OBAMAS TO SISTE ÅR: ANTALL DRAP I USA ØKTE IGJEN

 

MYE VOLD: St. Louis er en by som har mye voldskriminalitet, og som ligger høytt oppe på statistikken over USAs farligste storbyer..Foto: Wikipedia Commons

Drap og annen voldelig kriminalitet øker i USA for andre året på rad. I 2015 og 2016, som var Obamas to siste år ved makten, var det spesielt mye vold i Obamas hjemby Chicago samt byene Baltimore og Las Vegas. Dermed ble en 25 år lang trend med færre drap og mindre voldskriminalitet i USA, brutt.

Voldskriminalitet økte i fjor med 4,1 prosent med en økning i antall drap på 8,6 prosent, viser tall fra F.B.I som ble lagt frem i dag. I året før, 2015, var den tilsvarende økning 3,9 og 10,8 på nasjonalt nivå.
USA hadde i fjor 17.250 drap – en økning på 10,8 prosent i Obamas siste år som president.

Både politiledere og kriminologer er usikre på om økningene i 2015 og 2016 er starten på en ny trend med økende kriminalitet, eller om det bare er en midlertidig blaff».
Bortsett fra de to siste årene, samt en liten vekst i 2005 og 2006, har USA hatt en sterk nedgang i alvorlig kriminalitet de siste 25 årene.

President Donald Trump og hans justisminister Jeff Sessions, har gjentatte ganger sagt at USA de siste årene er blitt rammet av en krimbølge som krever tøffere straffer og flere arrestasjoner – også for for overtredelse som for eksempel besittelse av narkotika. Trump beskrev i sin innvielsestale de amerikanske drapstallene som et «amerikansk blodbad». Justisminister Sessions har bedt påtalemydighetene være tøffere med å reise tiltale mot de arresterte, og han har ved enkelte anledninger mer enn antydet at illegale innvandrere ligger bak mye av den alvorlige kriminaliteten i USA.
Han blir motsagt av sosiologer og høyere politifolk, som kontrer med at grensebyer i Texas, hvor det bor mage illegale innvandrere, ofte har lav kriminalitet. Konservative politikere slår tilbake ved å understreke at grensebyene i sørvest i USA normalt har mange føderale politi- og grensestyrker, som gjør det vanskelig å unngå lovens lange arm.

OBAMA & BIDEN: Barack Obama og Joe Biden måtte konstatere at voldskriminaliteten gikk opp under deres to siste år ved makten. Foto: White House/Pete Souza

Trumps tøffere linje overfor kriminelle kommer etter et tiår med mange reformer innenfor rettspleien satt i scene av Obama-administrasjonen.
Men selv om de to siste årene har sett en økning i antallet drap og annen voldskriminalitet i USA, understreker blant annet New York Times at siden 1971 er det bare fem år som har hatt lavere antall drap og voldskriminalitet enn 2016.
Går man inn på enkelte storbyene, så er New York både den største og tryggeste storbyen i USA. Mange tilskriver det den tøffe «stop-and-frisk»-programmet som gjorde at politiet kunne stoppe og ransake folk de hadde en mistanke bar på våpen, kniv eller tyvgods.
El Paso, San Diego, San Jose (California), Tampa, Meza (Arizona), Los Angeles og Boston er andre storbyer som er relativt trygge.
I de andre enden av statistikken ligger storbyer som Atlanta (Georgia), Baltimore, Seattle, Tulsa, Indianapolis (Indiana), Milwaukee (Wisconsin), Kansas City, New Orleans, Detroit, St.Louis, Washington DC ,Chicago, og San Antonio. Chicago og Las Vegas har hatt dramatisk vekst i voldskriminaliteten de siste to årene.

TRYGG: New York-politiet kan glede seg over at USAs største metropol også er den tryggeste storbyen i USA. Mye tilskrives deres “stop-and-frisk”-program som gir politiet rett til å stoppe og ransake folk de mistenker for å bære våpen eller kniv.Foto: Wikipedia Commons

På verdensbasis er det ikke amerikanske storbyer som topper statistikkene. Det gjør latinamerikanske storbyer. Hele 41 av de 50 farligste storbyene i verden ligger i Sør- og Mellom-Amerika. 21 av de ligger i Brasil.
Farligst er Venezuelas hovedstad Caracas. San Pedro Sula (Honduras nest største by) og San Salvador (El Salvador) er to andre svært voldelige storbyer. Det tidligere så idylliske ferieparadiset Acapulco, bør heller ikke være noe førstevalg ska du tenke på sikkerhet.
Sør-Afrika har også svært høy kriminalitet med Cape Town, Johannesburg, Durban og Nelson Mandela Bay som fire byer med svært mye voldskriminalitet.

SLUMMEN: Slummen i Caracas, tidligere en av Sør-Amerikas velstående byer, bare vokser. Her slummen over El Paraiso-tunellen. Caracas regnes i dag som verdens farligste storby. Foto Wikipedia Commons

I Europa var det Tallinn, Glasgow og Vilnius som relativt sett (statistikk fra 2010) har flest drap, selv om antallet drap har gått sterk tilbake i alle disse  tre byene side slutten av 1990-tallet. I dag ligger de rundt ca. 5 drap i året per 100.000 innbyggere, mens de tidligere har vært oppe i over 10 drap per samme antall innbyggere.
Moskva, Podgorica (Montenegros hovedstad), Belfast, Riga, Kiev, Zürich og Brüssel er andre europeiske storbyer som skiller seg negativt ut med hensyn til drap.

TEKST: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.