TRUMP OG TILLERSON FORDØMMER ASSAD-REGIMET I STERKE ORDELAG

 

 

 

 

FORDØMMER: President Donald Trump fordømmer Assad-regimet i sterke ordelag etter gassangrepet i byen Khan Sheihoun tirsdag. Han er sterkt uenig med Vladimir Putin som skylder på en oposisjonsgruppe. Foto: The White House

President Donald Trump og utenriksminister Rex Tillerson kritiserer i harde ordelag Assad-regimets bombing med kjemiske våpen mot byen Khan Sheihoun i Idlib-provinsen der 72 (andre hevder 86) mennesker ble drept og flere hundre skadet.

Tillerson bruker ord som ”brutalt barbari”, mens Russland og Assad-allierte Vladimir Putin skylder på den syriske opposisjonen og hevder at syriske jagerfly traff en opprørsbygning der det ble produsert landminer med giftig innhold.

Trump har fått støtte fra Storbritannia og Frankrike når han hevder at dødsfallene i Khan Sheikhoun er et direkte resultat av Assad-regimets bombing med kjemiske våpen.

Etter at Assad-regimet, mye takket være støtte fra rusiske jagerfly, gjenerobret Aleppo, har regimet satt mye inn for å gjenerobre resten av de opprørskontrollerte områdene.

Assad måtte for fire år siden kvitte seg med sine kjemiske våpenlagre etter sterkt internasjonalt press. Presset kom etter at et gassangrep tok livet av 1300 mennesker i det opprørskontrollerte Ghouta-distriktet i Damaskus. Men mange, inkludert FN, har hevdet at regimet fortsetter med å bruke kjemiske våpen i sin krigsføring. Også enkelt opprørsgrupper er blitt anklaget for bruk av kjemiske våpen.

Trumps fordømmelser av Assad-regimets handlinger er sterke. Han bruker uttrykk som ”gikk over streken” og ”slike angrep kan ikke tolereres”. Hans angrep på Assad inneholder også kritikk av hans forgjenger, Barack Obama.

– Disse forferdelig handlingene fra Assad-regimet er en konsekvens av den forrige administrasjonens svakhet og ubesluttsomhet, heter det fra Trump-administrasjonen.

Mens Russland fortsatt støtter Assad-regimet i tykt og tynt, vil de to republikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham samle allierte og gå til krig mot Assad-regimet. De to går i en pressemelding inn for at det dannes en internasjonal militær koalisjon som skal sørge for at Assads flyvåpen blir fullstendig satt ut av spill.

Trump har tidligere tatt avstand fra bruk av amerikansk militærmakt mot Assad-regimet, men han skal etter de siste dagens barbariske hendelser, være mer tilbøyelig til å gå med på en intervensjon mot regimet i Damaskus.

TEKST: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.