MOBILAKMPEN: Samsung leder, men Nokia vil tilbake

Samsung er i dag verdens mestselgende mobiltelefon med en markedsandel på 19,2 prosent i tredje kvartal i 2016. Den sørkoreanske giganten har vært markedsleder siden 2012 da de gikk forbi finske Nokia. Nokia var i perioden 1998 til 2011 den desidert største produsenten av mobiltelefoner. Noen av deres modeller solgte i over 250 millioner enheter. Men nå vil Nokia tilbake i toppen igjen.

Bortsett fra i mobiltelefonens barndom da japanske NEC (Nippon Electric Company) solgte flere telefoner enn Nokia i 1992, dominerte den finske mobilgiganten verdensmarekdet fra 1993. Amerikanske Motorola solgte riktignok litt flere telefoner i 1997 og 1998.

 

 

Nokia hadde for eksempel i 2008 hele 38,6 prosent av mobiltelefonmarkedet. I 2012 måtte de gi fra seg tetposisjonen til Samsung.

I dag er det ingen tvil om at det er Samsung som har best taket på mobiltelefonkundene. Og de siste årene er det Appel og de mange kinesiske selskapene mede Huawei og Oppo i spissen som gir de tøffest konkurranse.

Men de er lagt fra å nå de høye markedsandelene som Nokia hadde for åtte-ni år siden.

Nokias salg var gigantisk tidlig på 2000-tallet. Nokia 1100 , og nær beslektede varianter, solgte i hele 250 millioner enheter. Salget av modellen ble stoppet i 2009. Den solgte spesielt godt i den tredje verden og det i en periode hvor konkurrentene fikk farger i displayet og begynte å bygge inn kameraer i telefonen. Nokia 1100 hadde i sort/hvit display, kunde sende tekstmeldinger, vekke deg med alarm og motta talemeldinger. kokurreneten fikk farge i displaye, integret kamera og mye annet teknologisk snadder.

 

1100: Nokia 1100 var en av bestselgerne til Nokia på 1990-tallet

I 1999 kom Nokia 3219 med intern antenne – som var noe nytt i en telefon beregnet på massemarkedet. Luksustelefonen Nokia 8810, som kanskje er den vakreste mobiltelefonen produsert noen gang, var først ute, men kostet riktignok nesten 11.000 kroner i Norge i 1998.

Også Nokia 6600, som kom i 2003, solgte svært bra og fortsatt er det Nokia som har seks av de 10 mestselgende mobiltelefonene gjennom tidende.

 

8810: Nokia 8810 kom på slutten av 1990-tallet og var en av de vakreste Nokia-modellene som er produsert.

Apple 6 og Apple 6Plus solgte til sammen ca. 100 millioeer enheter, men er slått av minst 10 Nokia-modeller.

Bare Samsung E1100 og Motorola RAZR V3 blader seg emd Nokia-modellene blant de 110 emstselgende mobilene.

I juni 2006 ble det kjent at Nokia og tyske Simens slo sammen sine telekommunikasjonsavdelinger. Siden kjøpte Nokia tilbake Nokia-Simens Networks, før Microsoft overtok det hele 2013.

Men nå kommer merkenavnet Nokia tilbake for fullt. Nå er det det finske selskapet HMD Global som skal få bruke Nokia-merkevaren igjen. De skal jobbe sammen med den taiwanske elektronikkgiganten Foxcom. Allerede p den store elektronikkmessen i Barcelona i slutten av februar i år, kan nye spennende Nokia –produkter bli lansert.

Nokia lanserte i fjor en smarttelefon, Nokia 6, men kun for det kinesiske markedet. De selger nå gjennom HMD Global hvor det sitter mye Nokia-ekspertise, og vil ventelig lanserer sin ny flaggskip-telefon i år. Navnet blir trolig Nokia 8. Nokia benytter seg nå av Android som operativstsystem i sine nye mobiltelefoner.

 

 

 

Den 27. februar åpner den største årlige mobiltelefon-messen, Mobil World Congress 2017, i Barcelona. Og det er ikke bare Nokia-produkter det er store forventninger til. Bransjen ser med stor spenning frem til en ny BlackBerry med kodenavn ”Mercury” – selv om det er TCL som nå selger kanadiske BlackBerry.

Kinesiske Huawei har invitert til pressekonferanse under MWC, og spekulasjonen går på om det blir den nye Huawei P10 som skal lanseres. Andre tror Huawei vil lanserer Huawei Watch 2 som blir deres andregenerasjons smartklokke.

Taiwanske HTC har også mye på gang, etter å ha hatt mottang de siste årene. Det går nå rykter om at deres nye flaggskip kan bli det som med kodenavn kalles HTC Ocean. Det skal være en revolusjonerende telefon uten taster eller knapper. Det hele styres ved hjelp av bevegelser og stemmebruk. Og det blir svært mye glass – og glass som tåler en sstøyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.