Norges største barnehagekjede vokser i Sverige

 

VOKSER: Norges største barnehagekjede, Læringsverkstedet, har kjøpt opp mange barnehager i Sverige. Foto: Wikipedia Commons

Den norske barnehagekjeden Læringsverkstedet har i løpet av året kjøpt opp 69 barnehager og skoler i Sverige. Selskapet, som drives av ekteparet Randi og Hans Jacob Sundby, har fra før 190 barnehager i Norge.

Selskapet, som ble startet så sent som i 2003 omsetter i Norge for 2,6 milliarder kroner og har nå også åpnet barnehager i Dubai og Riga. De har nå 6000 ansatte og 20.000 barn i sine barnehager og skoler.
Det norske ekteparet forteller til det svenske magasinet Entrepenörer at de tidligere i år tok med seg sine fem barn og flyttet til Stockholm for å gjøre seg kjent med det svenske markedet. I Sverige har de kjøpt opp barnehageselskapene Inspira, Helianthus og Palmgrens.
Både Randi og Hans Jacob Sundby er utdannet pedagoger. Etter å ha tjent litt penger på salg av eiendommer, kjøpte de en leketøysbutikk i Kristiansand hvor de satset på pedagogiske leketøy. Da en barnehage i nærheten ble nedlagt, bestemte de seg for å begynne med en barnehage.

– Vi visste allerede fra begynnelsen av at det kunne bli flere barnehager. Men vi har aldri tenkt på å ekspandere for å tjene penger, men at det handler om at vi ar en visjon om hvordan barn ska behandles, og den vil vi spre, sier Hans Jacob Sundby til Entrepenører.
Også i Sverige har det vært debatt om «profitt på velferd». Og nå har Socialdemokraterna og Vänsterpartiet blitt enige om et forslag som vil sette et tak på gevinsten. Det er snakk om at private firmaer ikke kan ta ut mer enn syv prosent av operativ kapital. Forslaget har gjort at flere små familieselskaper har allerede valgt å selge.
Det er ikke noe som skremmer eierne av Norges største barnehagekjede som nå vokser sterkt i Sverige.
– Dette taket på gevinst er ikke noe som uroer oss. Men det gjør heller folks syn på velferdsselskaper. Det å stadig vekk bli kritisert og anklaget for å gjøre noe galt, er slitsomt. Spesielt når vi bare vil gjøre noe godt, sier Hans Jacob Sundby.
Han sier også at de er og kommer alltid ti å være et familieselskap. Og er heller ikke interessert i gevinst eller å bli børsnotert.
Han tror noe av forklaringen på deres suksess er at de har en forretningsmodell som satser på den unike skandinaviske måten å oppdra barn på. De vektlegger blant annet læring via lek, samspill og gleden over å utvikle seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.