IS-LEDER DREPT

 

F-16-PILOT: En amerikansk F-16 pilot går mot sitt F-16 Fighting Falcon-fly, på Balad Air Base nord for Baghdad i Irak for å ta av for oppdrag over Mosul. Foto: U.S. Army photo/Timothy Lawn

Irakisk etterretningskilder oppgir overfor Iraks statlige TV at IS´andremann, Ayad al-Jumaili, også kjent som Abu Yahia, er drept under flyangrep i al Qaim nær grensen til Syria. Han er blitt regnet som IS krigsminister og den som står nærmest lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

I snart tre år har irakiske og amerikanske styrker jaktet på IS-toppene, og det siste halvåret har kampene vært konsentrert om byen Mosul hvor IS har hatt kontroll de siste to årene. I 2014 ble byen utropt til ”kalifat” av IS-lederen al-Baghdadi. De to øverste lederne i IS flyktet fra Mosul for noen uker siden.

Sivilbefolkningen i Mosul har opplevd store lidelser under IS-styret og kampene om kontrollen over byen skal ha kostet ca. 5000 menneskeliv bare siden oktober i fjor. Anslagsvis 350.000 mennesker skal nå være på flukt fra byen.

Ved siden av irakiske spesialstyrker slåss også sjiamuslimske militsgrupper samt kurdiske styrker, som alle får støtte av amerikanske kampfly. Amerikanske rådgivere og soldater hjelper også til fremme ved fronten og i fremskutte baser. Amerikanerne har Apache-helikoptre stasjonert ved Qayyarah-flyplassen sør for Mosul. Amerikanerne opererer også howitzer-artilleri fra byen Hamam al-Alil. Det er antatt at IS har ca. 2000 krigere igjen i Mosuls vestlige bydeler.

Mens IS-krigerne er drevet ut av de østlige bydelene, har de fortsatt greid å holde kontroll over de vestlige bydelene. IS bruker snikskytere, og plasserer ut bombefeller i biler. De bruker også svermer av billige droner for å skaffe veianvisninger til selvmordsbombere. Mosuls gamleby ligger i Vest-Mosul og disse trange gatene gjør fremrykningene svært vanskelig. De høyteknologiske, amerikanske våpnene er ikke like effektive her inne som ute i ørkenen.

Også i IS-hovedstaden Raqqa på syrisk side av grensen pågår det nå intense kamper mellom terroristorganisasjonen og USA-ledete styrker. Flere militsgrupper slåss sammen med USA om å innta byen. Sivilbefolkningen hindres fra å flykte av IS .

Leave a Reply

Your email address will not be published.