PROTESTENE MOT MULLAH-STYRET: DØDSTALLENE STIGER

VOLDSOMME: Demonstrasjonene i Teheran og de andre iranske byene er blitt møtt med vold fra sikkerhetsstyrkene.Foto: Twitter

 

Dødstallene stiger i Iran. Statlige iranske medier bekrefter at minst 20 demonstranter er drept undre de voldsomme demonstrasjonen de siste fem døgnene i Teheran og andre større iranske byer. Og de regjeringsfiendtlige demonstrasjonen viser ingen tegn til å minske.
Statlige nyhetsmedier hevder at demonstrantene går til angrep på politistasjoner og militære bygninger, men at sikkerhetsstyrker har greid å slå tilbake angrepene.
Opplysningene er vanskelige å få bekreftet fra andre kilder en de hel- og halvstatlige nyhetsmediene i Iran.
Myndighetene forsøker hele tiden å skyve ansvaret for volden over på demonstrantene som de påstår samarbeider med det de kaller «utenlandske agenter».
Seks mennesker ble drept i byen Tuyserkan Myndighetene har også gått ut og sagt at to menn ble skutt i byen Izeh 45 mil sørvest for Teheran da de forsøkte å ta seg inn i en bank.
Tre skal ha blitt drept i byen Shahiushahn sør for Teheran.

Myndighetene hevder at det er «agentene og provokatørene» som står bak demonstrasjonene, og at de samarbeider med Saudi Arabia – som tradisjonelt er – sammen med Israel – den store fienden til Iran i Midt-Østen.
Videoer som er lagt ut på sosiale medier av demonstrantene viser stort sett fredelige demonstranter som ofte møtes av politi og sikkerhetsstyrker som bruker tåregass og vannkanoner.
President Hassan Rouhani holdt  søndag en TV-tale hvor han bad folk om ro og orden – samtidig som han sa at folk har rett til å demonstrere, men ikke med vold.
Andre politiske topper i regimet var tøffere i kritikken mot demonstrantene og sa at de kommer til å slå hardt ned på demonstrantene, og at at de som bruker vold kommer til å måtte betale en høy pris. Myndighetene har gjort mye for å stenge igjen sosiale medier som Instagram og appen Telegram.
Det som skiller dagens demonstrasjoner i Iran fra opptøyene i 2009, er at demonstrasjonen begynte utenfor Teheran, mens det for syv år siden hovedsakelig var opptøyer i Teheran. Myndighetene er denne gtangen også noe mer forsiktig med voldsbruk mot demonstrantene.
Protestene begynte torsdag i landets neststørste by Mashad, og det virker som protesten de første dagene dreide seg om nye økonomiske tilstramninger. Blant annet skal energiprisene høynes betydelig, og regimet har også lovet store økonomiske hjelpepakker til Syria og palestinske organisasjoner som folk vil merke hardt.

BRANNER: Både bygninger og biler er stukket i brann under opptøyene mot det iranske mullah-styret. Foto: Facebook

Mullah-styret i Iran har bruk store summer på å hjelpe den syriske presidenten, Bashar Assad, til å beholde makten. Iran har hjulpet Assad-regimet med sterkt subsidiert olje, og store styrker fra Irans revolusjonsgarde har vært og er til sterkt til stede i Syria. Ca. 1000 av deres medlemmer skal være drept de siste årene i Syria. Iran har også sørget for at store militsgrupper bestående av nærmere 50.000 soldater – de fleste afghanere –  har kjempet i Syria. Iran betaler milits-soldatenes lønn på en sum tilsvarende 2800 kr i måneden. og sørger for at de og regimet til Bashar Assad har våpen.
Iran har også brukt mye penger på sine venner i den libanesiske terroristbevegelsen Hizbollah.
Iran ønsker nå også å etablerer seg med havnefasiliteter og en flyplass ved Middelhavskysten i Syria. Noe Israel vil prøve å stoppe med alle midler.
Iran bruker også mye penger i Gaza og i Jemen. Bare i Gaza skal Iran – ifølge den israelske avisen Haaretz – bruke nærmere 900 millioner kroner årlig. Hamas, som tidligere hadde nære bånd til sunni-opprørene i Syria, brøt forbindelsene med Assad-regimet en periode , men er nå igjen på talefot med Iran og Assad, men forbindelse. Iran bruker også ca. 600 millioner kroner årlig på å hjelpe Islamic Jihads folk i Gaza.
Når man legger til de mange millionene med dollar Iran-regimet bruker på houthi-militsen i Jemen, så blir det store summer som renner ut av den iranske statskassen årlig.
Og folket forstår ikke hvorfor ikke noen av disse pengene heller skulle investeres i den stagnerende iranske økonomien. Rohani skal ha vært motstander av alle disse overføringen til folk og grupper utenfor Iran, og støttet de som mener at de heller bruke de ressursene på infrastruktur og arbeidsplasser hjemme i Iran.
I tillegg er det stor arbeidsledigheten blant ungdommene. Flere kilder oppgir at den skal ligge på minst 40 prosent.

KHAMENEI: Ali Khamenei (78) er Irans mektige åndelige og politiske leder. Han kommer fra byen Mashad hvor demonstrasjonen mot regimet begynte sist torsdag. Foto: Wikipedia Commons

I tillegg er det stor arbeidsledigheten blant ungdommene. Flere kilder oppgir at den skal ligge på minst 40 prosent.
Mens de første dagene var preget av protest mot de nye prisøkningene og andre tilstramninger i budsjettet, har demonstrasjonene de siste dagene gått over til mer og rette seg mot den politiske ledelsen i det strengt islamske regimet. Demonstrantene skal ha ropt «Død over diktatoren!» – et krav som første og fremst er rettet mot president Hassan Rouhani. Rouhani vant i våres presidentvalget mot en erkeislamist.
Iran er også sterkt preget av korrupsjon.
Landet styres av ayatolla Ali Khamenei – som er landets åndelige leder og landets desidert mektigste mann – og president Hassan Rouhani. Sistnevnte har gjennomført reformer som mange mener kun de mest velstående tjener på.
De siste dagenes protester i Iran er de største siden de voldsomme opptøyene i 2009 som gikk under navnet « «Den grønne revolusjon» – som ikke første til noe store politiske endringer.
USAs president Donald Trump har i sterke ordelag fordømt arrestasjonen av demonstranter og har oppfordret det internasjonale samfunnet til å støtte kravene om at Iran skal innføre grunnleggende rettigheter og få en slutt på den utbredte korrupsjonen. Trump twitret søndag ettermiddag amerikansk tid over situasjonen og skrev at det nå ser ut om det iranske folket har fått kunnskap om hvordan penger og velstand blir stjålet og sløst bort på terrorisme.

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.