TRUMP GIR UKRAINA TILGANG TIL AVANSERTE VÅPEN

 

 

KAMPER: Kampene mellom ukrainske regjeringsstyrker (bildet) og russiskstøttet separatister øst i Ukraina har nå pågått i snart fire år. Nær 10.000 er døde. Foto: Skjermdump Ukrainsk TV

President Donald Trump har gitt klarsignal til at Ukraina skal få tunge våpen av USA. Frem til i dag har Ukraina kun fått lettere håndvåpen. Nå vil USA også gi eksportlisens til mer avanserte våpen – blant annet anti-panservåpenet Javelin.
En rekke politikere i Kongressen har lenge jobbet for at regjeringsstyrkene i Ukraina skal få tilgang til mer avanserte våpen i kampen mot separatist-styrkene øst i Ukraina – som støttes av Russland både med eksperter og våpen.
Republikaneren John McCain – som er en uttalt kritikere av Donald Trump – har vært en ihuga talsmann for at Ukraina skal få mer effektive våpen. Mens Obama var nøye med å understreke at USA bare gir militærhjelp i form av lettere håndvåpen og kjøretøy, bryter Trump nå med denne linjen.
En talsperson for det amerikanske Utenriksdepartementet, Heather Nauert, sa i går at USA hadde bestemt at Ukraina skal få tilgang til det hun kaller « enhanced defensive capabilities» som best kan oversettes med «mer avaserte forsvarsmuligheter».
Javelin er et avansert amerikansk panservern-missil som kan brukes av bakkestyrker mot panservogner og bunkere og forsterkede posisjoner. Fordelen med Javelin er at missilet har en «myk start» – uten fare for bakblåst. Missilets bane bestemmes av operatøren via avfyringsmodulen. Operatøren kan velge mellom direkte bane eller en krum bane – sistnevnte er en klar fordel når soldatene skal bekjempe stridsvogner som ofte er tyngst pansret fremst og på sidene, men mer sårbare på toppen og i tårnet.

NORGE: Også Norge har amerikanske Javelin-misslier som  USA nå vil ekporterer til Ukraina.Foto: Wikipedia Commons

Norge har fra 2009 hatt tilgang til Javelin-systemet. Norge har kjøpt inn FGM-148 Javelin (100 avfyringsmodduler og drøye 500 missiler). Men Forsvaret er allerede i gang med prosessen med å skaffe seg enda mer avanserte panservern-missiler etter at russerne har kommet med en ny stridsvogn (Armata T-14) utstyrt med et avansert APS-system (Active protection system) som gjør at de har større mulighet til å forsvare seg mot FGM-148 Javelin-systemene.
Russerne var ikke sene om å reagere på amerikanernes mer positive holdning til å hjelpe ukrainerne med mer effektive våpen i den snart fire år gamle konflikten som har krev nesten 10.000 liv – de aller fleste sivile.

MATTIS: Forsvarsminister Jim Mattis har lenge ivret for å gi ukrainerne mer avanserte våpen. Foto WC CC-BY 4.0

USAs forsvarsminister Jim Mattis har vært en av pådriverne for mer våpen til Ukraina. Men mer våpen til Ukraina fra USA kan også få konsekvenser for Trumps ønske om mer samarbeid med Russland og Vladimir Putin – først og fremst i kampen mot voldelige islamister.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.