NETTGIGANTER VIL HA KONTROLL OVER HOTELLENES PRISER

 

NEDERLANSK: Nederlandske booking.com er en gigant innenfor online-booking.

De store nettselskapene – de såkalte ota-ene (online travel agent) – som selger hotellrom, flybilletter og leiebiler til forbrukerne – tar normalt 30 prosent i kommisjon av prisen forbrukerne betaler. Nå forlanger de også at hotellene ikke skal selge direkte til kundene til priser som ligger under det online-selskapene tar.
Ota-enes andel av hotellbookingene har økt dramatisk de siste årene, og det antydes nå at hver fjerde bestilling av hotellrom går gjennom en slik tredjepartsaktør.
Dagens Næringsliv skriver at mens et tradisjonelt reisebyrå får en kommisjon på ca. 10 prosent, så krever ota-ene gjerne opptil det tredobbelte.
Og noen av ota-ene krever nå også såkalt «rate parity» som betyr at hotellene ikke kan selge rom billigere på sine egne nettsteder. Mange europeiske land har nå forbudt slike prisklausuler, men Norge har foreløpig ikke et forbud – selv om hotellbransjen ønsker det.
NHO Reiseliv vil nå at Konkurransetilsynet slår fast at slike klausuler skal være ulovlig også i Norge.

AMERIKANSK: Amerikanske hotels.com eies av reisegiganten Expedia, som også eier trivago.no .

Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier til Dagens Næringsliv at de har hatt flere møter med Konkurransetilsynet uten at det har ført til noe. Konkurransetilsynet sier de vil vente på en konklusjon fra Europakommisjonen som har laget en rapport om problemet, før de eventuelt vil gripe inn. Frankrike, Tyskland, Østerrike, Sveits og Italia skal ha forbudt en slik prisklausulen de store nettreisegigantene opererer med. Krohn Devold mener disse prisklausulene fra de mektige utenlandske aktørene, hindrer en konkurransen i hotellmarkedet fra å fungere bra.
Det er én amerikansk og én nederlandsk aktør som dominerer dette markedet for bestilling av reiser på nettet. Amerikanske Expedia har nettsteder som hotels.com og trivago.no. Nederlandske The Priceline Group eier booking.com, kayak.com og agoda.com. De samarbeider også tett med Tripadvisor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.