UKRAINA: FANGEUTVEKSLING FØR ORTODOKS JULEFEIRING

 

PRESIDENTEN: President Petro Poroschenko i feltuniform  sammen med ledere for kirkesamfunn og  soldater på flyplassen utenfor Kiev. Foto: Skjermdump fra prosesoTV

74 ukrainske regjeringssoldater holdt i fangenskap i Donbas-regionen, ble onsdag ettermiddag satt fri. Samtidig som regjeringen i Ukraina satte fri 237 opprørssoldater i den første fangeutvekslingen på over ett år. Fangeutvekslingen fant sted ved en militær veisperring utenfor Horlivka i Donetsk Oblast 750 km sørøst for hovedstaden Kiev.
De 74 regjeringssoldatene ankomme med fly til Boryspil-flyplassen like utenfor Kiev  natt til mandag.
Regjeringssoldatene som kommer hjem vil få medisinsk behandling straks etter at de kommer til Kiev, og de og deres familier vil få pengestøtte for å gjøre tilpasningen til det sivile liv lettere den første tiden.
Ukrainsk TV hadde direktesending fra Kievs internasjonale flyplass Boryspil da regjeringens fly kom tilbake til hovedstaden med de frislupne soldatene. En smilende president Petro Porosjenko kledd i feltuniform kom ut av flyet sammen med soldatene og en gruppe prester fra den ortodokse kirken – som har hjulpet til under forhandlingene om fangeutvekslingen. Soldatene kommer dermed hjem til nyttår og julefeiringen som de ortodokse kristne begynner å feire 6. januar.

 

FRIE President Petro Porosjenko (midt på bildet) var selv øst i Ukraina og hentet soldater som ble utvekslet med tilfangetatte opprørssoldater.

En gruppe på 29 fanger fra opprørsstyrkene skal – ifølge regjeringskilder – ha neket å dra tilbake til opprørsområdet øst i Ukraina. Èn regjeringssoldat skal på samme måte ha nektet å dra tilbake til Kiev og den ukrainske hæren.
Etter dagens fangeutveksling skal det være 94 soldater igjen i fangenskap i opprørsprovinsene Luhansk og Donetsk.
Mens Ukrainas president Petro Porosjenko takket USA, OSCE og andre internasjonale organisasjoner for å ha gjenomført fangeutvekslingen, takket representanter for opprørsstyrkene Vladimir Putin for å ha fått til fangeutvekslingen.
Ifølge Kreml skal Putin allerede 15. november ha tatt kontakt med de to opprørslederne Alexandr Zakharchenko i Donetsk og Ihor Plotnitsky i Luhansk, og sagt at han anbefalte en fangeutveksling.

LEDER: Leder for “Folkerepublikken Donetsk”, Alexander Zakharchenko. Foto:

Fangeutvekslingen skulle – ifølge våpenhvilen inngått i februar 2015 – vært utført for lenge siden, men det har ikke vært noen fangeutveksling mellom Porosjenko-regjeringen og de russiskstøttede separatistene de siste 15 månedene.
Mens høsten har vært relativt rolig langs våpenhvilelinjen øst i landet, har kamphandlingene blusset opp igjen de siste ukene med flere døde på begge sider av våpenhvilelinjen.
Blant annet ble landsbyen Novoluhanske bombardert med tungt artilleri.
Ukraina setter eskalering i sammenheng med at Russland har valgt å trekke ut sine offiserermfra en sambandsgruppe hvor både ukrainske og russiske offiserer skulle samarbeide om å overvåke våpenhvileavtalen – som går under navnet Minsk-2 avtalen..
Opprørsstyrkene legger skylden på Ukraina og sier de ukrainske offiserene truet sine russiske kolleger.

10.300 DØDE: Konflikten øst i Ukraina mellom regjeringsstyrker og russiskstøttede separatister har krevd ca. 10.300 døde siden 2014.

Mens USA og Ukraina i forrige uke kunne bekjentgjøre at Ukraina skal få kjøpe avanserte amerikanske panservernmissiler av typen Javelin, mener russerne og opprørsstyrken det kan bety at Ukraina vil trekke inn amerikanske instruktører i konflikten øst i Ukraina. Ifølge russerne er Javelin-systemene så avanserte at ukrainerne må ha amerikanske instruktører med seg på slagmarken.

 

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.