DE HETESTE NYE CRUISESKIPENE I 2018

 

LEKKERT: MSCs nye flaggskip «MSC Seaview»  debuterer i våres, og blir lik søstersskipet på bildet.

Cruisebransjen vokser med rekordfart, og også i år kaster de store cruisegigantene nye megaskip inn i cruisemarkedet. Begge de «norske» cruiserederiene, NCL og RCI, kommer med hvert sitt flotte megaskip i år.

Både Norwgian Cruise Line (NCL) og Royal Caribbean International – begge rederiene ble startet av nordmenn – inngår i det som amerikanerne kaller «mass-market» og som på norsk gjerne oversettes med stormarkedet. Skipene er store og har ofte plass til et sted mellom 3000 og 6000 passasjerer. Det er slike skip de fleste av oss drar på cruise med – og prisene er behagelig – ofte godt under 1000 kr natten per person i de innvendige lugarene. Og da har du alle måltidene inkludert.
Dette markedet synes umettelig og også i år kommer en rekke stor skip med til sammen 30.000-40.000 senger inn i markedet. Og skipene fylles – de sioste årene ar kineserne, russerne og inderne fått en voksende middelklasse som har økonomi til å dra på en ukes cruiseferie.

STØRST: Royal Caribbean kan fortsatt skryte av å ha de største skipene i bransjen. Her «Harmony of the Ses» som får et søssterskip «Symphony of the Seas» i år. Foto: RCCL

Ved verftet STX i St. Nazaire i Frankrike gjøres nå siste finpussen på Royal Caribbean Iinternationals nye skip « «Symphony of the Seas» som får sin jomfrutur mars/april. Skipet vil, med sine 230.000 tonn, kunne kalle seg verdens største cruiseskip. Skipet vil ha en del nyheter som man ikke finner på søsterskipet «Harmony of the Seas» og de andre skipene i Oasis-klassen. Her blir det garantert liv og moro for cruisepassasjerer i alle aldre.
Et annet cruiseselskap med historiske bånd til Norge, Norwegian Cruise Line (NCL) har heller ikke ligget på latsiden de siste måendene. I april er det klart for «Norwegian Bliss» som blir søstersskipet til «Norwegian Joy» som debuterte i fjor.
De to skipene vil begge kunne ta 4000 passasjerer når alle lugarene og suitene er fulle. «Bliss» blir det tredje skipet i NCLs Breakaway-Plus serie..
«Bliss» vil seile til Alaska sommerstid og Karibien i høst, vinter og vår-månedene. NCLs nyeste skip vi blant annet by på en speltakulær vannapark hvor skliene blant annet beveger seg utenfor skipets dekk – i svimlende høyer over havet. På det øverste dekket, vil det også bli anlagt en gokartbane– med stillegående kjøretøyer.

NCL: NCLs “Bliss” skal gå i Alaska om sommeren og i Karibien resten av året. Foto: © Norwegian Cruise Line

NCL er for øvrig kjent for sine mange mindre restauranter om bord som gir deg maksimal frihet til å velge hvor og når du vil spise.NCL kaller det «Freestyle Cruising». Normalt er det noe som kun finens på de mindre og mer luksuriøse cruiseskipene.

 

MIAMI: NCLSs nyhet «Bliss» får Miami som hjemmehavn i vinterhalvåret. Foto: ©Norwegian Cruise Line

MSC Cruises er et privat italiensk cruiserederi som har hatt en kraftig vekst siden de hebv egt inn i cruisebransjen i 1988. MSC var da verdens største containe-rederi, men nå vokser de sterkt innenfor cruisemarkedet. Rederiet, med hele 15 skip inkludert årest nyhet, er nå verdens fjerde største cruiserederi.

MSC Cruses er et privat italiensk cruiserederi som har hatt en kraftig vekst siden de hebv egt inn i cruisebransjen i 1988. MSC var da verdens største containe-rederi, men nå vokser de sterkt innenfor cruisemarkedet. Rederiet, med hele 15 skip inkludert årest nyhet, er nå verdens fjerde største cruiserederi.

20. juni i sommer går første seilingen med rederiets nye skip «MSC Seaview». Skipet vil tilbringe sin første sommersesong i det vestlige Middelhavet med Genova, Barcelona og Marseille som hjemmehavner.

 

MSC: MSC er et rederie som har vokst sterkt de siste årene. Foto: MSC

Skipet vil ha 17 dekk hvorav 10 er for passasjerene. Er du interessert i å betale litt ekstra, kan du mønstre på i en egen luksusavdeling som kalles «MSC Yacht Club» – som nesten er et skip i skipet. Gjestene her kan nyte cruiset i et eget basseng og spise i en egen eksklusiv restaurant. Yacht Club-gjestene har også all drikke inkludert i cruisepakken.
Det nye MSC-skipet er på 154.000 tonn og med plass til hele 5429 gjester hvis det bor to personer i hver lugar og suite. Mannskapet blir på 1.413. For de som har opplevd fjorårets nyhet «MSC Seaside» – så er årest nye MSC-skip identisk. Og i 2019 kommer ytterlogere et stort MSC-skip –  «MSC Bellissima» MSCs tre nyeste skip er i samme klasse og italienerne har jobbet hardt for at gjestene skal oppleve nærheten til havet.
«MSC Seaview» har som sine søsterskip en nærmest 360 graders -promenade – som betyr at du har et promenadedekk hvor du kan gå hele veien rundt
skipet tett innpå sjøen rundt. Bare et glassrekkverk skiller deg og havet.

Celebrity Cruises, som inngår i Royal Caribbean Cruises sammen med Royal Caribbean International, tilbyr mellomstore skip I det som oftest kalles premium-segmentet – hvor prisene er litt høyere enn i stormarkedet. Her er det færre passasjerer og det legges mer vekt på mat, god plass og høy komfort.
Celebrity skip er kjente for sin eurpopeiske stil, og satser mye på god mat av høy kvalitet.
Atmosfæren om bord på Celebrity-skipene er noe roligere enn på søsterrederiet Royal Caribbeans skip. Snittalderen på passasjerene øker også når prisiene er høye.
I år vi Celebrity lansere sitt første skip i det de kaller Edge-klassen –med «Celebrity Edge» hvor det er plass til 2900 gjester når skiper er fullbooket.
Skipet, som blir rederiets 11. skip, vi få en høyst spesiell nyvinning som Celebrity kaller «Magic Carpet» – en bevegelig bar og lounge på størrelse med en tennisbane som beveger seg opp og ned over 13 dekk ved hjelp av en gigantisk heisanordning. En heisanordning som «henger» på utside av styrbord skuteside.
På skipets «resort deck» vil det bli bassnger, joggeløype som slynger seg over to dekk. Her kan du også nyte solen i egen «strandhytte».

 

SUITER:» Celebrity Egde» får noen spektakulære suiter over to etasjer. Foto: Celebrity

Betaler du for en suite om bord i skipet, får du også adgang til et eksklusivt området med et flott og luksuriøst basseng med svært flotte strandsenger. På øverste dekk finner man også et parklignende og beplantet område – The Rooftop Garden.Skipet Edge får også to overdådige toetasjers suiter med panoramavinduer og atrium og eget lite basseng.
Et annet selskapet som konkurrerer i samme marked som Celebrity, er Holland America – forøvrig ledet av Oslo-mannen Stein Kruse. Skipene, med de karakteristiske mørkeblå skrogene, har nederlandsk bakgrunn, men inngår i dag i Carnival-konsernet. Også de er kjent for den gode maten om bord som serveres på Rosenthal-porselen. På deres skip tar man absolutt med seg finklærne – for de elegante middagene.

 

TYSK: Tyske AIDA Cruise lanserer et miljøvennlig cruiseskip i 2018,» AIDAnova», som drives av miljøvennlig LNG-gass. Foto: AIDA

Holland America kommer i løpet av november i år med sin store nyhet – skipet «Nieuw Statendam» med god plass til at drøye 3000 passasjerer kan boltre seg om bord. Dette blir søsterskipet til det drøye ett år gamle «Koningsdam». Sandardlugarene kommer i en ren og moderne design som skulle passe skandinavisk smak svært godt. Og promenadedekkene  er selvsagt i teak i rederiet som ble startet i 1898.

 

HOLLAND AMERICA: «Nieuw Statendam» lanseres i november og får plass til 3194 passasjerer bak sitt karakteristiske mørkeblå og hvite skrog. Foto. Holland America

Carnival Cruise, som er det største og kanskje er det mest amerikanske cruiserederiet i bransjen, kommer med nyheten «Carnival Horizon»i år. Det er et skip som inngår  i det de kaller Vista-klasseen. Snaue 4000 passasjrer vi få plass om bord i skipet som er på 133.500 tonn.
Costa Cruises er et stort italiensk rederi som er store i Middelhavet. De kommer med et epokegjørende skip – men først i 2019. Skipet , Costa Esmeralda – bygges i Turku i Finland – og blir et skip som skal drives av miljøvennlig LNG-gass.
Costa inngår i Carneval-konsernet. Det gjør også det tyske cruiserederiet AIDA.. Også de – tyskerne er besatt av å tenke miljø – vil lanserer et miljøvennlig cruiseskip som drives med LNG-gass både når skipet ligger ved havn og når det er langt ute til sjøs. «Costa Esmeralda» og «AIDANova» er for øvrig helt identiske – og kjennetegnes av sin spisse baug. Skipene vil få plass til opptil 6600 passasjerer.
AIDA-skipene har ikke så mange norske passasjerer – de domineres av tyskere og nederlendere samt noen engelskmenn. Og der tyskerne skal feriere finnes det også muligheter for å sole seg og bade i netto – eller FKK som tyskerne så fint kaller det.
«AIDANova» debuterer på slutten av året med cruise på Kanariøyene og Madeira til priser som begynner så lavt som ned mot 6000 kr.

Norges  eget rederi, Hurtigruten, siler i medvind for tiden. I løpet av året setter de inn sitt nye og miljøavanserte ekspedisjonsskip » MS Roald Amundsen».  Skipet er tegnet av yacht-designeren Espen Øino og bygges hos Kleven i Ulsteinvik. Skipet vil seile verden over fra chilenske fjorder og Antarktisk til Grønland og Nordvestpassasjen. Skipet har plass til 530 passasjerer.

EKSPEDISJONSSKIP: Hurtigruten lanserer i løpet av året sitt nye ekspedisjonsskip «MS Roald Amundsen» bygd hos Kleven. Foto: Hurtigruten

Tekst: MORTEN AASBØ

Leave a Reply

Your email address will not be published.