Varmt møte Netanyahu-Macron: Macron sidestiller anti-sionisme med anti-semittisme

VARMT MØTE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble invitert til Paris av pressident Emmanuel Macron for minnesmarkeringen for deportasjonen av franske jøder til nazistenes dødsleirer i 1942. Foto:Haim Zach, GPO

Frankrikes ferske president Emmanuel Macron tok søndag et sterkt oppgjør med de som vil skille mellom anti-sionisme og anti-semittisme: – Anti-sionisme og anti-israelske holdninger er en ny form for antisemittisme, sa Macron da han sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu markerte at det i sommer er 75 år siden starten på deportasjonen av franske jøder til nazistenes dødsleirer.
Totalt ble ca. 75.000 franske jøder deportert i løpet av annen verdenskrig. Kun ca. 2500 av de overlevde nazistenes dødsleirer.
De første 13.000 jødene ble samlet sammen 16. og 17. juli i 1942 i utkanten av Paris. Deporteringen ble gjennomført av Vichy-regimet.
Macron kritiserte de som legger skylden på utlendinger for denne skampletten i franske historie.
– Det var Frankrike og franskmenn som organiserte disse deportasjonene. Ikke en eneste tysker var med på dette, understreket den nyvalgte presidenten i sin tale.
Han nevnte også at det var den franske undergrunnsbevegelsen og de som holdt jøder skjult, som reddet Frankrikes ære og verdighet.
– Men det var Vichy-regjeringen som var virkeligheten. Det er lett og behagelig å se på Vichy-regjeringen som utenlandske agenter. Men man kan ikke bygge stolthet på en løgn, sa Macron.
Macron fordømte Holocaust-benekterne og den nye antisemittismen som vokser frem i Frankrike i dag.
Netanyahu sa i sin tale ved minnesermonien at Frankrikes kamp mot militant islam også er Israels kamp.
– Vi må sammen slåss mot den og sammen beseire den, uttalte Netanyahu.
Macron og Netanyahu ser ut til – skal vi tolke bildene fra deres møte – å ha fått et nært og personlig vennskap. Den israelske statsministeren ble etter minnesermonien mottatt av Macron i Elyséepalasset.

 

SAMMEN: President Macron og statsminister Netanyahu skal sammen bekjempe anti-semittisme og anti-sionisme. Foto: Haim Zach, GPO

Frankrike har opplevd en bølge av antisemittisme de siste årene, og flere terrorangrep rettet mot jøder. Flere tusen franske jøder har de siste årene flyttet til Israel. Bare i 2015 valgte ca. 8000 franske jøder «aliyah». Frankrike hadde for få år tilbake ca. en halv million jøder, og var det europeiske landet med den største jødiske minoriteten. Rundt en tredjedel av de franske jødene har opplyst i spørreundersøkelser at de vurderer å emigrere – hovedsakelig til Israel.
Det er hovedsakelig Frankrikes sterkt voksende muslimske befolkningsgruppe som står for volden og rasismen mot jødene. Mens jødene i Frankrike utgjør ca. én prosent av totalbefolkningen, er halvparten av de registrerte rasistiske handlingene i Frankrike de siste årene blitt rettet mot jøder. Men også deler av den politiske venstresiden i landet bærer på anti-semittisk grums. I Marseille, som har en stor muslimsk minoritet, rådet lederen for byens mosaiske forsamling for et par år siden jødiske menn til ikke å gå med kippa – det tradisjonelle jødiske hodeplagget.
Jødene i Frankrike fikk så tidlig som 1789 – revolusjonsåret – fulle borgerlige rettigheter. Nå snakker pessimistiske jøder om at det neppe vil være noen jøder igjen i landet når 300 års jubileet skal markeres.

Tekst: Morten Aasbø

Leave a Reply

Your email address will not be published.