IKKE RING TILBAKE TIL TELEFONSVINDLERNE

 

BANGLADESH:Bangladeshar landskode 00880, og derfar kommer det ofte luretelefoner som vil at du skal ringe tilbake til et rådyrt spesialnummer. Foto: Essensielt

Mange plages med anrop fra utenlandsske telefonsvindlere. Svindlere som ønsker at du skal ringe tilbake til dem, og du får en regning på flere hundre kroner i gebyrer. Fordi de har etablert nummer det koster ekstremt mye å snakke med.

Mange av svindlere lar telefonen din ringe noen få sekunder før de legger på. Du blir nysgjerrig og ringer tilbake og møter en mannstemme (det er som regel menn som ringer) som oftest begynner å snakke om vær og vind og antyder at de er interessert i å utvikle noen forretninsgideer med deg. Fire-fem minutters samtale kan fort koste deg flere hundrelapper.

Så hvis du ikke har slektninger eller venner i Sierra Leone eller Bangladesh, så la vær å svare. Hvis du er nysgjerrig kan du prøve å gå på nettet å søke på vedkommende land telefonopplysninger.

Og husk at det aldri koster noe å svare på telefonen så lenge du befinner deg i Norge.

Vær også oppmerksomme på et relativt nytt problem med svindlere som forsøker å lure deg til å oppgi informasjon som gjør at de kan lure deg ytterligere. De ”spoofer” telefonnummeret de ringer fra i utlandet slik at det nummeret du ser på din mobiltelefon ser norsk ut. De kan fortelle at de ringer fra Miscrosoft og sier de har oppdaget feil ved datamaskinen din som de vil ordne. Eller at de har funnet et virus på datamaskinen de vil hjelpe deg med å fjerne. De kan være ute etter adgang til datamaskinen din eller rett og slett forsøke å få opplysninger om kredittkortet ditt. De kan be deg om å kjøpe et sikkerhetsprogram og slutte samtalen med å be deg gå inn på en nettside og legge fra deg betalingsinformasjonen eller passord og kode,

Andre ganger kan de også be om fjerntilgang til PC-en din. Dermed har de full tilgang til alt du har på maskinen – inkludert bankkontoene dine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.