RUSSLAND FORLANGER AT USA BEVISER AT ASSAD STOD BAK GASSANGREPET

STORE ØDELEGGELSER: Flere russiske TV-kanaler har vist bilder av ødelagte hangarer ved den syriske flybasen som ble rammet av amerikanske krysserraketter natt til fredag.

Russland vil at USA kommer frem med bevis for at det var syriske regjeringstyrker som stod bak gassangrepet mot lansdsbyen Khan Sheikhoun tirsdag der over 80 mennesker – blant dem flere barn – døde. Rusland fordømmer i sterke ordelag USAs bruk av krysserraketter mot flybasen Shayrat der minst ni soldater døde. Angrepet ødelag også seks  MIG-23 kampfly fra Assads flyvåpen.

Russiske styrker og russiske jagerfly var på basen under angrepet, men amerikanerer skal bevisst ha unngått å ramme den delen av flybasen hvor russerne holdt til.

Russland skal i etterkant av angrepet sagt opp den avtalen de har hatt med USA side 2015 for å unngå ukykker og konfrontasjoner i luftrommet over Syria.

Det er fortsatt motstidende meldinger om USA varslet Kreml om det forestående angrepet. Utenriksminister Rex Tillerson sa kort tid etter angrepet at president Vladimir Putin ikke ble varslet på forhånd før USA sendte 59 krysserraketter mot den syriske regjeringskontrollerte flybasen Shayrat, som USA mener ble brukt som base for flyangrepene med gass mot landsbyen Khan Sheikhoun tirsdag. USA skylder på Russlands manglende evne til å stoppe gassangrepet, som bakgrunn for at USA slo til mot basen fra to fartøyer i Middelhavet.

Men for å unngå ytterligere forverring av forholdet til Russland og Putin og tap av menneskeliv, skal de russsiske bakketroppene ved basen ha fått en form for varsel, en såkalt ”deconfliction notice” kort tid før angrepet,

USS ROSS: Krysserraketter ble avfyrt fra destoyeren USS Ross fra en posisjon øst i Middelhavet. Foto: Pentagon

Det kom frem under en briefing natt til fredag i Mar-a-Lago – Trumps landsted i Florida hvor Tillerson og sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster var til stede.

Tillerson kalte Russland ”medskyldig” eller ”inkompetente”på grunn av deres manglende evne til å hindre gassangrepet som drepte over 80 mennesker 4. april.

Tillerson uttalte videre at USAs handling var ”passende” og ”proporsjonalt” og at responsen fra USAs allierte var ”overveldende støttende”.

McMaster fra Det nasjonal sikkerhetsrådet sa at Trump autoriserte angrepet etter samtaler med medlemmer av Den nasjsonale sikkerhetsrådet som befant seg både i Washigton D.C. og i Mar-a-Lago.

USA sendte av gårde 59 tomahawk-krysserraketter fra destroyerne USS Ross og USS Porter som begge har ligget i det østlige Middelhavet de siste ukene.

Ifølge McMaster var rakettene ikke rettet mot de påståtte lagrene av saringass på basen, men mot selve flyplassen og de syriske jagerflyene som ble brukt tidligere i uken i gassangrepet.

– Dette var ikke et lite angrep, understreket McMaster og fremholdt at han venter at angrepet ville føre til en stor endring i diktator Assads forståelse for når USA vil handle.

Flybasen som USA angrep ligger sør for byen Homs. Det statskontrollerte syriske rikskringkastingen kalte angrepet en “amerikansk aggresjon” og nevnt kort at angrepene hadde ført til tap av menneskeliv. Angrepet skjedde 03.45 lokal tid.

 

UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Rex Tillerson mener fredagens angrep mot den syriske flybasen var et passende og proporsjonalt svar på det syriske flyvåpenets bruk av gass mot sivilbefolkningen. Foto: The White House

En syrisk opposisjonsgruppe, Den syriske koalisjonen, var positive til angrepet. De uttalte at angrepet gjør det slutt på straffefriheten for regimet i Damaskus, og at dette bare må være en begynnelse.

Straks etter angrepet skal flere av oposisjonsgruppene som slåss mot Assad, ha startet offensiver mot regjeringshæren. Igor Konashenkov, som er talsmann for Det russiske forsvarsdepartementet, uttalte til den Putin-kontrollerte TV-stasjonen RT, at han håper dette var offesiver som ikke var planlagte i samarbeid med USA.

Tyrkia bekreftet torsdag at prøver fra ofrene viste at de hadde vært utsatt for sarin som er en svært giftig nervegass. Mange av ofrene var småbarn.

Putin sier i en uttalelse at angrepet skader forholdet mellom USA, og Russland og at angrepet i natt kan være et brudd på folkeretten.

Putins talsmann, Dmitry Peskov, sier ifølge BBC at den syriske hæren ikke har kjemiske våpen lenger, og at dette skal være bekreftet av et overvåkingsorgan i FN.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener, i likhet med mange vestlige toppolitikere, at angrepet var en passende reaksjon. Han uttaler at USA med angrepet klart sier i fra at bruk og spredning av kjemiske våpen ikke vil bli tolerert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.