NOK EN PUTIN-KRITIKER SKUTT OG DREPT

SKUTT: Dennis Voronenkov var en kjent russisk parlamentariker som ofte kritiserte Vladimir Putin og hans styre. Foto: Wikipedia Commons

Russiske kritikere av Vladimir Putin lever farlig uansett om de har fått asyl i andre land og er utstyrt med livvakter. Denis Voronenkov, tidligere russiske parlamentariker og uttalt Putin-kritiker, ble i forrige uke skutt på åpen gate i sentrum av Kiev midt på blanke formiddag.

Denis Voronenkov (45) gikk utenfor det luksuriøse hotellet Premier Palace Hotel i Kiev sentrum sammen med sin ukrainske livvakt da en mannsperson kom bakfra og skjøt tre eller fire skudd i hode og hals, og den russiske politikeren døde på stedet. En skuddveksling brøt ut mellom drapsmannen og Voronenkovs livvakt, som endte med at begge lå skadede igjen på fortauet. Begge ble bragt til et nærliggende sykehus, men drapsmannen døde på operasjonsbordet noen timer senere av skuddskadene.

Denis Voronenkov var medlem av det russiske kommunistpartiet, og kritiserte Putins politikk i sterke ordelag. Han var gift med den kjente tysk-russiske operasangerinnen Maria Maksakova, som selv var valgt inn i det russiske parlamentet. Hun stod på listen til Putins eget parti Det forente Russland.

 

MAKSAKOVA: Maria Maksakova var gift men Voronenkov og var også en uttalt kritiker av Putin, selv om hun tilhørte samme parti som den russiske pressidenten. Hun er også en kjent operasangerinne. Foto: Wikipedia

Men Maksakova kom fort på kant med Putin og andre ledende partitopper. Selv var hun spesielt misfornøyd med den voldsomme anti-homse politikken til partiet. Hun så at det rammet mange kolleger i kultursektoren, og hun uttalte også at mange internasjonale selskaper ville vegre seg for å investere i Russland på grunn av den diskrimineringen anti-homsepolitikken førte med seg,

Sammen flyktet de to russeerne til Ukraina for ca. fem måneder siden. Voronenkov fortalte den ukrainske sikkerhetstjenesten at han hadde fått drapstrusler og ukrainerne utstyrt han med en bodyguard. Voronenkov skulle snart vitne i en viktig sak mot den tidligere presidenten i Ukraina, Viktor Janukovytsj, som flyktet til Russland etter Maidan-revolusjonen i 2014.

Voronenkov uttalte at han hadde følt seg presset til å støtte annekterting av Krim.

Representanter for det offisielle Ukraina var raskt ute med å antyde at det politiske drapet på den tidligere russiske parlamentarikere, føyer seg inn i rekken av drap på brysomme russiske politikere eller journalister som kritiserer Putin og han maktapparat. Riksadvokaten i Ukraina, Yuri Lutsenko , fortalte at Voronenkov allerede hadde avgitt et vitneprov som impliserte at Janukovytsj hadde sørget for dekning for en russiske intervensjon i Ukraina.

Ukrainas president Poroshenko la nylig ut en Facebook-melding der han uttalte at Voronenkov var en av hovedvitnene om Russlands aggresjon mot Ukraina – spesielt om detaljene i Janukovytsj arbeid for å få utplassert de russiske styrkene i Ukraina.

Voronenkov hadde flere ganger nevnt muligheten for at Putins regime skulle ta hevn og straffe han, men han nektet å gå ut i dekning. Han gav mange intervjuer. Han gikk så langt i å sammenligne dagens Russland med nazi-Tyskland. Til Washington Post fortalte han at han og hans kone ble betraktet som forrædere i Russland..

Som overfor andre kritikere av Putin, blir det gjerne reist en sak som skatteundragelser eller ligningene økonomiske misligheter i forbindelse med kritikken av de opposisjonelle. Voronenkov ble anklaget for svindel i forbindelse med en eiendomsovertakelse. En Moskva-domstol hadde for en uke siden bedt om hans arrest in absentia,

Enkelte politikere i Ukraina har væt kritiske til at Ukraina skal ta imot og gi beskyttelse til en russisk politiker som støttet annekteringen av Krim, selv om han nå sier han angrer ­ og ble mer eller mindre tvunget til å stemme for en annektering.

Ukrainske politimyndigheter har identifisert den døde drapsmannen som en ukrainske stasborger ved navn Pavlo Parshov. Parshov skal komme fra Krim-halvøya, men ukrainske kilder hevder mannen er russisk agent og har vært i Moskva og fått opplæring. 28-åringen skal også ha tjenestegjort i den ukrainske nasjonalgarden.

Russiske myndigheter karakteriserer det som ”absurd” at de skal ha vært involvert i drapet på den tidligere russiske parlamentarikeren og Putin-kritikeren.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.