Israelsk-kypriotisk militærøvelse i fjellterreng på Kypros

BLACKHAWK: Israelske Blackhawk-helikoptre er med på øvelse på Kypros. Foto: IDF

500 israelske elitesoldater fra Egoz kommandoenheten har denne uken en stor øvelse i et fjellområde øst på Kypros sammen med enheter fra den kypriotiske hæren. Den israelske avisen Haaretz skriver at øvelsen pågår i Troodos-fjellene som har visse likheter med fjellterreng i Libanon.
Israelerne har 10 Blachhawk helikoptre og hærens hundeavdeling med i øvelsen som skal pågå de neste dagene. Tyrkias marine har svart med å holde øvelser like utenfor kysten av Kypros.
De israelske troppene landet søndag på Paphos-flyplassen vest i Kypros, hvor 10 Blackhawk-helikoptre, som tidligere hadde blitt flydd inn til øya, stod og ventet på troppene. Det samme gjorde Hummer-biler og jeeper som på forhånd hadde blitt sendt til Kypros med skip.

 

UVANLIG: Det er svært sjelden Israel sender store enheter på øvelse utenfor landets grenser. Foto: IDF

Hovedøvelsene foregår i Troodos-fjellene øst på Middelhavsøya.
De israelske og kypriotiske militærenhetene har holdt øvelser i en nedlagt militærbase og i en forlatt landsby. Ved siden av de 500 kommandosoldatene, hadde den israelske flyvåpenet 200 soldater med i øvelsen.

Ifølge den venstreorienterte avisen Haaretz er det første gang det israelske forsvaret (IDF) velger å være åpne om at noen av deres kommandoenheter øver utenfor Israel. Det er nå også kjent at den israelske Maglan-enheten for et halvt år siden var med i en mindre øvelse på den greske øya Kreta.
En israelsk offiser sier til avisen at det er svært verdifullt for soldatene å få øve under uvante naturforhold.
De israelske offiseren vil ikke spesifisere identiteten på «fienden» det øves mot, men Haaretz legger ikke skjul på at fjellområdet i Kypros har store likheter med fjellkjeden Mount Lebanon i Libanon hvor Hizbollah har et godt fotfeste.

PAPHOS-flyplassen. Israelske kommanndosoldater lander på Paphos-flyplassen vest på Kypros. Foto:IDF

Israelerne skal også ha trent på å hente piloter som ble tvunget til å skyte seg ut fra sine jagerfly.

Hizbollah-enheter har de siste årene fått verdifull kamperfaring som lojale soldater i hæren til Bashar al-Assad-regimet. Det har også iranske militærenheter. Israel frykter at når borgerkrigen tar slutt i Syria, kan de risikerer og få både iranske styrker og kamptrente Hizbolla-enheter tett innpå den syrisk-israelske grensen på Golan. Hizbollah har lenge vært etablert sør i Libanon ved grensen til Israel.

TEKST. MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.