Hi-Fi-klubben mest forbrukervennlig

 

KUNDEVENNLIG: Elkjøp kommer best ut når det gjelder forbrukervennlighet av de store fullsortiment elektronkjedene. Foto Joakim Mangen/Elkjøp

 

Forbrukerrådet mener Hi-Fi-klubben er den mest forbrukervennlige elektrokjeden. Euronics havner på bunn I undersøkelsen med bare sure fjes. Blant de store fullsortimentkjedene er det Elkjøp som kommer best ut.

Butikkene lokker kundene med løfter og garantier med ulike navn og betingelser. De kan vofte ære vanskelige å sammenligne, og derfor har nå Forbrukerrådet ryddet opp ved å veie dem opp mot hverandre. Det gjelder slikt som å få levere inn det du har kjøpt og få pengene tilbake, få beste pris og rettigheter utover hva loven gir.

Hi-Fi-klubben får altså blide fjes på alt med unntak av at de ikke lover deg markedets beste pris. I motsatt ende av skalaen finner vi Euronics, som ikke gir deg noen av ordningene Forbrukerrådet har definert som de viktigste. I alt er sju kjeder vurdert.

Forbrukerrådet har valgt å vektlegge fem ulike ordninger og Hi Fi-klubben tilbyr nå hele fire av dem: åpent kjøp (pengene tilbake), nettpris i fysiske butikker, annonsegaranti og garanti utover fem år. Sistnevnte er for øvrig unikt for Hi-Fi-klubben og innebærer at du får 6 års garanti på samtlige produkter kjøpt hos dem. Denne garantien er svært forbrukervennlig. I tillegg har den en potensiell miljøeffekt, fordi den vil kunne begrense bruk og kast-problematikken.

Solid sølvmedalj

På en soleklar andreplass – med 191 poeng (Hi-Fi-klubben fikk 228 poeng) – finner vi Elkjøp, som fører et betydelig bredere produktspekter enn Hi-Fi-klubben. Blant annet er Elkjøp sammen med Expert og Lefdal de eneste kjedene som fører hvitevarer. Også Elkjøp tilbyr fire av fem ordninger og er den eneste kjeden som tilbyr deg et prisløfte. Prisløftet omfatter alle produktgrupper og gjelder også mot rene nettbutikker. Ikke nok med det – prisløftet gjelder hele 30 dager etter at du kjøpte varen. Det betyr at du kan kreve mellomlegget om du skulle finne produktet rimeligere hos en av Elkjøps konkurrenter i ettertid.

Bronse til Lefdal

På bronseplass finner vi Elkjøps søsterkjede Lefdal, som også er en fullsortimentkjede. Lefdal tilbyr de samme ordningene som Elkjøp, med unntak av prisløftet. Riktignok opplyser Lefdal at kjeden i praksis ofte praktiserer prisløfte, men da kjeden ikke er villig til å love dette offisielt, går Lefdal glipp av 55 potensielle poeng. Dermed ender Lefdal opp med 136 poeng i vår tabell.

Expert og Siba deler en fjerdeplass, Ingen av de to kjedene gir kundene annonsegaranti, prisløfte eller garanti utover fem år.

Spaceworld Soundgarden på en sjetteplss satses mest på lyd og bilde. Spaceworld Soundgarden tilbyr nettpris i butikk og åpent kjøp, men åpent kjøp gjelder kun for uåpnede produkter. Dermed mister kjeden mange potensielle poeng.

 

Euronics havner på en bussplassering i Forbrukerrådets underssøkelse. Euronics tilbyr verken åpent kjøp, nettpris i butikk, annonsegaranti, prisløfte eller garanti utover 5 år. Hos Euronics er det med andre ord stort potensial for å bli mer forbrukervennlig.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.