Nasjonalbiblioteket “hyller” den russiske oktoberrevolusjonen

OKTOBERREVOLUSJONEN: Sentrale folk under statskuppet i 1917: Vladimir Lenin (t.v.) og Josef Stalin. Foto: Wikipedia Commons

Flere har reagert på en arrangementsserie Nasjonalbiblioteket har laget om den russiske «oktoberrevolusjonen» i forbindelse med 100-årsmarkeringen. – Nasjonalbiblioteket bedriver historieforfalskning om den russiske revolusjonen, mener Civita-historiker Bård Larsen.
Larsen referer blant annet til at Nasjonalbibliotekets beskrivelse av at bolsjevikpartiet «la makta og framtida til Russland i hendene på folket i oktober 1917».
Lenin innførte et diktatur. Han forbød all organisasjonsfrihet. Han likviderte resten av vestresiden både de liberale og frihetlige på venstresiden og konkurrenter blant bolsjevikene, sier Larsen til Minerva. Larsen mener det er paradoksalt at den første sosialistiske statsmakten forbød folk retten til å organiserer seg i frie fagforeninger. – Bolsjevikenes kupp var en elitistisk maktovertagelse. Den russiske befolkningen ante ikke hva som foregikk. De var bønder, livegne og analfabeter.
Larsen mener at Lenin i stedet for å legge makten i folkets hender, tok den fra dem.
Også professor Øystein Sørensen er kritisk til Nasjonalbibliotekets arrangementsserie og omtale av revolusjonen.
– En mer dekkende formulering vil være at Lenin og bolsjevikpartiet grep makten og la den hendene på seg selv, sier Sørensen til Minerva.
Han stusser også over arrangementserien.
– Når man ser på arrangementene, får man vel ikke akkurat inntrykk av at Nasjonalbiblioteket har lagt opp til et skarpt kritisk søkelys på Oktoberrevolusjonen og følgene av den.
Leder i Oslo Arbeidersamfunn, Ap-politikeren Fredrik Mellem,  har tidligere tatt et oppgjør med feiringen av Lenins oktoberrevolusjon og kalte det «ytre venstres makabre kakefest».
– Oktoberrevolusjonen var intet mindre enn et kriminelt statskupp, skrev Mellem.
I en arrangementsserie, som startet 8. september og avsluttes 23. november, skal nåværende og tidligere venstreradikale snakke om forskjellige aspekter ved revolusjonen. Blant annet holdt Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre, nylig et foredrag om revolusjonen. Den samme Myhre er kjent som tidligere leder for Rød Valgalliansen og sier selv at han fortsatt er kommunist.
– Nasjonalbiblioteket skal være nasjonens hukommelse og har et ansvar for å formidle en ganske bred tolkning av historien, mens denne arrangementsserien ser ut som en lekegrind arrangert av Klassekampen eller Manifest, sier Larsen ti Minerva.
Ida Berntsen, avdelingsdirektør for kulturformidling og informasjon i Nasjonalbiblioteket, har overfor Minerva beklaget noen uheldige og feilaktige formuleringer i tekster i forbindelse med revolusjonsmarkeringen.
Hun sier samtidig at Aslak Sira Myhre ikke har vært involvert i utformingen av de aktuelle programtekstene, kun den teksten til det arrangementet han selv var involvert i.

Leave a Reply

Your email address will not be published.