VÅPENSALGET I USA GÅR NED, MEN ØKER BLANT MINORITETER

NRA: Den mektige interesseorganisasjonen for våpentilhengere i USA, NRA, tiltrekker seg ikke bare hvite menn på landsbygda.

 

Salget av våpen i USA gikk kraftig ned i januar måned – den første måneden med Donald Trump ved makten. FBI kan fortelle at antallet bakgrunnsjekker av folk som vil kjøpe våpen gikk ned 20 prosent i januar i år sammenlignet med januar i 2016. Men våpenhandlerne melder om økt interesse for å kjøpe våpen blant minoritetsgrupper som fargede og homofile.

At det selges færre våpen etter at en konservativ president har inntatt Det hvite hus, er ganske normalt. Folk frykter ikke at landets liberalere skal frata dem våpen. Ved valgseier til liberale demokratiske presidenter, opplever derimot våpenhandlerne såkalt ”panic buying” – folk er redde det blir vedtatt lover som vil gjøre det vanskeligere og skaffe seg våpen.

Men den liberale – og svært anti-Trump ­ – kanadiske mediebedriften CBC kan rapportere fra Texas at minoritetsgrupper som LGBT og fargede nå kjøper våpen i større grad enn tidligere. Mens de tradisjonelle våpenkjøperne, hvite menn, kjøper færre våpen enn normalt, kan skytterklubber beregnet på fargede og homofile melde om økende interesse for våpen og skyting.

CBC forteller på sine nettsider at interessen for medlemskap i organisasjonen Pink Pistols har sett en økende interesse siden Donald Trump ble valgt som president. Organisasjonen retter seg mot LGBT-folk som interesserer deg for våpen. Organisasjonen har nå 9000 medlemmer, og Pink Pistols fikk en dramastisk økning i medlemstallet etter massakren på homseklubben Pulse i Orlando, hvor en islamist skjøt og drepte 49 gjester og såret 53 andre. Også etter at Donald Trump vant valget skal Pink Pistols ha merket en økende interesse for å bli medlem. Organisasjonens slagord er ”Armed queers don´t get bashed” – fritt oversatt ”bevæpnede homser får ikke juling”. Organisasjonen, som samarbeider med den tradisjonelt konservative paraplyorganisasjonen NRA, har 45 lokallag over hele USA og i et par storbyer i Canada.

Også våpenhandler i USA melder om en større interesser for våpen blant minoritetsgrupper som homofile, mens det generelle våpensalget er noe redusert etter at en våpen-vennlig republikansk president er på plass i Det hvite hus.

CBC har intervjuet en kvinne, Jeigh Johson, som er lesbisk og farget og gift med en annen kvinne. Hun skal kjøpe sin første AR-15 (halvautomatisk rifle for sivilt bruk) og siterer en venninne som sier at ”den nye presidenten har gitt hatgrupper en megafon.”

Men Pink Pistols har også medlemmer som støtter Donald Trump, og homofile Geoff White sier til CBC at han har skaffet seg en pistol for å beskytte seg mot ranere og for folk som angriper han for hans politiske synspunkter. ­

PINK PISTOLS: Pink Pistols samler våpeninteresserte homser og andre seksuelle minroiteter.

 

– Jeg kjøper ikke alle disse historiene om hatmotiverte angrep. De eneste menneskene som jeg ser blir angrepet, er Trump-tilhengere, sier han.

Også den nasjonale lederen for Pink Pistols, Gwendolyn Patton avfeier teoriene om at Trumps seier er grunnen til at homser og andre LGBT-oftere oftere kjøper våpen nå. Han kaller påstanden for ”vestrevridd tullball”

Organisasjonen The National African-American Gun Association, som organiserer fargede våpentilhengere, sier til CBC at de får 10-20 nye medlemmer daglig og de har nesten doblet antallet medlemmer siden presidentvalget i november. Deres leder, Philip Smith, påstår at det er blitt trendy å være rasist i USA i dag.

– Det bekymrer mange. Som afro-amerikanere skal vi slippe å oppleve 1960-årene en gang til, uttaler han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.