VARMT MØTE MELLOM TRUMP OG NETANYAHU

VENNER: Ekteparene Trump og Netanyahu har møtt hverandre ved flere anledninger, og ser ut til å ha funnet tonen. Her ved mottagelsen på Ben Gurion-flyplassen sørvest for Jerusalem. Foto GPO

 

– Jeg nevnte ikke Israel under mitt møte med Russlands utenriksminister Sergey Lavrov. President Donald Trump avviste igjen at han hadde viderebragt viktig etterretningsinformasjon fra Israel under et møte med Lavrov og den russiske ambassadøren i Det hvite hus 10. mai. Ifølge ABC News skal Trump ha nevnt at israelsk etterretnings hadde informasjon om at IS skulle bruke bærbare datamaskiner for å gjennomføre terroraksjoner om bord i passasjerfly. Ifølge ABC News skal Israel ha greid å plassere spioner høyt oppe i terrororganisasjonen IS, og denne informasjonen ble angivelig viderebragt av Trump under møte med russerne. Dette skal ha satt de israelske spionene i en livsfarlig situasjon.

FANTASTISK: Statsminister Benjamin Netanyahu forsikret pressefolk og president Donald Trump om at etterretnings-samarbeidet mellom USA er fantastisk. Amerikansk presse mener noe annet.Foto: GPO

President Trumps dementier av opplysningene  har blitt støttet av russerne og de få andre som var til stede under møte. Tidligere har også sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster uttalte at ingen informasjonskilder ble kompromittert under møte med Lavrov.
Kontroversen med påståtte etterretninslekkasjer, satte lite preg på det varme forholdet mellom statsminister Benjamin Netanyahu og president Donald Trump under deres møter i Jerusalem. Statsminister Netanyahu forsikret under den felles pressekonferansen etter et arbeidsmøte mellom de to,  at etterretnings-samarbeidet mellom Israel og USA er «fantastisk».
Også ellers er israelerne – spesielt høyresiden – begeistret over Donald Trumps sterke støtte til den jødiske staten.
Mottagelsen han fikk på Ben Gurion-flyplassen var ekstraordinær. Netanyahu hadde kommandert hele regjering på plass, og samtlige fikk hilse på det amerikanske presidentparet.
Donald Trump lovet under valgkampen at USA skulle flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Men foreløpig virker det som Trump har lagt flytteplanene på is.
Tirsdag reiser Trump på et kort besøk til Vestbredden hvor han har valgt å møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Betlehem og ikke i Ramallah hvor han holder hus. Stedsvalget er trolig gjort av sikkerhetsmessige årsaker. Møtet er stipulert til kun 45 minutter, før Trump og hans følge vender tilbake til Jerusalem hvor han skal besøke holocaustmuseet Yad Vashem og holde en lengre tale ved det israelske nasjonalmuseet. Trump med følge reiser tirsdag ettermiddag videre til Roma og Vatikanstaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.