– TIGGING NÆRT KNYTTET TIL NARKOSALG OG PROSTITUSJON

Politiet i Bergen råder folk til å slutte å gi penger til tiggere. I en NRK Brennpunkt-dokumentaren fortelles det at narkotikakriminalitet og prostitusjon er nært knyttet til de samme rumenske bakmennene som driver med organisert tigging. Brennpunkt-programmet viste også hvordan bakmennene skryter på sosiale medier av alle pengene de drar inn.

SKRYTER: De rumenske tiggerne i Bergen skrøt av alle pengen de tjente på sosiale medier. Foto: Facebook/NRK Brennpunkt

I programmet ”Lykkelandet” dokumenteres det hvordan store pengesummer – 100 millioner kroner de siste fem årene – er sendt hjem fra privatpersoner i Norge til privatpersoner i Romania via pengebyråer.

NRK Brennpunkt har fulgte tiggermiljøet i Bergen i løpet av en to års periode med skjult kamera og aktiv spaning. En gruppe bakmenn leier et hus i Bergen hvor tigging, narkosalg, prostitusjon og annen kriminalitet ledes fra.

Det rumenske nettverket som NRK har kartlagt består av 140 personer. Nær 30 av kvinnene i dette nettverket prostituerer seg. Mange begynner dagen som tiggere i lange kjoler, og skifter til bukse og skinnjakke på kvelden når de selger sex. De kommer fra Gorij-fylket vest for hovedstaden Bukurest i Romania og disponerer fem hus i Bergen.

NRK Brennpunkt har funnet frem til facebooksidene til noen av lederne for nettverket. Der er det høy sigarføring og bilder av blant annet et kjøleskap fullt av penger. Ingen av disse unge mennene har jobb, men på facebook skryter de av fine biler, klokker og hjemme i Romania har de bygd flotte hus finansisert av tiggervirksomheten og kriminaliteten de driver med i Norge.

Dokumentaren viser også at rumenere er på toppen av listen over kriminelle som blir tvangsutsendt fra Norge.

BUZESCU: Buzescu er en av de rikeste romfolk-byene i Romania. En lang gate i byen med 5000 innbyggere er fylt med herskapelige hus bygd av søkkrike romfolk. De hevder selv de er blitt rike på å selge metall som de mer eller mindre ulovlig hentet fra nedlagte fabrikker etter kommunismens fall i Romania i 1989. Andre hevder rikdommen kommer av tigging og sigarettsmulig til Vest-Europa. Foto: Wikipedia Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published.