AFGHANER (32) BAK BILANGREP MOT FOTGJENGERE I MELBOURNE

 

 

Det var torsdag ettermiddag lokal tid da Noori plutselig kjørte en Suzuki SUV ut av køen ved et trafikklys og ut på skinnegangen forbeholdt byens trikker, og så i stor fart kjørte inn blant fotgjengerne før bilen stoppet mot noen metallstolper satt opp for å stoppe terrorangrep med kjøretøy.
19 mennesker ble truffet av bilen og lå igjen på asfalten – blant de en fire år gammel gutt. Flere av de ble alvorlig skadet. Noori ble bare lettere skadet. En politimann, som gikk i sivil og ikke var på jobb, tok sjansen på å overmannen gjerningsmannen.
Shane Patton ved Melbourne-politirt uttalte noen timer etter angrepet at de foreløpig hadde hatt korte samtaler med Noori hvor han skal ha snakket om dårlige behandlingene av muslimer i Australia. Han skal samtidig ha nevnt Allah og det australske etterretningsvesenet, og sa han hørte stemmer og hadde merkelige drømmer.
Politiet har beslaglagt noen «elektroniske gjenstander» fra hans hjem i West Heidelberg i Melbourne og fra en annen bolig i Oak Park utenfor sentrum.
Også statsminister Malcom Turnbull kommenterte angrepet fredag og sa at de foreløpig ikke hadde greid å knytte Noori til noen islamistgrupper eller andre grupper.
Angrepet med SUV´n skjedde i Flinders Street midt i sentrum av Melbourne ved 17-tiden lokal tid da sentrum var fylt med mennesker på vei hjem fra jobb. Politiet i byen sier de er oppmerksomme på at trikkesporene i byen utgjør en sikkerhetsrisiko. Gjerningsmannen i torsdagens angrep satt som nr. fire i en kø foran rødt lys, da bilen plutselig kjørte ut på trikkesporene for så å aksellerer sterkt før bilen skjente inn blant fotgjengerne.
Både byens drapsetterforskere, trafikkpolitiet og antiterror-enheten i byen, skal nå prøve å komme til bunns i torsdagens angrep. Fredag ettermiddag var fortsatt tre av de skadede i en kritisk tilstand. Ni av de som ble bragt inn til sykehus i byen skal være utenlandske statsborgere.

STOPET: Kjøretøyet hadde stor fart og stoppet først da det kjørte inn i metallbarrierer som var satt opp for å hindre terror. Foto: Twitter

Melbourne hadde senest i sommer en terrorhandling da en somalier skjøt ihjel en resepsjonist ved et service-senter i byen, før terroristen tok et gissel. Før somalieren ble skutt i kamp med politiet, ringte han til politiet og presse, og refererte til både IS og al-Qaeda.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.