NORWEGIAN: OPPRETTER NYE BASER PÅ USAs ØSTKYST

737 MAX: Norwegian får i år de første Boeing 737 Max-flyene med sine karakteristiske winglets. Selskapet har planer om å bruke de i transatlantisk trafikk på “tynne” ruterfra mindre europeiske byer.Foto:Boeing

 

Norwegian vil bruke den relativt ukjente Stewart-flyplassen 12 mil nord for New York når de begynner å fly med de nye Boeing 737Max mellom Europa og New York-området om noen år. På samme måte velger de Providence for flyvninger mellom Europa og Boston-området.

En talskvinne for Norwegian opplyser til NRK at det ikke utelukker fortsatt flyvninger til JFK i New York og Logan International i Boston med Dreamlineren.

Mens Logan ligger svært sentrumsnær og JFK ligger ca. 40 minutter med bil og én time med tog, vil folk trenge én time og 50 minutter med tog fra Stewart internasjonale Lufthavn til Times Square sentralt på Manhattan.

NORD FOR N.Y.: Stewart International Airport ligger nesten to timers togreise nord for Manhatten. Foto Daniels Case/Wikipedia

 

 

Bjørn Kjos har tidligere gjort det klart at det nye Boeing 737 Max vil gjøre det mulig å fly interkontinentale ruter fra byer som Trondheim og Stavanger ved siden av rutene fra Oslo og Bergen. I dag fly Norwegian nonstopruter til USA fra Bergen ved siden av de mange nonstoprutene mellom Oslo og byer i USA.

Boeing 737 Max er fjerde generasjon av 737-familien. MAX kommer i tre varianter (MAX 7, MAX 8 og MAX-9 og kan ta opp mot 220 passasjerer i 737 9 flyene som utnytter plassen til det maksimale.

Boeing driver nå med testflyvninger av flytypen og nylig ble det kjent at Norwegian – og ikke US største lavkostselskap Southwest, blir selskapet som får det første flyet levert – trolig i løpet av kommende sommer, men det vil ta en stund før den settes i trafikk.

Norwegian har bestilt hele 100 maskiner av denne flytypen som blir langt mer effektiv enn tidligere generasjoners Boeing 737. Boeing 737 ble introdusert på 1960-tallet og i dag er de fleste av de mer enn 9000 eksemplarene fortsatt i aktiv tjeneste.

Boeing-konserners har hard konkurrans fra den nye Airbus A320 Neo – som i likhet med Boeing 737 Max er en remotorisert versjon av de tidligere Aiorbus 320-utgavene. Airbus har allerede levert flere slike fly, og Boeing har fremskyndet sine leveranser av sine første 737MAxforåsvare på den tøffe konkurransen fra sine europeiske konkurrent.

Det liger mye prestisje å være såkalt launching client ??? fr en ny flytype, selv om det også ligger en viss risiko å være først med hensyn til barnesykdommene som nye flytyper ofte medfører. Alle husker de første månedene etter at Dreamlineren ble tatt i bruk. Da var det snakk om en fullstendig ny flytype, mens det denne gangen mer dreier seg om en vmoderniering av en velkjent flytype.

Boeing 737 Max blir det første flyet –ved siden av spesialutgaver som kan fly transatlantisik uten å mellomlande på Island eller i Canada. Det skyldels mer effektive CFM-motorer og ny flykroppdesign –blant annet med kløvde vingetupper som sparer mye drivstoff.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.