MOT CHARTERREKORD I SOMMER

 

VAKRE HELLAS: Hellas (her fra Mykonos) blir sommerens vinner når norske charterturister svikter Tyrkia. Foto: Shutterstock

Mye tyder på at nordmenns reiselyst vil slå alle rekorder denne sommeren. Hos Apollo er 9 av 10 reiser i skoleferien solgt, og Norges største reisebyråkjede Ticket melder om 14 prosent økning i salget av reiser. Totalt vil trolig 750 000 nordmenn reise på pakketur i sommer, og halvparten av oss skal til Hellas. Det viser beregninger gjort av turoperatøren Apollo. De har allerede solgt 9 av ti reiser i skoleferien. Med økende skeptisk mot Erdogans Tyrkia, er det Hellas og Spania som blir sommerens vinnere.
Bransjen melder om stor pågang og Erik Haug, administrerende direktør i Apollo, tror antallet restplasser i juli vil bli nærmest null.
– Vi har solgt 9 av 10 reiser i juli, og det er spesielt lite å velge i mellom hvis du drømmer om en liten, gresk øy eller Kroatia. Restplassene blir det langt mellom i sommer – så det vil med andre ord ikke lønne seg å sitte på det berømte gjerdet i år, mener Apollo-sjefen.
Haug får støtte av markedssjefen i Ticket, Ellen Wolff Andreasen, som tror at den kalde våren og ikke minst snøen i mai gjorde noe med folk.
– Mange fikk nok skrekken, så for seg en kald og våt sommer og sikret seg en tur sørover, sier hun.

Prisene stiger for etternølerne
Med stor pågang stiger også prisene. Derfor vil det som alltid, men kanskje ekstra mye i år, lønne seg å reise utenom skoleferien dersom man har muligheten til det.
– Kan du reise litt ute i august så får du mer for pengene, og reiser du etter 20. august får du drømmeferier for lite. Hadde jeg ikke måttet jobbe ville jeg ha reist da, humrer Apollo-sjefen.

Hellas blir størst

Beregninger gjort av Apollo viser at nærmere 750 000 nordmenn skal reise på pakketur i sommer. Apollo, som begynte som en ren Hellas-operatør, og fortsatt har sin styrke der, sier at hele 43 prosent av de 750 000 som vil reise i sommer, har en gresk øy som destinasjon. 160 000 nordmenn skal til Kreta alene!

Dubai – ny sommerfavoritt
Dubai seiler opp som en av sommerens overraskelser, og Apollo melder om en dobling i sommersalget hit.
– Frem til nå har Dubai vært ansett som en typisk vinterdestinasjon, men nå ser vi at mange som har reist hit på vinteren vender tilbake på sommeren. Det er jo ikke så rart; Dubai har fantastiske hoteller, flotte strender og uendelig mange spennende og morsomme aktiviteter for hele familien, forteller Haug.

Kroatia øker mest
Kroatia er reisemålet som i år øker mest i hele markedet, med en økning på over 50 prosent. Dermed er den nye feriefavoritten også for første gang i år større enn Tyrkia som ferieland. Den økte interessen for Kroatia har gjort at deres flyselskap Croatian Airlines i siommer flyr nonstop mellom Oslo og hovedstaden Zagreb og tar opp konkurransen med charterselskapene.

 

SLATNI RAT: Slatni Rat på øya Brac sørvest for Split vil garantert bli fylt med turister i sommer . Foto: Wikipedia Commons

Kroatia vil bli sommerens tredje mest populære charterdestinasjon for nordmenn i år – med Bulgaria hakk i hel. 2017 er Bulgarias store comeback-år med en salgsøkning på 25 prosent hos Apollo.

Slik vil tabellen trolig se ut i charterdestinasjonens eliteserie når høsten setter inn i oktober. Tyrkia opplever en dramatisk fall i populariteten i sommer, og blir foirbigått av Kypros, Bulgaria og Kroatia.
1. Hellas: 325 000
2. Spania: 130 000
3. Kroatia: 50 000
4. Bulgaria: 50 000
5. Kypros: 45 000
6. Tyrkia: 45 000

TRENDY MALLORCA: Mallorca er mer trendy enn på lenge. Foto: Morten Aasbø

Hos Ving er Mallorca det største reisemålet i sommer. Fulgt av Kreta og Rhodos. Sterk økning i sommer er det for reisemål som Split, Kos og Parga.
Det dårlige sommerværet resulterer i mange feriebestillinger hos Norges største feriearrangør, Ving. Nordmenn ønsker å være garantert sol og varme i ferien sin og helgarderer seg derfor med en uke eller to i varmere strøk.

– Sist uke solgte vi 49 prosent mer enn tilsvarende uke i fjor, både på sommerreiser og vinterreiser. Alt i alt har vi hatt en salgsøkning på hele 30 prosent den siste måneden, forteller kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Leave a Reply

Your email address will not be published.