USAs SUPERFLY PÅ ØVELSE I ESTLAND

 

GODT BEVOKTET: Et amerikansk F-35 jagerfly voktes av tungt bevæpnede amerikanske soldater ved den estiske Ämari-basen vest for Tallinn. Foto: Estlands Forsvar

 

To supermoderne amerikanske F-35 jagerfly landet onsdag på den estiske flybasen Ämari vest for Tallinn. USA og NATOS mest avanserte jagerfly skal delta i en NATO-øvelse de neste dagen i den tidligere sovjetrepublikken.

Jagerflyene kom sammen med en Boeing KC-135 Stratotanker som er et tankfly som sørger for drivstoffpåfylling i luften om det skulle bli nødvendig.

Det var en stolt estiske forsvarsminister, Margus Tsahkna som kunne ønske amerikanerne velkomne til Ämari-basen.

– Besøket i Estland av dette femtegenerasjons og det mest avanserte jagerflyet, er et klart tegn på den spesielle alliansen mellom våre to land, og USAs sterke tilstedeværelse i Europa, sa Tsahkna.

Flyene kom til Estland via en mellomlanding den amerikanske basen i Lakenheath i England, mens flyene normalt holder til hos 34 jagerskvadronen ved Hill Air Force Base i Utah.

 

TANKING: F-35 i luften klargjort for drivstoffpåfyll. Foto: US Air Force

F-35 flyene, som snart også skal erstatte de norske F-16-flyene, er såkalte multirolle-kampfly – de er bygd for å kunne løse en rekke oppdrag – både alene og sammen med andre kampfly. Det spesielle med F-35 er at de bærer våpen og drivstoff inne i flykroppen. Eldre jagerfly har gjerne drivstofftanker og våpen hengende under vingene eller under buken, noe som gjør at de får begrenset hastighet og begrenset manøvreringsevne.

Flyene er blant annet utstyrt med et langrekkende og presisjonsstyrt antioverflatemissil , Joint Strike Missile (JSM), som er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace i samarbeid med det norske forsvaret.

Flyets Stealth-teknologi, som gjør at færrest mulig flater kan reflektere signaler, gjør flyets svært vanskelig å oppdage for ”fienden”. Flyets materiale gjør det også vanskelig for sensorer som ser etter varme og elektromagnetisk stråling.

Norge ar i dag fått overlevert fire F-35 fly som alle er i lufta daglig med norske piloter ved Luke Air Force Base i Arizona. Først sent på høsten i år kommer de første til Norge. Frem til 2025 skal Norge motta 52 nye F-35 fly. Kampflyprosjektet koster 68 milliarder 2015-kroner. Da er også våpen, trening, simulatorer og annet utstyr medregnet.

OVER ESTLAND: En amerikansk F-35 jagerfly tok en sving over Âmari-basen før det landet for flørste gang på et territorium som tidligere tilhørte Sovjetunionen. Foto: Estlands Forsvar

Estland mangler – i likhet med nabolandene Latvia og Litauen egne kampfly. Etter at de tre baltiske landene ble medlemmer av Nato i 2004, har Norge sammen med andre NATO-land vekslet på å overvåke luftrommet over Baltikum. Russiske jagerfly og transport har ved flere tilfeller de siste årene vært svært nærgående over luftrommet ved NATOS østgrense.

Norge har hatt oppdraget ved flere anledninger (2005, 2007,2015) og har da base ved Siauliai-basen nord i Litauen. Norge stiller da med fire F-16 fly hvorav to er i kontinuerlig 15-minuttersberedskap.

I det Putin-vennlige TV-stasjonen Russian Today heter det at flyene er en del av den sterke NATO-opprustningen i Baltikum og Polen de siste årene. TV-stasjonens nettsider skriver at den militære opprustningen i området er NATOs største opprustning i Europa siden den kalde krigens avslutning. Ifølge Russian Today har 800 britiske tropper kommet til Estland, og i Litauen er det nå 1350 NATO-soldater – hovedsakelig tyske soldater.

TIDLIGERE: Mens Estland var en del av Sovjetunionen, var et regiment med SU-24-fly stasjonert på Ämari-basen. Foto: WIkipedia Commons

Under sovjettiden, da Estland var okkupert, var det et regiment bestående av SU-24 kamfly stasjoner på Ämari-basen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.