ALEKSEJ NAVALNYJ: MANNEN PUTIN FRYKTER MEST

ANGREPET: Aleksej Navalnyj har flere ganger blitt angrepet med en grønn væske. Noe som har gjort han nesten blind på det ene øyet.

 

Igjen er mannen som Vladimir Putin frykter mest plassert bak lås og slå. Den opposisjonelle russiske aktivisten Aleksej Navalnyj(42) ble mandag fengslet for 30 dager for å ha organisert «uautoriserte protester». Omlag 1400 andre ble pågrepet under store demonstrasjoner mot korrupsjon i regjeringen. Protesten var den andre større manifestasjonen siden mars.

I Moskva ble 823 arrestert av opprørspolitiet, som gikk hardt til verks med batonger. Demonstrantene ropte «Skam dere, Putin er en tyv» og «Frihet for Navalnyj». I St. Petersburg ble ca. 600 arrestert, og det var også demonstrasjoner med påfølgende arrestasjoner i byer som Vladivostok, Kaliningrad, Norilsk og Sochi.

 

DEMONSTRASJONER: Store grupper russerer gikk forleden til demonstrasjoner mot det de kaller korrupsjon blant russiske toppolitikere.

Lederne ved noen av Russlands ledende universiteter truet før demonstrasjonene at studenter som deltok ville bli utestengt fra videre studier. Noen av mandagens demonstrasjoner fortalte utenlandske journalister at de allerede var utvist fra universiteter fordi de hadde deltatt i tidligere demonstrasjoner i regi av Navalnyj.
Demonstrasjonene i Moskva fant sted i den sentrale gaten Tverskaya som ligger nær Kreml. Navalnyj skal ha fått tillatelse til en demonstrasjon ved Sakharov-avenyen langt utenfor Moskva sentrum, og da Navalnyj under forberedelsene på søndag så at myndighetene nektet dem å sette opp en scene og installere høytalere der, oppfordret han i stedet demonstrantene til å møtes i sentrum på Tverskaya-gaten.
Demonstrasjonen falt sammen med det som kalles «Russlands dag» hvor Putin deler ut hedersbevisninger til borgere som har gjort seg spesielt bemerket i løpet av det siste året. Dagen preges også av skuespillere som i tidsriktige kostymer laget for opptredener for å minnes dramatiske høydepunkter i russisk historie.

USA gikk til det uvanlig skritt og kritiserer arrestasjonene og talsmann Sean Spiker uttalte at de oppfordret den russiske regjeringen til å løslate alle demonstranter som hadde protestert på en fredelig måte.
Putin-regimet har i flere år slitt med hva de skal gjøre med den karismatiske Navalnyj. De har hatt mange strategier og prøvd mye. De har kjørt rettssaker mot ham, kastet en grønn og farlig væske mot ham, satt han i husarrest og fengslet hans bror for å legge ekstra press på den mest populære opposisjonspolitikeren i landet. De prøvde også å slå han på lovlig vis og lot han stille til borgermestervalget i Moskva i 2013. Uten tilgang til de nasjonale TV-stasjonene og de store Putin-kontrollerte avisene, fikk han hele 27 prosent av stemmene. Og det skremte Putin og hans håndlangere.

 

HENTES: Aleksej NAvalny arresteres utenfor sin leilighet forrige mandag. Hans kone har tatt bildet fra familiens leilighet.

Navalnyj, som er svært populær blant mange unge russere, har gjort det kjent at han vil stille som kandidat i det kommende presidentvalget i Russland i mars 2018, og for mange russere er han den eneste seriøse kandidaten som kan utfordre Vladimir Putin.
Hvem er så denne 42 år gamle juristen? Han er født i den lille byen Obninsk 10 mil sørvest for Moskva. Byen er kjent for et kjernekraftverk som var det første i Sovjetunionen. Hans far er ukrainer og jobbet tidligere i Den røde arme, og har siden 1990-tallet drevet en liten kurvfabrikk utenfor Moskva. Som gutt tilbragte Aleksej Navalnyj alle sommerferiene hos bestemor og bestefar nord for Kiev. Ikke så langt fra Tsjernobyl, og katastrofen der gjort stort inntrykk på Navalnyj.

VELUTDANNET: Aleksej Navalny er utdannet jurist og kjøpt som ung opp en del aksjer i statlige selskaper for å få tilgang til generalforsamlinger.

Aleksej Navalnyj er utdannet jurist og har også studert et halvt år ved Yale -universitetet i New Haven i USA.
Han bor i en beskjeden leilighet i en lite glamorøst strøk i utkanten av Moskba sentrum. Sammen med kona Julia og to barn.
Han ble tidlig politisk aktiv og var tidligere med i det liberale partiet Jabloko. I 2007 ble han ekskludert på grunn av en personkonflikt og for hans syn på nasjonalisme. Han er også blitt kritisert fordi han ved enkelte demonstrasjoner ikke har vært aktiv n1ok for å utestenge ytterliggående nasjonalister og høyreekstremister fra demonstrasjoner han har organisert. Han er også fått kritikk for at han ikke har fordømt Putins annektering av Krim i 2014. I et intervju med radiostasjonen Ekho Moskvy høsten 2014 uttalte han at han ikke ville go Krim tilbake til Ukraina hvis han hadde makt til det. Men han har sagt at Russland må slutte å støtte opprørerne øst i Ukraina.
Han er også for å innføre visumtvang for folk fra de fattige sentralasiatiske tidligere delrepublikkene i Sovjetunionen. Flere millioner mennesker fra dette området tar lavstatusjobbene i de store russiske byene. Han mistet også noen liberale støttespillere da han sa at den illegale innvandringen til Russland er hundre ganger viktigere enn konflikten med Ukraina.

Han provoserer også ukrainerne nå han sier at det ikke finnes forskjeller mellom russere og ukrainere. Avvisning av ukrainernes standpunkt om at de har sin egen kultur, sitt eget språk og sin egen etnisitet, er et populært syn blant ekstreme russiske nasjonalister.
Som andre ubekvemme aktivister blir blir Navalnyj ofte trukket for retten av Putin-regimet og anklaget for underslag og korrupsjon. I 2013 ble han og broren anklaget for underslag av statlig skog til en verdi av tilsvarende snaue fire millioner kroner. Aleksej Navalnyj ble i byen Kirov dømt til fem års fengsel – men dommen ble senere gjort betinget. Navalnyj-brødrene bestrider anklagene om underslag., og mener dommen er en politisk dom. Dommen kan gjøre det mulig for myndighetene å nekte Navalnyj å stille som kandidat til presidentvalget neste år.

 

SPYTTER: MAnge milliardæren og ARESNl-eier

Navalnyj har lagt ut en rekke videoer på You Tube og andre sosiale medier hvor han dokumenterer omfattende korrupsjon blant landet politiske ledelse. I en video lagt ut i mars påstår han at statsminister Dmitry Medvedev personlig kontrollerer enorme verdier i form av gods, luksusbåter, vingårder både i Russland og utlandet via et nettverk av stiftelser. Medvedev ble tidligere betraktet som «den snille gutten» blant Putins nære medarbeidere. At president Vladimir Putin har lagt seg opp enorme rikdommer i løpet av sine mange år på toppen, er Navalnyj langt fra alene om å hevde. Men videoen med oversikt over godsene, vingårdene, yachtene og luksusbilene til Medvedev vakte stor oppsikt. YouTube-videoen om Medvedev er nå sett av 22 millioner mennesker.

VEKKER OPPSIKT: Luksusyachter som denne knytets nå til toppolitikere i Putin-regimet.

Aleksej Navalnyj har mange tilhengere blant studenter og godt voksne intellektuelle. Han er kjekk å se på, velkledd, karismatisk og velartikulert og har over to millioner følgere bare på Twitter.
Navalnyj har vært arrestert flere ganger og det er andre gangen i år han blir buret inne. Denne gangen ble han tatt straks han gikk ut av sin leilighet.
Navalnyj skal i februar i år blitt funnet skyldig i «underslag» og «økonomisk rot», en vanlig anklage mot opposisjonelle politikere under dagens regime. Dommen ble riktignok suspendert for en femårs periode. En som er dømt for underslag kan normalt ikke stille til valg for en politisk posisjon i Russland.
Aleksej Navalnyj blir beskylt for å være nasjonalist og

Mesn Putin har sagt han stiller som kandidat til sin fjerde presidentperiode neste år, er Aleksej Navalnyj like bestemt på å stoppe Putin.
– Alle autoritære regimer vil en gang ta slutt, uttalte han til The Guardian i vår.
Mannen som knapt kan bevege seg utenfor sin leilighet i Moskva før han blir angrepet verbalt eller fysisk. Han har allerede begynt valgkampen før presidentvalget i mars 2018, og når han reiser rundt i Russland møtes han ofte av bombetrusler og angripes av Putin-ungdommer. Når han opptrer på politiske møter, provoserer de lokale politimyndigheten med å kjøre frem et titals politibusser med opprørspoliti i svære kosmonauthjelmer. Aggressive ungdomsgjenger – som trolig er sendt ut av myndighetene– kommer ofte på hans møter for å provosere.

Han fortsetter med sine avsløringer om de overdådige husene, godsene, luksusyachtene, privatflyene og andre godene som Putin, Medvedev og de andre toppene unner seg, mens den vanlige russer merker at den russiske økonomien ikke lenger går så bra. Folk sender han dronevideoer av godsene og eiendommene Putin-regimets topper bor i. I 2015 avslørte han at Putins talsmann Dmitry Peskov feiret sitt bryllup om bord i en av verdens dyreste seilbåter og at han bar en spesialklokke verd flere millioner kroner. Mens Peskov offisielt har en årslønn på under 500.000 kroner.
Mangemilliardæren Alisher Usmanov har lagt ut videosnutter
med titler som «Jeg spytter på deg» hvor han raser mot Navalnyj. Usmanov, som har en stor eierandel i fotballklubben Arsenal, er utpekt som en av de mange milliardærene som som har bestukket Medvedev de siste årene. Usmanov har truet med å trekke Navalnyj for retten på grunn av påstandene om bestikkelser.

MEDVEDEV-GODS? Her er ett av de mange godsene som skal være eid eller kontrollert av statsminister Medvedev., ifølge Navalnyj

Og i mars i år kom altså YouTube-videoen som tok for seg statsministers Dmitry Medvedevs enorme gods, leiligheter, vingårder og luksusyachter. Medvedev ble lenge oppfattet som langt mer liberal enn sin venn Putin. En mann som kanskje skulle innlede en ny liberal epoke i Russland. Russerne ble sjokkerte over å se Medvedevs sans for luksus, og tusener gikk i demonstrasjoner mot korrupsjon i russiske byer i mars.
– Alle visste at Medvedev var patetisk og uten egne meninger. Nå oppdaget de at han er patetisk, uten egne meninger og milliardær, uttalte Navalnyj nylig.
Medvedev var først taus om anklagene, men gikk senere ut og sa at alt var «løgn fra en politisk bedrager».
Navalnyj tror den vanskelige økonomiske situasjonen i Russland vil bli verre, og gjøre at stadig flere russere vil bli med i protestene mot Putins autoritære regime.
Ifølge Navalnyj er det også en voksende anti-Putin stemning blant vanlige politifolk Stadig flere blir klar over den utbredte korrupsjonen blant toppolitikerne. Og Navalnyj kan fortelle at politifolkene som pågriper ham, veldig ofte sier at de støtter han og forteller at de har sett YouTube-videoene han legger ut.
Navalnyj innrømmer at mange russere liker Putins utenrikspolitikk. De liker at Russland markerer seg utenfor landet igjen. Selv om de ser at Russlands økonomi går dårlig, liker de Putins politikk i Ukraina og hans inngripen i den syriske borgerkrigen. Putins handlinger har, ifølge mange russere, gjort at verden ikke fullstendig domineres av USA lenger.
Andrej Navalnyjs politikk, som noen beskriver som en lekker coctailen av nasjonalisme, liberalisme og populisme, vinner stadig flere støttespillere. Og mange er forundret over at Navalnyj fortsatt er i live. Han er flere ganger angrepet av menn som har kastet en grønn væske i ansiktet på ham. Det har gjort at hans syn på det ene øye er sterkt redusert. Hans støttespiller bruker ofte den grønne ansiktsfargen i demonstrasjoner som symbol på sin solidaritet med Navalnyj.
Selv om Putin fortsatt nyter store støtte i befolkningen – spesielt for sin opptreden på den utenrikspolitiske arenaen, tror mange observatører at presidentvalgt til neste år kan bli mer vanskelig enn tidligere for Putin.
Krim-annekteringen begynner å bli glemt, og den russiske økonomien, som er veldig basert på olje og gass, ser ikke ut til å bedres med det første. Det kan bli vanskeligere å mobilisere velgerne denne gangen.
Og Aleksej Navalnyj vil garantert legge ut flere avslørende videoer på sine mange sosiale kanaler, og samle folk til gatedemonstrasjoner.
Hvis dagens autoritære styre i Russland lar han leve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.