fordi den polske hæren hadde viktige installasjoner og mange soldater her ute.

I dag er det igjen turistene som dominerer og skaper arbeidsplasser. Og mange av de tidligere militære installasjonen som festningsverker og batterier i dag tilgjengelig for vanlige folk.

Tilbake og på vei sørover mot Gdydia og Sopot, er byen Puck med 11.000 innbyggere en spennende liten polsk havneby. Bebtggesen ar en lang historie tilbake til 800-tallet. Byen var faktisk hovedhavnen for den polske marinen frem til Den andre verdenskrigen.

En underleir av Stutthof konsentrasjonsleir litt lenger sørøst, hvor mange norske politimenn ble sendt, lå her i byen.

SOPOT: Grand Hotel Sopot er ett av de mange topphotellene i Sopot.

Elegante Sopot

 

Sopot er blitt kalt Østersjøens svar på Cannes. Byen var under kommunisttiden kjent for sine store sangsfestivaler som også tiltrakk seg vestlige artister. I dag er Sopot den mest elegante badebyen i Polen og også den byen inPolen som konkurrere med de mest eksklusive bydelene i Warzaewa om landets høyeste boligpriser.¨Sopot er også blitt en spaby, men en rekke luksuriøse spasalonger. Et av de mest kjente er Ballola Spa. De har noen unike behandlingsmetoder og foretar blant annet en kroppsskrubb laget av ravstøv ­ – et regionalt produkt. Denne salongen kan også jentegjengen leie for noen timer og gjerne forgylle stunden med champagne, kjeks og frukt mens man nyter massasjen og velværet.

TEKST & FOTO: MORTEN AASBØ

FAKTA

HOTELLER

Kolobrzeg: Femstjerners Hotel Marine er byens kanskje flotteste overnattingssted. Søsterhotellet Diune Hotel ligger også bra til litt nærmere sentrum. Begge går for ca. 700 -800 kr utenom høysesongen.

LUKSUS: Marine Hotel er et av de beste hotellene i Kolobrzeg

Gdynia : Baltic Hotel er et populært to-stjerners hotell hvor du kan bo bra for ca. 450 kr natten.

Sopot: Sheraton Sopot Hotel og Sofitel Grand Sopot er to legendariske hoteller i badebyen. Førstnevnte ligger på stranden og Grand sopot ligger like ved. Begge koster fra 1200 kr natten.

TURISTINFORMASJON

Kolobrzeg: www.kolobrzeg.turystyka.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published.