12 HUNDERASER SOM EGNER SEG FOR BARNEFAMILIER

 

 

 

 

 

Valg av familiens nye firbente venn er ikke alltid så lett. Det finnes ca. en halv million hunder i Norge i dag og antallet er voksende. Norsk Kennel Klub (NKK) har de to siste årene registrert flere hvalper enn noensinne. Forskjellen på de drøye 250 forskjellige hunderasene i Norge er stor, så det gjelder å gjøre hjemmeleksen før du bestemmer deg for kjøp.

 

Og hund er ingen billig fornøyelse – kiloprisen for de mest populære rasene – som en pomeranian – kan bli opptil 15.000 kroner, og blir hunden syk, kan regningen fra veterinæren fort komme opp i titusener av kroner. Så husk en god dyreforsikring.

De forskjellige hunderasene varierer stort når det gjelder lynne og egenskaper. Det er ikke alltid den ”søte lille valpen” vokser og blir en perfekt familiehund. Du skal ikke la deg besnære av en hunds utseende. En familie med små barn bør velge en hund som minst mulig snapper eller glefser etter barna når leken blir vilter.

Vanligvis er små og middelsstore hunder rolige, medgjørlige og har et jevnt temperament.

Småbarnsfamiliens hund børe være lett å være herre over og ikke omvendt. Hunden bør være kjælen og verken være for aktiv eller for passiv. En blodhund kan ifølge noen eksperter bli for rolig for en småbarnsfamilie, mens en irsk setter kan bli for vilter.

Før dere bestemmer dere for en rase, er det også lurt å observere valpens foreldre. Se nøye på hvordan hunden oppfører seg sammen med familien og andre hunder. Kjøper man en rasehund kan man stort sett forutse hvordan den oppførere seg og hva dens fysiske egenskaper er. Kjøper man en kjøter eller blandingshund, er det ikke så lett å vite hva man får. Man vet ikke om dem blir aggressiv eller får andre særegenheter.

Enkelte hundreraser er også mer utsatt for spesielle sykdommer. Noe av forklaringen på det er innavl. Vekstforstyrrelser (dyspiasi) er noe som ofte rammer schæfere, rottweilere og mange av jaktrasene. Boksere rammes ofte av tykktarmbetennelse. Colliene får oftere enn adre hundraser problemer med netthinnene, mend mops i større rad enn andre raser får hjerte- og lungeproblemer.

Også kjønnet er viktig

Valpenes kjønn kan også få betydning for hvordan hundevalpen vil trives sammen med familien. Hannhunder har en tendens til å bli mer aggressive, og kan fortere bli mer dominerende overfor sin eier. Hannhundene blir normalt også mer aggressive overfor andre hunder og ukjente barn enn tispene. Mens tispene har tilbøyelighet til humørsvininger hår de har løpetid. Skal familiens kjælehund samtidig være familiens vakthund, er det også grunn til å velge en hannhund – de er generelt bedre vakthunder enn tispene.

Her er 12 raser som egner seg som barnefamilier

 

  1. Basset Hound

Svært flink med barn og en hunderase som svært sjelden glefser etter barn. Fredsommelig av natur, Ikke så veldig glad i fysisk aktivitet og liker gjerne å være for seg selv i lange perioder. Svært glad i mye søvn. OBS: Den skjøre kroppsformen gjør den sårbar for uforsirtge smsårollinger

FREDSOMMELIG: Basset er en hunderase som er svært fredsommelig. Liker også mye søvn. Foto: WIkimedia Commons

2 Newfoundlandshund

Stor hund som opprinnelig kom fra Newfoundland. De kom til Europa med franske toorskefiskere på slutten av 1700-tallet. Rasen er langhåret med en kraftig og muskuløs kropp. Newfoundlandhunden har en tett, slett og myk pels som er vannavstøtende. Hunden karakteriseres som påpasselig, oppvakt, modig og svært lojal. Den er en god svømmer (brukes som livredningshund) og også velegnet som redningshund i snø. Den er svært velegnet som familiehund og er flink med barn. Du må regne med en del pelsstell. Den trenger også god plass og mye mosjon. Rasen er utsatt for skjelettsykdommer – som hofteleddsdysplasi og albueleddsartrose.

 

3 .Pomeranian

En spisshund som kommer fra Pommeren i Tyskland/Polen. Dronning Victoria av England har fått æren av å ha gjort rasen kjent og utbredt. Kom til Norge alt før første verdenskrig og er en rase som stort sett går fint sammen med andre hunder. Selv om alle typer hunder kan gi alergiproblemer hos enkelte, gir denne rasen sjelden allergiutslag hos eierfamilien. Veldig populær som familiehund, og den har også gode egenskaper som vakthund. En intelligent hund som har en kraftig pels som krever mye stell.Litt mistenksom overfor fremmede. Knytter sterke bånd til eierne og kan ofte bli litt sjalu. Kan også være litt dominant over andre hunder. Kanskje ikke den riktige hundrerasen hvis familien har småbarn. Leveralder er 12 til 15 år. Koster gjerne godt over 25.000 kroner.

POMERANIAN: Pommeraniain knytter veldig nære bånd til eieren, og blir ofte sjalu. Foto: Essensielt

4. Engelsk bulldog

 

En massiv og kompakt hund med stort hode. Den har egenskaper som egner seg bra som familiehund. Denne hundetypen trenger mye mosjon og den knytter ofte nære bånd til eier-familien. Våken, dristig, lojal, pålitelig og modig er andre egenskaper som ofte knyttes til rasen. Pelsen bør stelles daglig. Det egner seg bra for byliv. Bulldog-rasen er kraftig underbitt, og den kan få pustebesvært, spesielt om den lider av overvekt. Rasen er svært følsom for varme, noe som gjør at du som eier må passe godt på den på varme sommerdager. Koster gjerne over 20.000 kroner.

BULLDOG: Våken, dristig, lojal, pålitelig og modig er egenskaper som ofte knyttes til engelsk bulldog. Foto: Plepe2000/Wikipeia Commons           5.Papillon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En rase som er svært populær i Europa og som har vært kjent i Frankrike og Belgia siden 1500-tallet. Hunderasen er liten og langhåret med stående ører. Dette er en typisk familiehund. De er svært livlige og lekne og er kjent for sine kjappe bevegelser. Typen trenger regelmessig mosjon og psykiske utfordringer. Regnes som svært intelligente. Den tåler ikke så mye tid alene, men den er velegnet i små leiligheter. Pelsen bør stelles daglig. Rasen en er ikke spesielt velegnet for familier med småbarn.

 

  1. Golden Retriever

 

Golden Retriver-hundene er kjent for å være svært tålmodige og aktive hunder. Rasen kom til Norge så sent som på 1950-tallet og Golden Retriver er i dag en av de mest utbredte hunderasene i Norge. Som familiehund er den er velegnet til lange trimturer, og også mye brukt som brukshund (narkotikahund, førerhund og lavinehund). Den er også en god svømmer, og blir sjelden mer enn 12 år gammel.

 

  1. Beagle

 

Opprinnelig en jakthund fra Storbritannia der den var spesielt mye brukt til jakt på hare og kanin. Pelsen er glatt og blank uten underull. Den mest typiske fargen er rødbrun med sort sadel og hvite tegninger på snuten, brystet og halsen. Den er kjent for sin gode luktesans, og er derfor mye brukt som tolltjenestehund og politihind. Også svært populær som familiehund. Den har behov for mye mosjon, så familien må være aktive. Den er vennlig, leken, munter og alltid lysten på lek. Svært lettstelt.

 

JAKTHUND: Beagle var opprinnelig en jakthund fra England. Trenger mye mosjon. Foto: Claude VAlroff/WIkipedia Commons

 

 

  1. 8 Mops

Mopsjunder veier mellom 6 og 10 kilo, og hunderasen kjennetegnes av rynkete og kort-snutet ansikt. Rasen er trolig orientalsk og kom sannsynligvis til Europa (Nederland) med sjøfolk. Mopsen er en typisk selskapshund. Den er sjelden aggressiv og elsker å leke med barn. De er normalt fulle av liv. De er også gode vakthunder. Den har glanset pels og som kan være alt fra sølv til svart.

Rasen er plaget med mange sykdommer – fra øyelokkproblemer til hjertefeil. Og mopsene kan fort ble overvektige hvis de ikke får riktig næring og rikelig med mosjon.

RYNKETE: Mops kjennetegnes av sitt rynkete og kortsnutede ansikt. Foto: Katja Ries-Schuf/Wikipedia Commons

 

9. Bullterrier

En hunderase som oppstod i Birmingham i Storbritannia på 1800-tallet. Vi skiller mellom standard bullterier og miniatyr bullterrier. Bullterrier har de karakteristiske store kjevene og en muskuløs kropp. Hodet ligner mest på et langt egg. En god familiehund som er snill mot mennesker, men ofte stridslysten overfor andre dyr. Den er leken, utholdende, modig og energisk. Også kjent for sine klovnestreker og bajaserier. Den kan også være sta og egenrådig og noen eksperter anbefaler ikke rasen som førstegangshund. Kan trives i en liten byleilighet, men har behov for mye og regelmessig mosjon og mentale utfordringer.

STORT KJEVEPARTI: Bull terrieren har et karakteristisk kjeveparti og en muskuløse kropp. Foto: Saniokit/Wikipedia Commons

  1. 10.Irsk setter

 

Irske settere er kjent for sin rødbrune pels og kalles også rød setter. Det er også en rase som er leken og veldig bra for barn. De trenger mye mosjon og liker seg svært godt ute i naturen. Kjent som en svært dyktige fuglehund. Rasen kom til Irland midt på 1800-tallet og er en hardføre rase helsemessig.

 

  1. Ungarsk vizsla

 

Nasjonalhunden i Ungarn som kom til Norge så sent som på 1970-tallet. Dette er en muskuløs og kraftfull hund. Vekten ligger på 25-32 kg hos hannene og 22-30 kg hos tispene. Var tradisjonelt en jakthund – sågar til villsvinjakt i Ungarn. Den er en god svømmer. Rasen er sosial, lydhør, men kan også være noe sta, mens vaktinstinktet ikke er særlig fremtredende. Den trenger mye mosjon og utfordringer, men liker også å tilbringe mye tid innendørs med eierfamilien. Den er veldig ivrig etter å lære seg nye ting. Og ekspertene sier at dette er en god rase hvis du skal lære barn å trene opp valper.

 

12 Labrador retriever

Tidlig sosialisering er svært viktig dersom du skaffer deg en labrador retriever. Og hannhunder bør tidligst mulig ha kontakt med andre hunder. Labrador retriever er en brukshund som trenger mye fri mosjon utendørs. Men husk at de røyter mye, og mange av de sikler også ganske mye. Passer for den aktive familien som er glad i trening og mosjon.

 

LABRADOER RETRIEVER: Labrador Retriever  hunder trenger mye fri mosjon utendørs. Foto: M. Ponepal/WIkipedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.