– ZAGREB HAR EUROPAS BESTE JULEMARKED

BEST: Kroatias hovedstad Zagreb skal ha det beste julemarkedet i Europa. Foto: Zagreb Tourist Board

Få nordmenn forbinder Kroatias hovedstad Zagreb med julemarkeder. Men et angivelig seriøs nettsted kåret nylig Zagreb til «Best European Destination for the Christmas holidays» for tredje året på rad – i konkurranse med langt mer kjente julemarkedbyer som Wien, Berlin, Brüssel og Dresden*.
Og bildene av julemarkedene i Zagreb imponerer. Her har de lokale myndighetene ikke spart på hverken utgifter til juledekorasjoner eller bekymret seg nevneverdig for strømregninger.

Video: YouTube/Petric

Zagreb kan enkelte år sågar by på litt snø ved juletider – noe som gjør byen ekstra attraktiv vinterstid. Byen med ca. 800.000 innbyggere er en multireligiøs by med både en romersk-katolsk erkebiskop, en gresk-ortodoks erkebiskop og en protestantisk biskop. I tillegg har byens jøder en storrabbiner. Byens mange gresk-ortodokse gjør at julen feires over en periode på 14 dager – og julemarkedet holder derfor åpent også første uken i januar.
Under en times kjøretur fra Zagreb – på toppen av Medvednica-fjellet – ligger også det lille vintersportsstedet Sljeme med høyder på drøye 1000 meter . Tre skiheiser og tre nedfarter.
En av historiens beste kvinnelige alpinister, Janica Kostelic, med flere OL-gull i premieskapet, er fra Zagreb, og begynte å stå på ski i heisanleggene rundt Zagreb.
Croatia Airlines begynte sist sommer å fly nonstop mellom Oslo og Zagreb i sommersesongen. Priser fra ca. 1400 kr tur7retur. SAS og Norwegian har omtrent de samme prisene, men da må du mellomlande i København. Flytiden for Croatia Airlines nonstop-flygninger er 2 timer og 30 minutter.

* Her er andre byer som nettsiden «European Best Destinations» mener har de beste julemarkedene. Her er alle de 20 byene rangert etter plassering. 1) Zagreb, 2) Colmar (Frankrike), 3) Wien, 4) Budapest, 5) Strasbourg, 6) Montbeliard (Frankrike), 7) Aachen 8) Basel, 9) Metz (Frankrike), 10) Tallinn, 11) Brüssel. 12) Praha , 13) Manchester, 14) Køln , 15) Amiens (Frankrike), 16) Dresden, 17) Nuremberg) 18) Rothenburg ob der Tauber (Tyskland), 19) Bern og 20) Leipzig

4. PLASS: Budapest har også et flott julemarkedet. Ungarns hovedstad havnet på 4. plass.

 

TALLINN: Tallinn satser også mye på sitt julemarked. Denne gang ble det en 10. plalss i den tøffe konkurransen.

TEKST: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.