EU-KOMMISJONEN MED HARD KRITIKK AV KOSOVOS LEDERE

 

 

KFOR: Nato har fortsatt fredsbevarende styrker (KFOR) på plass i Kosovo snart to tiår etter at krigen tok slutt . Her italienske soldater i hovedstaden Pristina. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

EU-kommisjonen retter hard kritikk mot Kosovos politiske ledelse etter at ledende politikere i landet har gjort forsøk på å stoppe det nye krigstribunalet som vil se på forbrytelsene som ble gjort av K.L.A.-geriljaen under Kosovo-krigen.
Mange medlemmer av gerilja-gruppen Kosovo Liberation Army (K.L.A.) – UCK på albansk – sitter i dag i ledende stillinger i Kosovo – blant annet Kosovos president Hashim Thaci og landets statsminister siden i høst, Rasmush Haradinaj.
K.L.A. sloss mot Serbia i krigen på 1990-tallet, før Kosovo med vestlig hjelp fikk lov til å løsrive seg fra Serbia og bli en egen selvstendig stat i 2008. Både Hashim Thaci, og Haradinajer var med i K.L.A.
Ca. 13.000 sivile ble drept – eller forsvant under borgerkrigen.
Bekim Blakaj, som leder det humanitære rettssenteret i Kosovos hovedstad, Pristina, sier til Sveriges Radio at de ser på forsøkene på å stoppe krigsforbrytertribunalet som et tegn på at dagens politiske ledelse er redd for at de selv skal bli tiltalt.
– Disse forsøkene på å stoppe domstolen er svært alvorlig, og vi kan bare takke utenlandske diplomater for at de ikke lyktes med å stoppe arbeidet til domstolen, uttaler Bekim Blakaj.

USA: EU og USA  hjalp kosovoalbanerne med å få sin egen nasjon i 1999. Amerikanerne og deres flagg selger fortsatt  bra på markedet i Pristina. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

I en rapport fra Europarådet ble blant annet dagens president i Kosovo, Hashim Thaci, anklaget for å ha ledet en kriminell gruppe, Drenica, innenfor K.L.A.. Gruppen skal angivelig ha smuglet våpen, narkotika og drevet med salg av indre organer fra krigsfanger både under og etter krigen i 1998-99. Fangene skal ha blitt fraktet til et hus i den albanske byen Rripë hvor organer ble fjernet, før fangene ble skutt. Anklagene ble også gjentatt i en bok den tidligere sjefsanklageren Carla del Ponte ved FNs krigstribunal i Haag, utga i 2008.
Kosovos president har gjentatte ganger sagt at han ikke har noe å skjule, men like før jul ble et forslag om å stoppe domstolen lagt frem i parlamentet i Kosovo. Begrunnelse utad skal være at kosovoalbanerne mener domstolen ensidig skal se på brudd begått av dem.
Kosovo har fortsatt en liten minoritet kosovoserbere som lever beskyttet av NATO-soldater i KFOR-styrken som har vært i landet siden krigens slutt i 1999.
Spesielt i den nordlige dele av Kosovo nord for byen Mitrovica, som er delt mellom kosovoserbere og kosovoalbanere, er det uro i landet.
Kosovo har i dag 1,8 millioner innbyggere.
Politikere med bakgrunn fra K.L.A. prøvde før jul å få en hasteavstemming om et lovforslag som ville ha svekket krigstribunalets muligheter for å få dømt noen. Men de lyktes ikke å få et vedtak før parlamentet tok fri i forbindelse med nyttår.
I desember benådet president Thaci tre tidligere K.L.A.-medlemmer, som tidligere var dømt for å ha drept en hel albansk familie i 2001, fordi familiefaren var mistenkt for å ha samarbeidet med serbisk politi.

STATSMINISTER: Kosovos statsminister Rasmus Haradinaj,  var tidligere sentral  i K.L.A. som anklages for krigsforbrytelser.

Nå er Kosovos parlamentarikere samlet igjen, og europeiske land og USA følger spent med på hva som skjer med forslaget om å svekke krigstribunalet.
Representanter for USA, EU og andre vestlige land har advart Kosovos ledere om å svekke tribunalets arbeid og makt. Det var USA og andre vestlige land i NATO som i 1999 sørget for at Slobodan Milosevic trakk seg ut av den tidligere serbiske provinsen etter at NATO-fly hadde bombet både militære og sivile mål i Serbia og det som i dag er Montenegro.
Krigstribunalet baserer seg på etterforskning gjort av en arbeidsgruppe satt opp i 2011 og ledet av amerikaneren Clint Williamson. Williamson la frem en rapport i 2014, hvor det fremgår at medlemmer av K.L.A. hadde forfulgt etniske kosovoserbere og etniske kosovoalbanere med et annet politisk syn enn det K.L.A. stod for , også i fredstid etter at krigen var over. K.L.A.-folkene skal ha stått bak drap, bortførelser og ulovlig forvaring både i Kosovo og Albania.

STATUE: President Bill Clinton har fått en statue på en senral plass i Pristina samt en stor aveny oppkalt etter seg. Foto: Morten Aasbø/Essensielt

Kosovo er idag et av de mest korrupte landene i Europa, og flere av dagens ledere er vært innblandet i noen av de største korrupsjonsskandalene. Organisasjonen Transparency International korrupsjonsindeks plasserer Kosovo på plass nr. 95 av 176 land de har rangert med hensyn til korrupsjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.