AIRBUS I MOTVIND

 

 

EMIRATES: Emirates har nesten 100 A380-fly. Men flybransjens interesse for gigantflyet er dalende. Foto: Emirates

Interessen for Airbus´ gigantfly A380 er svært laber og det europeiske flyprodusenten vil nå reduserer produksjonen av flytypen til åtte per år fra og med 2019. Det tynger også regnskapet til flyprodusenten. I løpet av de første seks månedene av 2017 har Airbus kun levert seks A380 fly, mens de i 2016 leverte 28 av verdens største passasjerfly.
– Vi vil kun endre på produksjonstakten dersom det plutselig skulle dukke opp en storordre, sier administrerende direktør Tom Enders til Bloomberg.
Selskapets regnskap for andre kvartal 2017 viser en nedgang på 34 prosent til 895 millioner euro, som tilsvarer 8,3 milliarder kroner.
Airbus, som de siste tiårene har knivet med amerikanske Boeing om å være verdens største flyprodusent, sliter også med modellen som skal erstatte salgssuksessen A320. Airbus har store forsinkelser med sin A320 Neo-modell hvor de sliter med motorproblemer.

Det russiske flyselskapet S7 – tidligere Sibir Airlines – har kjøpt flere A320 neo-maskiner. S7 er nå nest størst i det russiske flymarkedet. Foto: Airbus

En ny Airbus A380 koster uten rabatt i dag nesten 440 milioner dollar. Den største operatøren av flytypen er Emirates som har hele 95 fly av denne typen. British Airways og Singapore Airlines er to andre selskaper som har staset stort på dette flyet til sine langdistanseruter.
Airbus avviser ryktene om at de skal kutte ut produksjonen av megaflyet. I stedet gjør de nå rekkevidden til flyet enda større. De nyeste A380-modellen (A380plus) har en rekkevidde som er mer enn 550 km lengre enn de første A380-modellene. De har også plass til 80 flere passasjerer i en normalutgave med tre klasser.
Også drivstofforbruket senkes noe i den nyeste A380-modellen. Det er et større vingespenn som gjør det mulig å få flere passasjerer inn i gigantflyet A380.

Leave a Reply

Your email address will not be published.