Gal Gadot (32): FRA MISS ISRAEL OG IDF-SOLDAT TIL MEGASTAR I HOLLYWOOD

STERK OG SELVSTENDIG: Gal Gadot var som skapt for å spille en sterk og selvstendig amazone i filmen «Wonder Woman».

Den israelske filmstjernen Gal Gadot (32) – kjent fra rollen som «Wonder Woman» – var med på å dra inn 11 milliarder kroner i billettinntekter for filmskaperne bak filmene om action-kvinnen. Det gjør at den tidligere Miss Israel og IDF-soldaten topper listen over verdens mest innbringende kvinnelige filmstjerner. Hun er trolig også er en av de best betalte kvinnelige filmstjernene i Hollywood.

Det er magasinet Forbes som har laget en liste gjort av hvilken av filmene i 2017 som dro inn mest billettinntekter. Bare Vin Diesel og Dwayne «The Rock» Johnsen av de mannlige filmstjernene, spilte inn større inntekter enn den israelske kvinnen. Diesel har vært med på å ta inn 13 milliarder kroner i billettinntekter i 2017 – for sin rolle i «Fast and the Furious» som er den åttende i rekken.

 

MISS ISRAEL: Gal Gadot var «Miss Israel» i 2004. Foto: WIkipedia Commons

Gal Gadot er den jødiske jenta fra Tel Aviv-forstaden Petha Tikhva som ble Miss Israel og siden tilbragte to år i den israelske hæren IDF som kampsport-ekspert.
«Wonder Woman» er den amerikanske eventyr- og superheltfilmen basert på tegneseriefiguren Wonder Woman av William Moulton Marston og DC Comics.
Marston var en Boston-basert psykolog, feminist, polygamist og tegneserieforfatteren som tidlig i forrige århundre skrev «Wonder Woman». Filmen handler om amazoneprinsessen Diana som ender opp i London under første verdenskrig etter at hun har vokst opp i et øyparadis omgitt kun av kvinner. I London lærer hun hvordan hun skal geberde seg i et samfunn som domineres av menn.
Ved siden av å ha en kvinnelig hovedrolleinnehaver , er filmen også regissert av en kvinne –Patty Jenkins. Og bare én annen Hollywood-film med kvinnelig regissør, Fifty Shades of Grey med Sam Taylor-Johnson, har spilt inn nesten like like mye i billettinntekter.
Og hvem var mer velegnet til å spille hovedrollen som Diana Prince en en israelsk kampsportutøver og skjønnhetsdronning fra det likestilte Israel. Gal Gadot var som skapt for rollen.

FARLIG: Med israelske Gal GAdot i hovedrollen valgte Libanon – og flere muslimske og arabiske land – å boikotte «Wonder Woman»-filmen. Foto. Instagram

Ikke rart at «Wonder Woman» ble forbudt i flere arabiske land – blant annet i Libanon – på grunn av at Gal Gadot er jøde og israelsk statsborger. Det at hun også har gjort militærtjeneste i IDF – den israelske hæren – gjorde filmen enda mer farlig for de arabiske massene.
I Libanon var debutfilmen hennes klar for premiere og hovedstaden var nærmeste tapetsert med filmplakater av den flotte israelske jenta, da myndigheten oppdaget «fadesen» og fikk filmen totalforbudt. Libanesere får ikke lov til å ha kontakt med israelere eller å reise til den jødiske staten.

MISS: Gal Gadot som «Miss Israel» i 2004. Foto: Instagram

Gal Gadot‚ som også er kjent for rollen som «Gisela Harabo» i «Fast & Furious»-filmene, ble født i high-tech byen Petah Tikva 10 km øst for Tel Aviv – hvor mor var lærer og far ingeniør. Faren er 6. generasjon israeler, mens moren har østeuropeisk avstamning. Hennes morfar overlevde Auschwitz.
Gadot ble kåret til Miss Israel i 2004, og like etter gikk hun inn i militærtjenesten i IDF som kampsport-instruktør. Hun har uttalt at hennes militære bakgrunn hjalp henne til å få rollen som Gisele i «Fast & Furious».

TØFF KVINNE: Den tidligere nærkampspesialisten  fra IDF ordner opp i filmen «Wonder Woman». Foto: Warner Bros.

Hun var også en ettertraktet modell og konkurrerte lenge med Bar Rafaeli om å være Israels best betalte supermodell. Hun gjorde store kampaanher for kjente merkevarer som blant annet Gucci (Bamboo parfyme). Gadot studerte også juss ved universitetet i byen Herzliya, før hun kastet seg inn i eiendomsbransjen sammen med sin mann Yaron Versano (42). De kjøpte og bygde opp et hotell (Hotel Versano) i det trendy Neve Tzedek-distriktet sør i Tel Aviv. Hotellet er i dag er et femstjerners boutique-hotell og supermodellen og filmstjernen har fortalt at selv om hun hadde gode millioninntekterfra modell- go filmjobber, selv var med å skifte sengetøy i familiens hotell når de manglet folk. Hotellet, som fortsatt bærer navnet etter Gal Gadots ektemann, ble senere solgt til den russiske-israelske oligarken Roman Abramowitsj – god for ca. 160 milliarder norske kroner. Han hadde ikke noen problemer med å betale ekteparet Gadot og Verano kjøpesummen på tilsvarende 208 millioner norske kroner.

EKTEMANN: Gal Gadot er gift med eiendomsutvikleren Yaron Versano. Sammen har de et lite barn. Foto: Instagram

Ekteparet oppholder seg i dag nesten like mye i Los Angeles som i Tel Aviv, men Gal Gadot er nøye med å holde på sin jødiske og israelske identitet.
Hun uttalte til en jødiske magasin for noen år tilbake at hun er svært stolt av sin bakgrunn som jøde og som israelsk statsborger.
– Jeg må hører mye negativt om mitt hjemland når jeg reiser rundt i Europa. Amerikanerne er langt mer positive, og jeg vil at folk skal besøke Israel og bli mer kjent med mitt hjemland. Jeg legger aldri skjul på at jeg har vært to år i IDF – det israelske forsvaret – og er stolt av det. Jeg vokste opp i en svært jødisk familie hvor religion og jødisk kultur var og er svært viktig. Jeg er ingen ambassadør for Israel, men jeg snakker mye og gjerne om mitt hjemland Israel, om min jødiske tro og om min jødiske arv. Jeg vil svært gjerne at folk sitter igjen med et godt inntrykk av mitt hjemland Israel, sier hun.
Hun mener amerikanere – og spesielt folk i Hollywood – har et langt mer positivt forhold til jøder og Israel. Og det gjelder både amerikanske jøder og folk som ikke har noe forhold til jødedommen eller religion generelt.

Hun snakker ofte varmt om sine medskuespillere som Tom Cruise, Ben Affleck, Vin Diesel, Cameron Diaz og de andre Hollywood-stjernene.
Om hvor fantastisk det var å komme til Hollywood og plutselig stå der med de store stjernene og sin egen trailergarderobe i nærheten. Hun er kjent for å selv spille inn vanskelige kampscener.

KVINNETEAM: Regissør Patty Jenkins og Gal Gadot er i gang med oppfølgeren til «Wonder Woman». Filmen vil være klar i desember 2019. Foto: Warner Bros.

Spesielt har hun mye til felles med regissøren Patty Jenkins (48). De to er allerede i gang med oppfølgeren til «Wonder Woman» som etter planen skal være på det amerikanske kinomarkedet i desember 2019.

tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.