RUSSERNE MENER TERRORISTEN VAR EN 22-ÅRING ISLAMIST FRA KIRGISISTAN

 

LA NED BLOMSTER: Putin var i sin hjemby St. Petersburg da terrorhandlingen fant sted. Som så mange andre russere la han ned blomster utenfor en av de berørte metrostasjonene. Foto: Kreml.ru

 

En 22 år gammel muslim fra Kirgisistan er etter all sannsynlighet terroristen bak bomben på metroen i St. Petersburg. 14 døde og over 64 skadete er det foreløpige kalde fakta etter angrepet på byens metro. Kroppsdeler fra selvmordsbomberen skal ha blitt funnet i den rammede t-banevognen.

Akbarzhorn Jalilov (22) er navnet på terroristen, som er en av de mange unge islamistene fra den tidligere sovjetrepublikken Kirgisistan i Sentra-Asia. Et land som skal ha sendt over 500 unge menn til Syria og Irak for å kjempe i terroristhæren til Islamske Stat (IS). Også de to brødrene Dzhokhar og Tamerlan Tsarnaev, som stod bak terroraksjonen under Boston maraton, var fra Kirgisistan.

 

TERRORISTEN: Russisk politi mener denne mannen, Akbarzhorn Jalilov (22) var mannen som tok livet av 14 uskyldige trafikanter på metroen i St. Petersburg mandag ettermiddag. Her sammen med venner i en park i St. Petersburg. Foto: Skjermdum: VKontakte

Et overvåkningsbilde hentet fra nedgangen til metroen i St. Petersburg, viser 22-åringen med begunderrød parkas, briller, lue og med en ryggsekk. Russiske aviser viser også bilder av den unge islamisten hentet fra VKontakte som er en populær russiske varianten av Facebook. Jalilov skal tidligere ha jobbet som kokk ved en sushirestaurant og som bilmekaniker i St. Petersburg

Kirgisistan ligger nord for Afghanistan mellom Kasakhstan og Kina. Kirgisistan har nære forbindelser med Putin og Russland, og landets president møtte nylig Putin. Russland har en militær flybase i landet, og mange av Kirgisistans mannlige innbyggere jobber i Russland. Kirgisistan regnes som det mest demokratiske landet av de fem «stanene» som tidligere inngikk i Sovjetunionen.  I motsetning til de fire andre landene med sterke og autoritære presidenter, har Kirgisistan beholdet en form for parlamentarisme . Akbarzhorn Jalilov og hans far, kom til St. Petersburg for seks-syv år siden for å jobbe. Begge to har russisk pass og russiske statsborgerskap.

De aller fleste av de seks millioner innbyggeren i Kirgisistan er muslimer. Jalilov tilhører en usbekisk minoritet i den sørlige byen Osj. I 2010 var det omfattende opptøyer og uroligheter mellom usbekere og kirgisere nettopp i denne byen. Flere deler av sentrumsbebyggelsen ble brent ned under opptøyene sommeren 2010. Far og sønn Jalilov kom til St. Petersburg nettopp for å jobbe og spare penger til et nytt hus ettersom deres gamle ble ødelagt under de etniske kampene. Mens snittlønnen i St. Petersburg ligger rundt en sum tilsvarende 8000 kr i måneden, er den under 2000 kr i måneden hjemme i Kirgisistan. Men folk fra de sentralasiatiske landene, er villige til å jobbe f0r langt lavere lønninger enn russerne i de russiske storbyene.

HJEMBYEN: Osj i Kirgisistan er preget av etniske spenninger mellom kirgisere og usbekere. Terroristen i St. Petersburg tilhører sistnevte gruppe. Foto: Wikipedia Commons

Kirgisistans utenriksminister, Erlan B. Abdyldaev, uttalte i går at videre etterforskning vil avsløre om den mistenkte terroristen hadde noen bånd til radikale islamistiske bevegelser i sitt hjemland,

Akbarzhorn Jalilov skal ha begynte å jobbe på et bilverksted i St. Petersburg. Først som læregutt, men siden som en fullverdig bilmekaniker. Enkelte russiske medier snakker også om at han jobbet på en sushi-restaurant en periode.

Han var interessert i kampsport og la ut bilder av seg selv fra kjente steder i St. Petersburg på VKontakte. På hans sider er det også en link til det muslimske stedet Tawba (som kan oversettes med botferdig synder) som automatisk poster islamske budskap med jevne mellomrom. Hans siste bilde ble lagt ut for 18 måneder siden, og viser han sammen med mange menn i en park i St. Petersburg.

Han betalte de drøye 3000 kr det koster å fly S7 Airlines eller Ural Airlines tur-retur St. Petersburg-Osj (skrives også Osh) et par ganger i året for å hilse på sin mor og sine yngre søsken. Det var under en slik hjemreise han skal ha kommet i kontakt med unge og radikale muslimer, og blitt radikalisert, ifølge Interfax. De aller fleste muslimene i de sentralasiatiske republikkene er sunni-muslimer – bortsett fra i Aserbajdsjan hvor flertallet tilhører sjia-retningen.

Sterke krefter i Russland har snakket om å ville innføre visumtvang for de mange sentralasiatene som tar jobbene i Russland som russerne selv ofte ikke vil ha. Også tidligere har det vært sentralasiatiske muslimer som har stått bak terroraksjoner i Russland.

Russiske politieksperter skal ha funnet Jalilovs DNA på en bag som ble forlatt på Vosstaniya-torget metro-stasjon. Akbarzhorn Jalilov hadde trolig etterlatt den der før han satte seg på toget og sprengte en annen bombe etter at t-banetoget hadde forlatt Sennaya-torget metrostasjon. Den udetonerte bomben var gjemt i et brannslukningsapparat og langt kraftigere enn den som ble utløst om bord i toget.

Det var en periode snakk om at den 22 år gamle terroristen hadde hjelp av et kvinne og en mann, men det er ikke bekreftet av russiske politikilder.

Blant de skadede finnes det folk fra Latvia, Ukraina, Hviterussland, Tadsjikistan og Usbekistan – ved siden av de mange russerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.