STADIG NYE FLYSELSKAPER VIL FLY TIL ISRAEL

STRANDBY: Tel Aviv er en populær strandby med badetemperaturer ni måneder i året. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Turistene strømmer til Israel i rekordhøyt antall, og israelere reiser ut som aldri før. Stadig nye flyselskaper åpner ruter til Israel. Det siste er at islandske Wow åpner rute mellom Tel Aviv og USA med mellomlanding i Reykjavik. Trafikkøkningen er så stor at mangel på sikkerhetsfolk stopper videre ekspansjon i trafikken til Israel. Israelske flyselskapene som Arkia og Israir, klager over at de ikke kan åpne nye ruter på grunn av manglen på sikkerhetsfolk.

Israel stiller beinharde krav til sikkerhetssjekk til alle flyselskaper som skal fly til Israel. De sender sikkerhetsfolk ut til avreiseflyplassene for fly som skal til israelske flyplasser. Det er også vanlig med bevæpnede såkalte «air marshals» om bord i fly som skal til Israel. De er sivilt antrukket og blander seg med passasjerene.

RYANAIR: Europas fire største lavkostselskaper, Ryanair, EasyJet, Norwegian og Wizz Air, flyr nå alle til Israel. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Israels nasjonale flyselskap, El Al, har en egen avdeling som tar seg av sikkerheten til selskapet og de to andre israelske flyselskapene, og som også har ansvar for sikkerheten når utenlandske flyselskaper skal fly til Israel.
Sikkerhetspersonell flys ut hver gang et israelsk eller utenlandske flyselskap skal fly til Israel. Passasjerene blir utsatt for en kontroll og spørsmål som kan irritere selv den varmeste israelvenn.

EL AL: El Al har verdens mest rigorøse sikkerhetsregler, og trafikkveksten til Israel gjør at de nå må ansette langt flere sikkerhetsfolk. Her fra flyplassen i Brüssel.Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Denne omfattende sikkerhetskontrollen av alle som skal fly til Israel har gjort El Al og de andre israelske flyselskapene til noen av verdens sikreste flyselskaper.
Man må helt tilbake til 1968 for å finne en vellykket kapring av et El Al-fly, selv om El Al er verdens mest terrorutsatte flyselskap. Flere ganger har El Als sikkerhetsfolkene avverget forsøk på terror fra palestinske terrorister og deres utenlandske medhjelpere. El Als sikkerhetsfolk forlanger sågar at flyplassansatte som skal gå inn i lasterommet på El Al-fly må sjekkes med håndskannere av selskapets egne sikkerhetsfolk.

ISLANDSK: Islandske WOW er det siste flyselskapet som har begynt å fly til Israel. Her adm. direktør i WOW Skuli Mogensen. Foto: WO

I motsetning til de fleste land i Europa, har Norges motvilje mot å la israelske sikkerhetsfolk dobbeltsjekke avganger til Israel, gjort at Norge er et av de få landene i Europa som ikke har en fast direkte flyforbindelser med Israel.

Det er den israelske staten som betaler for denne sikkerhetssjekken for å
unngå at sikkerheten skal belastes de som reiser til Israel.

De siste årenes økende interesse for Israel både fra publikum og flere flyselskaper, har gjort at Israels egne flyselskaper, har måtte avlyse nye ruter på grunn av mangel på sikkerhetsfolk.
Sjefen for Israir – et israelsk charterselskap – forteller til avisen Haaretz at de i sommer fikk nei til nye ruter til Baku i Aserbajdsjan og Rimini i Italia på grunn av mangel på sikkerhetsfolk.
El Al bruker hvert år over 150 millioner shekels (ca. 330 millioner kroner ) på sikkerhetssjekker av sine passasjerer. El Als sikkerhetsteam har også ansvar for sikkerheten når andre flyselskapers flyr til Israel.

CHARTER: Det israelske charterselskapet Israir klager over at de blir nektet å åpne nye ruter med begrunnelse at Israel har manko på sikkerhetsfolk til å bemanne de nye rutene. Foto: Israir

Det har vært en diskusjon i Israel det siste året om El Al skal miste sitt monopol på sikkerhetsklarering av alle passasjerer som flyr til og fra Israel. Enkelte har hevdet at denne kontrollen bør overtas av Shin Bet (israelsk interne sikkerhetstjeneste) eller Israel Airports Authority.
Alle passasjerer på israelske fly og fly som flyr til og fra Israel, blir intervjuet individuelt, og samme spørsmål stilles ofte flere ganger. Passasjerenes pass blir sjekket opp mot data fra en rekker vestlige sikkerhetsorganisasjoner som FBI, CSIS (Canadas sikkerhetstjeneste), Scotland Yard, Shin Bet og Interpol.
Bagasjen blir sendt gjennom trykkamre som har samme trykk som et fly i marsjhøyde. Folkene fra sikkerhets-teamene i regi av El Al tar seg også av bagasjen selv på fremmede lands flyplasser.

JAFFA: Jaffa og det historiske klokketårnet er et populært turistmål under en Israel-reise. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

I tillegg til en rigorøs sjekk av passasjerene, er alle El Al passasjerfly utstyrt med sikkerhetssystemer som gjør det vanskelig å skyte de ned med bakke-til-luft-misiler.
Siden 2014 har noen av El Al-flyene, som flyr på utsatte flyplasser, tatt i bruk et svært avansert missile approach warning system (MAWS) som vil oppdage et rakettangrep svært tidlig etter utskytingen.
Selv om Norge ikke har noen direkteflyvninger til Israel, er muligheten for å komme til Israel blitt langt lettere og billigere de siste årene.

VIA RIGA: Air Baltic flyr til Tel Aviv via Riga med priser ned mot 2000 kr tur-retur. Foto: Air Baltic

Norwegian flyr via København, Air Baltic via Riga, EasyJet og BA via London, Ryanair via blant annet Krakow og Gdansk, Turkish Airlines via Istanbul og sist men ikke minst flyr det ungarske lavprisselskapet Wizz Air til Tel Aviv fra hele 16 byer i Europa. Og Wizz Air har mange ruter fra Sandefjord/Torp. Ofte kan man finne tur-retur reiser Norge-Israel for under 1500 kr utenfor høysesongen.

SAS TIL EILAT: SAS vil i vinter fly nonstop Stockholm-Eilat hver lørdag. Foto: Det israelske turistkontoret

SAS vil kommende vinter, fra28. oktober til 24. mars, fly direkte mellom Stockholm og den israelske badebyen Eilat.
Israel skrev for fem år siden en Open Skies-avtale med EU som gjør at det er fritt frem for europeiske flyselskaper å fly til Israel. De kan også ta opp kampen med israelske flyselskaper på den eneste større interne flyruten i landet (den mellom Ben-Gurion og feriebyen Eilat). Israelske flyselskaper kan også fly internt i EU, selv om de svært strenge sikkerhetskravene til israelske selskaper trolig vil gjøre det økonomisk ulønnsomt.
Flytrafikken til og fra Israel har økt kraftig de siste årene. I fjor kom det 17, 3 millioner internasjonale flypassasjerer til Ben-Gurion-flyplassen, mot 12,3 millioner i 2012. Også i året første halvår, fortsetter flyplassen og sette nye passasjerrekorder.

El Al er fortsatt størst på Ben-Gurion med en marekdsandel på 32 prosent – ned fra 33 prosent i 2012. Blant de mange lavkostselskapene som har startet på Israel er EasyJet størst med 720.000 passasjerer i 2016. Greske Aegean Airlines samt ungarske Wizz Air er to andre store. El Al har også startet sitt eget lavkostselskap Up Israel som flyr til flere europeiske byer.

TEKST: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.