MANCHESTER-TERRORISTEN VAR AKTIV I DEN LOKALE MOSKÉEN

PURE EVIL: En av Europas største tabloider, britisk The Sun, hadde følgende førsteside etter terroraksjonen i Manchester: Foto: Faksimile The Sun

Han ble født i Storbritannia av libyske flyktninger. Naboene forteller at han gikk rundt i nabolaget sør i Manchester og ropte ut islamske bønner. Den 22 år gamle Salman Ramadan Abedii er mannen som nå hylles av Den islamske staten (IS) og islamister verden over fordi han greide å massakrere 22 barn og ungdommer og skade et 60-talls andre. Blant ofrene for den siste islamske terrorhandlingen i Europa er åtte år gamle Saffie Rousson – som lenge hadde gledet seg til å høre sitt store idol Ariana Grande opptre i Manchester Arena.

OFFER: Åtte år gamle Saffie Rose Roussos var på konserten sammen med mor og søster. Hun ble ett av de 22 ofrene til terroristen. Mor og søster ligger hardt skadet på sykehus. Foto: Privat

Selvmordsbomberen blir beskrevet som en stille, høflige ung mann av folk som kjente han i den bydelen Fallowfield fem-seks kilometer sør for sentrum av Manchester. Han var nest yngste barn i en søskenflokk på fire.
Avisen The Guardian skriver at terroristen var troende muslim og svært aktiv i Didsbury-moskeen hvor hans far hadde en aktiv rolle. Faren, Abu Ismale Abedi, var ansvarlig for bønneutropene og var kjent for sin flotte stemme. Hans sønner kunne Koranen nærmest utenat, og de gikk normalt i klær typisk for dypt muslimske menn.

 

OFFER: Georgina Callander (18) var Ihuga Ariana Grande-fan. For tre år siden la hun ut dette bilde sammen med sitt idol på Instgram. Foto: Instagram

Også leiligheten til selvmordsterroristens bror, Ismael Abedi, skal ha vært gjennomsøkt dagen etter terrorhandlingen, men det er usikkert om Ismael var i Manchester da politiet banket på. Ifølge folk i hans moské fartet han mye mellom Manchester og Libya.
Antallet muslimer i Manchester-området har vokst sterkt siden århundreskiftet. Fra ca. 9 prosent i 2001 til drøye 16 prosent i dag. Hovedtyngden av muslimene er pakistanere.

FRA KIRKE TIL MOSKÉ: Didsbury-moskeen i Manchester, hvor terroristen var aktiv og hvor faren hadde ansvaret for bønneutropene. Moskeen holder til i en nedlagt metodistkirke, og er populær blant syrere og libyere i Manchester.Foto: Wikipedia

Didsbury-moskeen var tidligere en metodistkirke, som måtte stenge. Under halvparten av Manchesters innbyggere i dag  regner seg som kristne. Manchester hadde også tidligere en sterkt innslag av jøder med den største jødiske forsamlingen i Storbritannia utenom London. Fallowfield hvor terroristen bodde, hadde tidligere en svært aktiv synagoge. Men South Manchester Synagogue måtte stenge i 2003 , og bygningenn er i dag benyttet til andre formål. Mange jøder har i dag forlatt byen og emigrert til Israel eller USA.

Antallet muslimer i Manchester-området har vokst sterkt siden århundreskiftet. Fra ca. 9 prosent i 2001 til drøye 16 prosent i dag. Hovedtyngden av muslimene er pakistanere.

Britisk politi hadde mandag morgen arrestert åtte personer som kan knyttes til terroraksjonen i forrige uke. Ytterligere to er pågrepet i Libya. Det skal være faren og en yngre bror av den selvmordsbomberen. Politiet tror Salman Abedi har vært i Syria og fått opplæring. Britisk politiet kjente til Salman Abedi på grunn av hans vennskap med andre islamister, men han stod ikke på listen over de ca. 350 jihadister som britisk anti-terrorpoliti med sikkerhet vet har tatt seg til Syria. Faren ti Salmanl sa tidligere under et intervju med nyhetsbyrået AP at han ikke trodde at sønnen kunne ha begått terroraksjonen. Han sa da at han nylig hadde hatt kontakt med sønnen, og gledet seg over at han skulle reise til Saudi-Arabia i forbindelse med ramada-høytiden. Men massemorderen dro ikke til Mekka. Han ble trolig i England for å forberede seg til terrorhandlingen som tok livet av 22 mennekser – mange av dem barn og ungdommer.

Det er ukjent om valget av konserten til Ariana Grande var tilfeldig. Grande er vokste opp i en katolsk/italiensk familie i New York/Florida. Hun har tidligere uttalt seg kritisk til katolisismen og Paven på grunn av deres skepsis mot praktiserende homofile. Hun har en bror som lever homofilt, og har ved flere anledninger  også i en av sine låter  støttet seksuelle minoriteter.  Ariana Grande er i dag knyttet til den jødiske trosretningen kabbala som praktiserer en form for jødisk mystisisme – forøvrig samme variant av jødedommen  som Madonna er knyttet til. Byen Safed i Galilea i Israel er en by som er sentral for utøverne av denne varianten av jødedommen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.